Posjetite Zelengoru, njenih 11 jezera i srcoliko Trnovačko jezero

Jedna od najljepših planina u Bosni i Hercegovini je svakako Zelengora, planina koja je dijelom NP Sutjeska i nalazi se u sjevoroistočnoj Hercegovini.

Prekrasnih 11 jezera na Zelengori i jedinstveno srcoliko Trnovačko jezero

Na Zelengori ćete naći veliki broj ledenjačkih jezera, a najpoznatija su Crno jezero, Bijelo jezero, Orlovačko jezero, Kotlaničko jezero, Štirinsko, Jugovo, Borilovačko, Donje Bare, Gornje Bare…Kampirati na nekom od ovih jezera tokom ljeta je poseban ugođaj. Na skoro svakom se možete kupati, ako vam temperatutra jezera odgovara.

Kotlaničko jezero

Kotlaničko jezero će vas oduševiti kristalno plavom bojom, ali ćete na obližnjoj padiini pronaći i spektakularni arheološki lokalitet – stara bosanska bogumilska nekropolu.

Bogumilska nekropola

Ako vam kampiranje nije posebno zanimljivo na Trnovačkom jezeru imate i planinske kućice koje možete iznajmiti, a na Prijevoru imate i tri katuna koja također možete iznajmiti.

Katuni na Orlovačkom jezeru

No, u blizini zelengorskih jezera, na putu prema Magliću, s visoravni Prijevor zaputite se i prema Trnovačkom jezeru. To je jezero koje će vas oduševiti svojim jedinstvenim srcolikim oblikom. Ono se ustvari nalazi u Crnoj Gori, na crnogorskom dijelu Durmitora, okruženo planinskim vrhovima preko 2000 m: Maglićem, najvišim vrhom u BiH (2386 mnv), Biočem, Volujkom, Vlasuljom i Trnovačkim Durmitorem. Sa najvišeg vrhom u BiH Maglića Trnovačko jezero se vidi ko na dlanu, a najbolji put do jezera je s bosanske strane, s Prijevora, visoravni koja se nalazi na 1667 mnv.

Trnovačko jezero

Pogled na jezero vas bukvalno ostavi bez daha. Prekrasan prizor koji ćete vidjeti vrijedi napornog penjanja. Jezero je dugačko 825 m, a široko 715 m. Obim jezera je približno oko 3000 metara. N anjemu s emožete i kupati tokom ljetnih mjeseci, jer je prosječna temperatura vode između 18C i 22 C.


Pročitajte više: Kanjon Mostarske Bijele je dragulj koji morate vidjeti


Kako doći do Zelengore?

Do Zelengore je najbolje doći iz pravca Foče i Kalinovika, ili ili preko Tjentišta, koji se nalazi u Općini Foča.NP Sutjeska vam je idealna početna stanica, za uz put možete obići i Tjentište, gdje vrijedi obići čuveni spomenik iz NOB.

Tjentište
Tjentište

Na Zelengori ćete uživati u prekrasnim predjelima, divnoj čistoj prirodi, prekrasnim pašnjacina, jezerima koja su smaragdno zelene boje, a voda čista i nerijetko je i pitka. Ljeti ćete se moći i kupati u jezerima, pa nemojte zaboraviti ponijeti kupaće kostime. Planinariti možete do mile volje na zelengorskim visoravnima, a ako se bavite ozbiljno planinarenjem i penjanjem onda možete probati osvojiti i Maglić.

Iskoristite još ove posljednje ljetne dane i obavezno posjetite prekrasna jezera na Zelengori i čarobno Trnovačko jezero.

Photo: Sutjeskanp.com/campsutjeska/putovanje za 5/nestvarno.com/visitmycountry

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...