Gramaža manja, cijena ista. Šta se dešava s cijenama čokolade?

Omiljena poslastica mnogih postat će skuplja nego ikad prije. Zbog nestašice kakaovca u zapadnoj Africi ove bi godine moglo nedostajati čak 375.000 tona kakaa. Naime, neobično vlažna sezona i obilne kiše su uništile cvjetove upravo za vrijeme cvjetanja. Došlo je i do širenja gljivične infekcije koje su izazvale velike štete na samim stablima kakaovca. Jedini lijek je sječa i nova sadnja. Zbog toga cijene kakaovca bilježe najveći rast u povijesti.

To će se, naravno, odraziti i na cijene čokolade jer proizvođači i male čokolaterije moraju nadomjestiti troškove. Cijena kakaa na londonskoj burzi porasla je za čak 150 posto i najveća je u posljednjih 47 godina. Evo što na sve to kažu vlasnica Muzeja čokolade u Zagrebu Ružica Božić Cerovac te vlasnica sarajevskog brenda artisan čokolade Bashka chocolatier Merjem Hamzić.

Potrošači se ovaj rast cijena itekako osjetiti

Hamzić naglašava da su cijene počele značajno rasti još krajem 2022. godine, a da svoj vrhunac doživljavaju upravo sada. Prema internim analizama tima iz Bashke, nabavna cijena kakaovca bilježila je rast od 31,6 do 49,6 posto, ovisno o vrsti čokolade.

“Rast cijena kakaovca, odnosno čokolade, zatekao nas je u periodu najveće potražnje za Bashka delicijama. Nismo mogli reagirati u smislu prekida suradnje s dobavljačima ili traženja alternativnih kanala nabavke. Time bismo usporili cijeli proces isporuke i vjerojatno izgubili povjerenje naših klijenata. Cijeneći naše kupce i odnose koje dugoročno s njima gradimo, bilo nam je potpuno neprihvatljivo da taj moment iskoristimo za povećanje cijene naših delicija”, objašnjava Hamzić.

Alternativu za smanjenje utjecaja ovog problema teško im je naći, s obzirom da se bave proizvodnjom isključivo čokolade, i to birajući visoko kvalitetnu sirovinu i vodeći računa o većem udjelu kakaovca u samoj čokoladi. Hamzić ističe da veliki broj svjetskih proizvođača planira ovaj dio nadomjestiti tako što će gramažom praviti manje čokolade, a prodavati pod istom cijenom. Ili će udio kakaovca nadomjestiti nekim punjenjima poput krema od orašastih plodova i slično, koje su cijenom povoljnije. Nema baš mnogo načina kako ovaj trošak apsorbirati, objašnjava.

“Potrošači će sigurno, u određenom trenutku u budućnosti, osjetiti rast cijene kakaovca
kroz finalni proizvod”.


Pročitajte više: Mejrem Hamzić otkriva kako je nastao njen brand Bashka čokolada 


Ulaznice za muzej bit će skuplje

Hamzić ovo vidi kao dugoročni problem koji, kako kaže, nije izazvan nekim kratkotrajnim razlozima koji se mogu preko noći riješiti. Bez značajnijih ulaganja u nove i svježije plantaže, a vodeći računa o izazovima klimatskih promjena i dugoročnoj održivosti, te da mnogoljudne zemlje poput Kine i Indije tek zauzimaju svoje mjesto kao konzumenti čokoladnih delicija, sigurno će proizvodi na bazi kakaovca postati još cjenjeniji u našoj svakodnevnici, smatra.

Ružica Božić Cerovac, vlasnica Muzeja čokolade u Zagrebu, također će osjetiti ovaj skok cijena. Degustacija čokolade sastavni je dio iskustva posjete muzeju. Velik rast cijena čokolade zatekao ih je još i lani kad je cijena gotove sirovine narasla za 20 posto. Taj trošak tada nisu htjeli prebacivati na potrošače već su prihvatili da rade s nižom maržom. Kad su krajem godine najavljena ponovna poskupljenja, naručili su veću količinu sirovine koja je baš sada pri kraju.

“U lipnju očekujemo novu korekciju cijena od dobavljača. Najava rasta je 30 posto u odnosu na trenutne cijene. To će neminovno utjecati na cijenu usluge koju nudimo, ali i proizvoda koje prodajemo u našoj trgovini. Planiramo korigirati cijenu ulaznice u muzej što će se vjerojatno negativno odraziti na broj posjetitelja“, govori nam Božić Cerovac.

Potražnja se ipak neće smanjiti

Na rastu cijena kakaovca će najviše profitirati, kaže, proizvođači surogat čokolade, odnosno proizvoda koji sadržavaju biljna ulja umjesto kakaovog maslaca, te proizvoda niže nutritivne kvalitete poput slatkiša kojima je čokolada tek maleni udio u popisu sastojaka.

“Vjerujem da će industrija reagirati s jačim razvojem niše tih slatkiša i deserata s čokoladom poput punjenih čokolada. Tu se volumen čokolade nadomješta raznim šećernim sirupima i želeima s okusom koji su jeftiniji. Najteže će biti pogođeni mali manufakturni proizvođači vrhunskih čokolada jer oni zbog načina proizvodnje i nedostatka resursa nemaju mogućnost brze prilagodbe. 

Ne vjeruje da će se potražnja za čokoladom smanjiti, ali misli da će se kupovati proizvodi lošije nutritivne kvalitete i različiti surogati čokolade koji su jeftiniji. Zbog tog joj je posebno žao jer je posljednjih godina dobila dojam da se napokon počela razvijati svijest o prednostima kvalitetne čokolade. Sada će taj trend nestati ili stagnirati jer će si vrhunsku čokoladu rijetki moći priuštiti.

Članak je preuzet s womeninadria.com

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...