Astro sestre nam otkrivaju šta u poslovnom svijetu raditi u vrijeme retrogradnog Merkura!

Ko bi rekao da ćemo ozbiljno zagaziti u 21.vijek, otkrivati nova svemirska prostranstva uz pomoć novih teleskopa, sanjati o životu na Marsu, iscjeljivati neizlječivo, otkrivati davno zaboravljeno i istovremeno svake godine iznova tri puta godišnje doživljavati opću pometnju i paranoju zbog jedne novinarske, vašarske izmišljotine, tog strašnog retrogradnog Merkura? Ovo su pitanje nedavno postavile Astro sestre iz Beograda na svom Instragram profilu, jer je ova tema postalo skoro pa goruće pitanje od presudnog značaja za društvenu zajednicu i dovela je do usijanja skoro sve internetske portale u posljednje dvije sedmice. Zato smo pitali naše astrološke sunčice iz Beograda, Minu Maneiro i Teu Milanković, da nam razjasne šta trebamo raditi još naredne dvije i po sedmice, kako se ponašati, na što obratiti pažnju…  

Astro sestre, Tea i Mina

A šta da radimo kad Merkur krene u rikverc?

Kad Merkuru na nebu dođe vrijeme da krene na svoj put stazom unatrag, u javnosti nastupi histerija zvana “stiže nam retrogradni Merkur”. Kao i svaka planeta na našem nebu i Merkur ima pravo da se vrati u rikverc. Istina, ali kad Merkur krene natraške onda će se svijet okrenuti naopako i normalan život će stati… Tako nas savjetuju “stručnjaci” s raznih internet portala i priučeni astrolozi. I onda krenu pitanja sa svih strana šta treba raditi u tom periodu od 3 sedmice koliko Merkur vozi svojim putem u rikverc, nastane opća panika na sve strane, jer zaboga u vrijeme retro Merkura ne smijete potpisivati Ugovore, ne smijete započinjati važan posao jer će se sigurno izjaloviti, ne smijete kupiti novi auto, ni mobitel, ni kompjuter, ni TV, a bome nije pametno kupovati nijedan kućanski aparat jer će se sigurno vrlo brzo pokvariti…nemojte ni putovati, jer će vam avion zakasniti, auto stati, voz neće ni doći, nemojte ići na važne sastanke jer oni sigurno neće rezultirati onako kako ste željeli, nemojte ovo, nemojte ono…I na kraju shvatismo da je, kako Astro sestre vole uz smijeh reći, “đavo odneo šalu i da su kvazi novinarske astrološke smernice i previše jake i da su nadglasale zdrav razum”.

Retro Merkur

“Mi potpuno razumemo zašto se sve to dešava, jer koliko god žene bile i obrazovane, i mudre, i svesne svojih kretorskih moći, nije lako odupreti se svim tim zastrašivanjima koja krenu sa svih strana uoči retro Merkura. Iskreno, čak i nas dve ponekad počnemo da se preispitujemo, ali ipak imamo jedna drugu da se podsetimo da zaista, ali zaista rešenje postoji, i da je ovo vreme mnogo pametnije iskoristiti na jedan sasvim drugačiji način”, poručuje Mina.

Bitno je ne nasjedati na ove novinske natpise i bez ikakve panike mudro kreirati svoje vrijeme i pametno planirati poslovne poteze u doba retro Merkur.

Kako planirati poslovne zadatke za vrijeme retro Merkura?

Muškarci nam se često smiju zbog pretjeranog zanimanja za astrološke aspekte i kretanja planeta na nebu, no ne treba nas to previše uzbuđivati. Pitali smo naše astro stručnjakinje šta je za jednu poslovnu ženu najvažnije činiti za vrijeme retro Merkura i na što bi trebale da obrate pažnju i kako da se pripreme za svu silu sastanaka, prezentacija, donošenje važnih odluka. 

“Najvažnije je započeti dan u miru i u skladu sa sobom. A zatim, dan i završiti u miru i skladu sa sobom. Naš predlog je da se u ovom periodu odvoji malo više vremena, pre ulaska u brzinu dana, za par minuta svesnog disanja, ili pisanje jutarnjih stranica u dnevniku. Možda neka vežba iz energetske psihologije ili samo vraćanje pažnje na najvažniji prioritet tog dana sa pitanjem: Kako želim danas da se osećam? Dobro je to i zapisati. Pred spavanje je isto vrlo korisno napraviti lagano usporavanje i kratak razgovor sa sobom, jer ono što je u periodu retro Merkura najvažnije je osluškivati sebe, svoje unutrašnje dijaloge, a zatim iz njih donositi odluke. Tada se spoljašnje potencijalno komešanje, izazovi, nesporazumi na poslu, otkazivanja planova i izmeštanja rasporeda mogu mnogo jasnije i produktivnije sagledati i rešiti. Dakle, najveći savet je: fokus na sebe. I samo na sebe”, poručuje nam Mina.

5 koraka kako izbjeći zbrku, nervozu i loše poteze za vrijeme retro Merkura

Međutim, sve žene poslovično više vole da imaju savjet uvijek ispred sebe i zato je možda najbolje sumirati glavnu poruku i rješenje za ovaj retro period u sljedećih 5 koraka, isprintati ga i zalijepiti na frižider, ogledalo u kupatilu ili u hodniku, na ormar ili kao pozadinu na kompjuterski ekran, a možete zapisati i u svoj mobitel:

KORAK 1: Napravi pauzu prije nego što doneseš odluku – ne žuri, ne juri, ne trči, ne insistiraj, ne forsiraj!  Ako neko drugi insistira da odlučiš sad i odmah sjeti se da ti biraš i ti kreiraš i samim tim budi kreativna u načinima da se odmakneš na tren i da pauziraš. U toj pauzi napravi:

KORAK 2: Zapitaj se koje lekcije i mudrosti imaš iz prethodnih sličnih iskustava. Preispitaj prošlost i napravi bilans šta je radilo, a šta nije radilo za tebe. Zapiši to da lakše i jednostavnije osvijestiš ono što treba da pustiš jer pripada prošlosti i ne može se vratiti. Nemoj da se zapetljavaš u sopstvene misli, već napravi:

KORAK 3: Zapiši svoje misli, svoja iskustva, svoje lekcije i svoje želje na papir. Sjajno bi bilo ako bi svakog dana odvojila dovoljno vremena da pišeš dnevnik ili jutarnje stranice prije nego što direktno kreneš u dan. Vrati se namjerno mislima unazad, jer to je ono što retro Merkur jako podržava. Kada misli poslažeš na papir biće ti lakše da napraviš:

KORAK 4: Oslušni svoju intuiciju. Retro Merkur nema agendu da nikome napakosti, to dobro zapamti, on je tu samo kao podsjetnik da oslušnemo prvo sebe iznutra, prije nego što slušamo sve ostale izvana. Unutar nas se nalaze najbolji i najvrijedniji odgovori na sve. Prvo dobro saslušaj sebe, a tek zatim napravi:

KORAK 5: Strpljivo i pažljivo slušaj druge. Pročitaj taj Ugovor koji treba da potpišeš pažljivije nego ikada. 5 puta ako treba. Postavi sva pitanja koja ti padaju na pamet. Ne brzaj u zaključcima i ne dopusti da se bilo šta podrazumijeva. Saznaj, pitaj, prespavaj, polako odlučuj!

A zatim ovih 5 koraka primjeni na sve što radiš svakodnevno. Svako pitanje koje imaš. Svaki sastanak, početak novog posla, dogovor,  neki važan Ugovor, kupovinu koju ne možeš da pomjeriš, putovanje koje ne možeš da odložiš – apsolutno na sve.

Astro sestre

Svijet ne staje s retro Merkurom

Mnoge vaše kolege, a ni vaši poslovni partneri ne znaju da uopće postoji neko vrijeme koje zovemo “retro Merkur” i ne shvataju zašto se odjednom tako čudno ponašate, zašto ste toliko oprezni, bojažljivi, pa vam prebacuju da ste sujevjerni. A vi samo želite znati šta je najbolje napraviti u vrijeme retro Merkura kad jednostavno ne možete čekati te 3 sedmice da se on vrati na svoju normalnu putanju i naprosto morate potpisati neki vrlo važan Ugovor, donijeti neku ključnu odluku, potpisati transfer u drugu firmu, jer vas je strah da ćete izazvati salvu “naopakih” dešavanja. 

“Mi apsolutno ne savetujemo povlačenje u pećinu i isključivanje iz realnih tokova života u toku retro Merkura. Ali pozivamo na veću prisutnost i pažnju, dobro osluškivanje svega što se ovo vas dešava. Postavite bez straha i grižnje savesti sva moguća pitanja i podpitanja dok vam sasvim nije jasno ono o čemu se pregovara i ugovara. Posebno dobro čitajte i to barem tri puta svaki Ugovor koji treba da potpišete, i ne zaboravite ona famozna “sitna slova””, poručuje Tea. 

Zapamtite da svijet ne staje sa retro Merkurom. Samo vam Mina i Tea savjetuju da “ koračate malo drugačije kako bi još dublje i mudrije oslušnule sebe”.

I samo da vas podsjetimo da je retro Merkur počeo 10. septembra i direktno kreće unatrag do 2. oktobra, ali će i nakon tog vremena prolaziti kroz svoju sjenku i to sve do 15. oktobra. Imajte na umu da je u ovih 35 dana najvažnije da razgovarate strpljivije i dublje same sa sobom. A sve ostalo što dolazi iz vanjskog svijeta u to vrijeme može da se rješi i sredi bez ikakve drame i velike nesigurnosti.

“Kada smo u dogovoru sa sobom svi dogovori spolja dolaze u pravo vreme i na najbolji način za nas. Nemojte da vas plaše s tim strašnim retro Merkurom, samo se setimo da Mi Biramo i Mi Kreiramo! Sad još samo da obavestimo o ovome onog svog sumnjičavca, za šta je idealno vreme sad, kad se i dešava ovaj zaokret (retro) razgovora (Merkur) sa sobom”, poručuju na kraju Mina i Tea.

Photo: Astro sestre

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...