Kanjon Mostarske Bijele je skriveni dragulj koji morate vidjeti

Prekrasni masiv planine Prenj koji dijeli Bosnu od Hercegovine, pored nevjerovatno lijepih planinskih visova i visoravni u sebi krije i jedna poseban dragulj. A to je kanjon Mostarske Bijele. 

Kanjon Bijele sačuvan od MHE

Rijeka Bijela izvire duboko unutar planine Prenj, gdje je zovu Gornja Bijela i kod Drežnice, kod mjesta Bijela, s mostarske strane se ulijeva u Neretvu. Zbog toga i nosi naziv Mostarska Bijela.

Čudesna je to kraška rječica kratkog toka, skriveni dragulj, koja svojom čarobnom, nevjerovatnom ljepotom naprosto ostavlja bez daha u potpunoj nevjerici sve one koji je pohode. Ova je rječica jedan od rijetkih prirodnih fenomena nestvarne, bajkovite ljepote, rijeka čiju vodu možete piti dužinom cijelog njenog toka.

Kanjon Bijele

Mnogi za nju nikad nisu čuli, a postala je posebno interesantna u medijima tokom nedavne bitke lokalnih ekoloških aktivista za očuvanje toka rijeke Bijele i Drežnice  i spriječavanje izgradnje nelegalnih mini hidrocentrala koje bi u potpunosti trajno i nepovratno uništile čudesan biodiverzitet u njenom kanjonu.


Pročitajte više: Posjetite spektakulani vodopad Kravice u Hercegovini


Nestvarna ljepota vodopada na rijeci Bijeloj u Kravljoj pećini

U kanjonu ćete imati priliku vidjeti Kravlju pećinu, dužine 80-90 metara. Na njenom vrhu, na krovnom dijelu se nalazi otvor kroz koji svjetlost prodire i obasjava tok rijeke u pećini. Na svom kraju pećina krije i prekrasni vodopad Mostarske Bijele i da biste do njega došli moraćete proći kroz vrlo uski prolaz pećine, no ono što će vas dočekati na njenom kraju je nestvarno lijepi vodopad.

Kravlja pećina i vodopad

Nedaleko od pećine, usred šume, ćete naići i na još jednu zanimljivost, pet grobova sa kamenim križevima familije Lojpur. 


Pročitajte više: Isprobajte rafting na Neretvi, priroda će vas ostaviti bez daha!


imate i vidikovac s kojeg se pruža fascinantan pogled na ovaj čudesno lijepi kanjon. Imajte u vidu činjenicu da je u pećini prilično hladno, pa je prosječna temperatura između 8-15 C. Najbolje je kanjon Bijele posjetiti u kasno proljeće, kad se otapaju snjegovi s Prenja i kad je nivo rijeke Bijele dovoljno visok da pravi čaroban huk na svom vodopadu.

Vidikovac na Bijeloj

Do Mostarske Bijele ćete najlakše doći regionalnim putem M17 prema Mostaru, i u mjestu Bijela blizu Jablanice, nastaviti makadamskim putem otprilike 2,5 sata do kanjona Bijele.

Photo: Dženad Džino/furaj.ba/tourismbih.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...