Posjetite Trebinje, biser hercegovačkog juga koji podsjeća na toscansku Firencu

Trebinje je jedan od rijetkih hercegovačkih gradova koji će vas dočekati okupan suncem cijele godine, bez obzira je li kasna kišna jesen ili proljeće ili je prohladni zimski dan. “Grad Sunca” je drugo ime za Trebinje, jer sa svojih čak 260 sunčanih dana u godini defiitivno predstavlja vikend destinaciju za odmor u koju se možete mirne duše zaputiti čak i ako u vašem gradu pada kiša ili je maglovito.

Trebinje, hercegovački grad nalik Firenci

Grad s najljepšim hladom ispod platana i najšarenijom pijacom

I kao što je čuveni hercegovački putopisac Zuko Džumbhur u svojim legendarnim Hodoljubljima volio reći da je “najbolje kad dođete u neki nepoznati grad, u kojem još nikad niste, otići na njihovu pijacu na kojoj ćete upoznati sve običaje tog grada, saznati šta vole jesti, piti, kako se oblačiti, šta ih veseli a šta rastužuje”, tako je i trebinjska pijaca posebna čarolija koju morate posjetiti.

Trebinjska pijaca

Trebinjska gradska pijaca odavno je prestala biti mjesto na kojem ćete nabaviti voće i povrće hercegovačkih poljoprivrednika, ona je pak turistička atrakcija koju svakodnevno dolaze posjetiti svi oni koji dođu Trebinju u posjetu kušati hercegovačke lokalne proizvode. Njena je lokacija posebno zanimljiva, jer se nalazi ispod čuvenih platana, na par koraka od čuvenog trebinjskog hotela Platani, a na njoj ćete naći svakojakih lokalnih proizvoda od čuvenog sira iz mijeha, sušenih smokava, maslinovog ulje, meda, vina, ali i vunenih čarapa, drvenih predmeta koje izrađuju lokalni mještani.

Trebinjski lokalni proizvodi

Zapamtite da im je subota pijačni dan, tako da ako vas put Trebinja za vikend nanese, ne propustite nipošto svu ljepotu i šaroliku čaroliju ove posebne pijace.

Sir iz mijeha

A da je trebinjski hotel “Platani” hotel posebnog šmeka potvrđuje i legenda koja kaže da je sa Austrougarskom, u Trebinje stigao baron Babić koji je bio komadant grada. Imao je kćerku koja je bila bolešljiva i nažalost umrla je sa 16 godina. U njenu čast Babić je posadio u centru grada 16 platana. I na tom predivnom trebinjskom trgu, okružen hladovinom čarobnih platana smješten je istoimeni hotel. Ljeti, kad trebinjsko sunce zna zagrijati asfalt do usijanja ova hladovina u bašti hotela pod platanama zlata vrijedi i jedino se tu čovjek ljeti pošteno može rashaladiti i kafenisati na vrelom hercegovačkom suncu.

Hotel Platani

Čuveni Arslanagića most na Trebišnjici izmješten s prvobitne lokacije

Druga zanimljiva gradska atrakcija je čuveni Arslanagića most, jedan je od najpoznatijih spomenika osmanskog perioda iz 16. tog vijeka. Ovaj arhitektonski biser izgrađen je u vrijeme Mehmed-paša Sokolovića 1574. godine, koju je napravio kao zadužbinu za svog poginulog sina u borbi sa Mlečanima. Kad su se Osmanlije iz Herceg Novog doselili u Trebinje s njima je u grad stigao i izvjesni Arslan-aga dobivši posjede i pravo da naplaćuje mostarinu preko mosta na Trebišnjici, te je most po njemu i dobio ime. Vrlo je zanimiljiv podatak da je ovo jedan od rijetkih mostova koji je izmješten sa prvobitne lokacije desetak kilometara uzvodno na današnju Gradinu zbog gradnje trebinjske hidrocentrale 1965. godine.

Arslanagića most

A da je stara gradska jezgra vrijedna cljelodnevnog obilaska dokazuje i podatak da grad Trebinje ima čak 29 nacionalnih spomenika pod zaštitom države Bosne i Hercegovine i više od 50 na privremenoj listi zbog njihovog značaja. Stoga obavezno posjetite spomenike Jovanu Dučiću na Trgu pjesnika, Petru II Petroviću Njegošu, te oslobodiocima. Obavezno posjetite osmanlijske objekte u Starom gradu, Sultan-Ahmedovu i prelijepu Osman-pašinu džamiju, kao i nadaleko čuvenu i veoma očuvanu sahat-kulu. Ne propustite ni Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg koji se nalazi izvan zidina Starog grada u Gradskom parku.

Osman Pašina džamija

U Trebinje otići a ne psojetiti trebinsjki Muzej Hercegovine bio bi grijeh, pa tako u zgradi austrijske kasarne koja je sagrađene na prelazu iz 19. u 20. vijek obavezno posjetite muzeijski prostor u kojem je smještena poznata arheološka i etnološka postavku, ali i legat čuvenog Trebinjca Jovana Dučića.

A u okolici Trebinja svakako posjetite jednu od najznačajnijih pravoslavnih crkava u Gračanica, sagrađenu prema Dučićevoj želja zavještanoj u njegovom testamentu u kojem je napisao da tu želi biti sahranjen. Tačno 56 godina nakon njegove smrti, 7. aprila 1999. godine položen je kamen temeljac za crkvu u koju će kasnije biti preneseni ostaci i postavljen natpis “Jovan Dučić – pjesnik”.

Gračanica

Manastir Tvrdoš i trebinsjke vinarije

Manastir Tvrdoš i čuvena vinarija Tvrdoš su postali vrlo značajna mjesta u okolici Trebinja koja neizostavno treba posjetiti. Monasi će vam zasigurno s ponosom pokazati i čuvene podrume vina.

Vinska je industrija u Trebinju posebno vrijedan atribut grada i okolice, pa ćete ovdje sresti čuvene famijilje vinara Petijević, Anđelić ili Vukoje a ljubazni će vas domaćini dočeti s vrhunskim vinima.

Vinski podrum manastira Tvrdoš

Na ulazu u Trebinje, nekih tri kilometra od starog grada nalazi se Branković kula, zdanje koje je izgradio župan Mladen, rodonačelnik porodice i gospodar Trebinja i Dračevice. Kula je dobila ime po njegovom sinu Branku, a sagrađena je u vrijeme uspona srpske države za vladavine Stefana Dečanskog i cara Dušana.

Bez obzira bilo ljeto ili zima, jesen ili proljeće, Trebinje je grad koji vrijedi posjetiti, i zbog svoje jedinstvene arhitekture koja podsjeća na mini vraijantu toscanske Firence i zbog tako čarobnog sunca koje vam može za maglovitih i hladnih dana napuniti baterije i učiniti vam vikend putovanje nezaboravnim doživljajem.

Trebinje

Photo: Trebinjelive/GoTrebinje/Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...