Posjetite Prenj – ‘planinu s karakterom’ i ‘domaće Himalaje’!

Zovu ga domaćim Himalajima… Najljepšom planinom Bosne i Hercegovine… Jeste li već posjetili Prenj? Vjerujemo da svi zaljubljenici u planinarenje i alpinizam jesu! A ako niste, pokušat ćemo vas zainteresirati za posjet ovoj prekrasnoj planini. Svojim strmom i oštrim vrhovima, bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta te nevjerojatnim pejzažima, Prenj je oduvijek privlačio zaljubljenike u prirodu i planine.

Austro-ugarske vlasti prve su stigle na Prenj

Prvi planinari u njega su se zaljubili još u 19. stoljeću – naime, tada su austro-ugarske vlasti približile kulturu planinarenja ovom teritoriju. Prva planinarska kuća na ovoj planini nazvana je Marija Terezija. Prenj se razvijao tijekom prošlosti te su domaća planinarska društva uredila puteve za planinarenje te izgradila planinarske objekte. Ipak, mnogi od njih uništeni su tijekom rata.

Instagram will load in the frontend.

Prenj je planina koja se proteže na otprilike 600 kilometara kvadratnih između Konjica i Mostara, a najviši vrh joj je Zelena glava, na 2103 metra nadmorske visine, piše Pun kufer. Možete zamisliti o kakvim je pogledima s njezinih vrhova riječ! U neposrednoj je blizini gradova Konjica, Jablanica i Mostara na koje se pruža prekrasan pogled. Okružen je mnogim jezerima, kao što je dobro poznato Jablaničko jezero, ali i drugim planinama, od kojih su neke Visočica i Čvrsnica.


Pročitajte više: Kako sigurno planinariti i izbjeći nesreće na planinarenju?


Obavezan je odmor na Jezercu!

Prenj ima zvjezdastu strukturu, netipičnu za dinarsko gorje, a često ju zovu i planinom s karakterom, piše Al Jazeera. Prvih pola sata uspon nije naporan, ali zato je u narednih sat i pol dobro imati jaku kondiciju. Isprva ćete se penjati bukovom šumom, a potom planinskom borovinom. Ugledat ćete Veliku kapu, „osamljeni prenjski vrh, sa čijeg tjemena strmoglavo gledamo ravno u dolinu Bijele, ali i na ostatak Prenja“. To je pogled koji želite vidjeti!

Instagram will load in the frontend.

Preporučujemo odmor na Jezercu – to je glavno mjesto na Prenju gdje se nalazi i planinarska kuća. Ovdje ćete se dobro okrijepiti – užinom, ručkom i ne zaboravite – mnogo vode! Odavde do Zelene glave potrebno je prijeći još otprilike 450 metara visinskog uspona i na vrhu ste! Uživajte u vikend-aktivnom-odmoru!

Foto: Wikimedia Commons

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...