Posjetite spektakularni vodopad Kravice u Hercegovini

Često u BiH nismo niti svjesni kakve sve prirodne ljepote imamo i kako ih vrlo malo cjenimo. Jedan od takvih prirodnih dragulja, koje vam preporučujemo da obavezno posjetite ovog ljeta, ako to niste imali priliku učiniti dosada, je feneomenalni vodopad Kravice.

Vodopad Kravice među najljepšima u Evropi

Jedan je od najljepših vodopada u Evropi, nalazi se na rijeci Trebižat, smješten 10 km od Ljubuškog i 40 km južnije od Mostara, u mjestu Studenci pored Ljubuškog. Visok je oko 25 m, a širine u svom polukrugu je 120 m. Izrađen je od sedrenih, krečnjačkih sedimenata i vrlo je impresivan. Obzirom da se nalazi na samom jugu Hercegovine često ljeti gubi na svojoj ljepoti zbog suše, i definitivno ga treba posjetiti iu proljeće kad je vodopad u “naponu snage” i kad je priliv vode najveći. No, ljeti se možete kupati ispod jezera što predstavlja poseban ugođaj.

Kravice vodopad

Na vodopadu imate nekoliko restorana sa odličnom ponudom lokalnih specijaliteta i odličnih hercegovačkih vina. Prostor vodopada Kravice predstavlja geološki spomenik Bosne i Hercegovine i stoga je i pod posebnom zaštitom. Ljeti, tokom sezone godišnjih odmora, ćete na njemu zateći duge kolone posjetitelja, pa razmislite da ga posjetite krajem ljeta, kada gužve bivaju manje, kako biste mogli nesmetano uživati u njegovoj ljepoti, huku slapova i usput pojesti koju smokvu s obližnjeg drveta smokve.

Skriveni dragulj, vodopad Koćuše

No, kad ste već u ovom dijelu Hercegovine obavezno posjetite obližnji manji Vodopad Koćuša, na rijeci Mlade, koja južnije prelazi U trebižat. Taj vodopad je poseban skriveni dragulj i mnogi za njega niti ne znaju.

Vodošad Koćuša

A nalazi se samo 15 tak kilometara zapadnije od Ljubuškog, u selu Veljaci. Put do njega je magistralan, vrlo pristojan i nećete se pokajati ako se zaputite da ga posjetite. Oduševiće vas naprosto svojom ljepotom. Visina njegovog slapa je 5 m, manji je znatno od Kravica, a dužina je 50 m. Na njemu se nalaze brojni mlinovi i godinama je služio okolnim seljanima za mljevenje pšenice. Izgrađen je, kao i vodopad Kravice, od krečnjačkih sedrenih naslaga, što ga čini posebnom geološkom atrakcijom i zaštićenim geološkim spomenikom.

I na ovom vodopadu imate nekoliko restorana s ponudom riječne pastrmke i drugih vrsta riječne ribe, te lokalnih hercegovačkih specijaliteta, od sira do fenomenalnih vrsta vina.

Vodoad Koćuše

No, ono što će vas na ovim vodopadima oduševiti je ta čarobna nijansa smaragno zelene boje rijeka, koje ne možete svuda sresti. Naravno, niti hrana koju ćete moći kušati neće vas ostaviti ravnodušnim. Uživajte stoga u ovim posebnim hercegovačkim draguljima.

Photo: turismbih.ba/upoznajteBiH/kravice.ba

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...