Slavimo prvi rođendan naše regionalne mreže Women in Adria u BiH!

Žene u biznisu su vrlo aktuelna tema posljednjih godina i na globalnoj i na regionalnoj medijskoj i poslovnoj sceni. Čak su i političari širom svijeta i regiona pohrlili da aplaudiraju ženama i da odluče konačno financijski i logistički podržati njihove nnapore i nastojanja da izgrade bolje mjesto u poslovnom svijetu za žene.

U takvoj atmosferi, u zemlji u kojoj još uvijek žensko poduzetništvo nije prepoznato kao jedna od ključnih temeljnih struktura u gradnji kvalitetnije i bolje društvene zajednice, jednako kao što ni žene managerice u korporativnom svijetu nisu dovoljno cijenjene niti je financijski jednako valorizirana njihova pozicija u usporedbi s muškim kolegama, prije godinu dana je započeo sa radom i projekat Women in Adria BiH. Slavimo ovaj mjesec naš prvi rođendan Women in Adria BiH, prvu godinu postojanja na teritoriji BiH.

Prva godina je iza nas

Projekat Women in Adria pokrenut je još prije 11 godina u Hrvatskoj kada ga je osnovala poduzetnica Ivana Matić, a prošle godine proširio je svoje djelovanje i na području Bosne i Hercegovine. Napustivši korporativni biznis u revizorskim vodama Ivana Matić je nakon trećeg porodiljnog odlučila krenuti u poduzetničke vode. Na svojoj koži je naučila koliko su žene u biznisu nesklone umrežavanju, a koliki potencijal osnaživanja i rasta leži u ženskom networkingu. Women in Adria je danas najveća ženska poslovna mreža u regiji, koja uključuje žene iz poduzetništva, korporacija i javnog sektora, organizira niz edukacija za osobni i poslovni razvoj, konferencije, večere, partye…..

Korona je usporila moje planove za širenje, ali čim su se otvorile mogućnosti iskoristila sam ih i iskreno sam oduševljena poduzetnicama i managericama u BiH. Imamo odličan lokalni tim, Vanju i Anisu, koje su napravile odličan posao u pozicioniranju Women in Adria u Bosni i Hercegovini. Nakon godinu dana vidim još više prilika za sinergiju i umrežavanje vaših poduzetnica i managerica s hrvatskim ženama u biznisu. Kroz mjesec dana kreće naš članski program i jedva čekamo ga predstaviti, a do kraja godine nas očekuje niz događaja za poduzetnice i managerice.“, izjavila je Ivana Matić.

Najbolje poduzetnice u BiH 2022.
Ivana Matić

Dodjela nagrada najboljim poduzetnicama u BiH

Za našu event managericu Vanju Spaho ovo je bila nevjerovatno plodna godina za naš projekat Women in Adria BiH, s brojnim događajima i prilikama koje smo oganizirali za poduzetnice da bismo omogućili poduzetnicama umrežavanje, učenje i razvoj njihovog poslovanja. 

Ponosna sam što mogu dati svoj doprinos razvoju projekta Women in Adria BiH kao poduzetnica. Činjenica da smo uspjeli organizirati toliko događanja za poduzetnice dovoljno govori o potrebi i potražnji za takvim inicijativama. Žene su tradicionalno nedovoljno zastupljene u poslovnom svijetu i ohrabrujuće je vidjeti projekte poput našeg kako poduzimaju proaktivne korake za rješavanje ove neravnoteže. Okupljajući žene iz različitih sektora i industrija, pružamo im platformu za razmjenu iskustava, učenje jedna od druge i stvaranje vrijednih veza koje bi im mogle pomoći da unaprijede svoje poslovanje. Jedna od ključnih prednosti naših događaja, odnosno umrežavanja poput ovih koje smo organizovali u cijeloj BiH je prilika za stvaranje odnosa mentora i mentorica. Za poduzetnice, imati mentora koji može ponuditi smjernice, podršku i savjet, može biti neprocjenjivo iskustvo, posebno u ranim fazama pokretanja posla. Spajajući etablirane poslovne žene s poduzetnicama koje žele unaprijediti svoje psolovanje, olakšavamo stvaranje tih odnosa i pomažemo u izgradnji jače zajednice žena u poslovanju koja pruža više podrške“, izjavila je Vanja Spaho.

1. rođendan WiA BiH
Vanja Spaho

Također je bitno spomenuti i naš najveći događaj, a to je godišnja Dodela Nagrada najboljim poduzetnicama u BiH, koju smo organizirali 16.11.2022. u Hotelu Hills u Sarajevu.

“To je vrlo važan aspekt našeg projekta, prepoznavanje i slavljenje uspješnih žena poduzetnica. Svečanosti dodjele nagrada i večere nisu samo prilika da se oda priznanje napornom radu i postignućima ovih žena, već i da se nadahnu druge da krenu njihovim stopama. Bacanjem svjetla na uspjehe poduzetnica pomažemo u razbijanju stereotipa i predrasuda koje su sputavale žene u poslovnom svijetu i pokazujemo da su žene jednako sposobne postići velike stvari kao i njihove muške kolege“, rekla je Spaho.

Predstavljamo uspješne ženske poduzetničke i managerske priče

U moru različitih poslovnih medijskih kanala pažnja javnosti je usmjerena ka uspješnim, bogatim, ostvarenim poduzetnicima i ženama managericama iz korporativnog svijeta, koji iza sebe uglavnom imaju dugogodišnju poslovnu karijeru i uspješne firme s vrlo dugim stažom. No, rijetko se ko uspije osvrnuti na ogromnu armiju žena poduzetnica koje same, bez podrške države za koju uredno plaćaju porezne obaveze, usude pokrenuti svoj sopstveni posao i graditi praktički od nule svoje poduzetničke priče. Upravo zbog pomanjkanja medijske pažnje i nedovoljne podrške javnosti jedna od najvažnijih misija našeg portala je, kako ističe naša urednica Anisa Šerak, i promocija upravo takvih poduzetničkih priča, koje su na početku svog puta, neke super uspješne i kreativne, a neke pak u povojima svog rasta i razvoja. Naravno, ne treba zaboraviti ni naše priče o ženama iz korporativnog svijeta, managericama i direktoricama, koje predvode vrlo uspješne kompanije i iza kojih stoje ogromni uspjesi na domaćem i stranom tržištu. Za mnoge od njih ste prvi put saznali na našem portalu, iako je iza njih vrlo uspješna karijera i firme od stotinjak zaposlenika, jer takve žene vrlo često nemaju vremena za samopromociju, fotkanje, intervjue…

WiA 1. rođendan
Anisa Šerak i Vanja Spaho

Pročitajte više: Dodijeljene su Nagrade najboljim poduzetnicama u BiH za 2022.


Mnoge zanimljive priče o našim bosanskim i hercegovačkim poduzetnicama objavljene su na našem portalu u proteklih godinu dana i na te smo priče najponosniji. Nisu to obični, generički novinarski napisi koje možete pročitati na gotovo svakom portalu, već smo upravo suproto, nastojali pronaći vrlo zaimljive sugovornice po cijeloj BiH koje su same ili uz pomoć svojih muževa, partnera i familije uspjele kreirati vrlo zanimljive biznise i i ispričati vam kako su one uspjele napraviti sjajne poslovne priče. Bilo je tu različitih priča o njihovim poslovnim poduhvatima, koji su nas ponekad ostavljali bez daha svojom kreativnošću i inventivnošću, ali ponajviše smo bile iznenađene hrabrošću i smjelošću da se u ovako turbulentnoj ekonomskoj situaciji usude zakoračiti u poduzetnički svijet i napraviti takve biznise, vrlo često gotovo ni iz čega. U moru raznih crnih vijesti posebno vas inspiriraju i razvesele priče o ženama koje stoje iza takvih uspješnih priča, poput naše prve priče o stomatologinji ukrajinskih korijena iz okolice Prnjavora i njenoj vinariji Fazan koja pravi najkvalitetnije sorte šampanjca i vina koje se ekskluzivno prodaje u Francuskoj, pa o bračnom paru sarajevskih stomatologa koji su dizajnirali prvu bh četkicu za zube, sjajnim djevojkama koje u Jajcu stvaraju čarobne lampe od makramea, divnog dizajnerskog dvojca, brata i sestre Lisica koji su oživjeli stari očev kazandćijski zanat i kreiraju prekrasne lampe i nakit od mesinga i metala, magistrica farmacije koje stoje iza genijalnih kozmetičkih brendova Organlook, Ishtar, Veles, pa i Gloria…”, navela je Anisa Šerak.

Ne postoji način za jednostavnim pojašnjenjem golemog ponosa i zahvalnosti naših dragih poduzetnica, uspješnih kreatorica malih poslovnih poduhvata i genijalnih poduzetničkih priča, koje smo dobivali nakon objave njihovih priča na našem portalu.


Pročitajte više: Stomatologinja Oksana Odžik na zemlji ukrajinskih predaka osnovala Vinariju Fazan čija vina obožavaju Francuzi


Znati da nekome tekst, koji ste napisali i objavili o njihovom dugogodišnjem radu i trudu, neprospavanim noćima i silnom angažmanu, koje su imali do realizacije njihovih poslovnih ideja i smjelih zamisli, znači često i nevjerovatan vjetar u leđa, podršku na koju nisu očekivale, a koja im tako silno treba, je naprosto jedan od glavnih motivatora i motora da nastavite s takvom misijom“, pojasnila je Anisa.

I kako je to Vanja Spaho na koncu poručila naš projekat Women in Adria BiH ima značajan uticaj na ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, jer osnaživanjem žena da započnu i razvijaju svoje poslovanje, te pružanjem podrške zajednice koja potiče i slavi njihove uspjehe.

“Jasno je da postoji snažna potreba za inicijativama poput Women in Adria i iskreno se nadam da će naš projekat nastaviti rasti u godinama koje dolaze“, poručila je na koncu Vanja.

Sretan nam 1. rođendan!

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...