Sabina Mujanović:”Jedino što čovjek ne može kupiti kad mu zatreba je polica životnog osiguranja” 

S predsjednicom Uprave Vienna osiguranja VIG, Sabinom Mujanović, razgovarali smo o njenom profesionalnom putu u bankarskom i osiguravateljskom sektoru, i donosimo vam tekst u kojem govori o svim profesionalnim ali i privatnim izazovima koji su je pratili tokom karijere. 

Prvi profesionalni koraci u bankarskom sektoru

Dolazeći iz malog mjesta Zavidovići, nadaleko poznatog po Krivaji, nekadašnjem gigantu u drvnoj industriji, Sabina Mujanović je na posljednjoj godini Ekonomskog fakultetu u Sarajevu započela svoj profesionalni put u računovodstvenom odjelu u jednoj banci. 

Željela sam se što prije zaposliti kako bih olakšala roditeljima finansiranje troškova mog školovanja. S nepunih 27 godina sam dobila priliku da preuzmem poziciju izvršne direktorice za finansije u banci. Objeručke sam prihvatila taj profesionalni izazov, iako sam bila svjesna koliko odgovornosti me čeka na toj poziciji. Po prirodi sam uporna, istrajna i predana svemu što mi je bitno. Uživam raditi i stvarati nove vrijednosti. Nije mi teško upuštati se i u najsitnije detalje, jer mi je važno razumjeti, širiti svoja znanja i vidike, i mislim da je upravo takav karakter oblikovao moj dalji profesionalni put“, prisjeća se Sabina Mujanović. 

Nakon bankarstva, karijera ove ambiciozne žene nastavljena je u tadašnjem Merkur BH osiguranju, na funkciji direktorice za finansije, koju je uspješno obavljala od 2011. do 2015. godine. Tada preuzima poziciju generalne direktorice i predsjednice Uprave Merkur BH osiguranja. Merkur BH osiguranje je 2018. godine akvizirala Vienna Insurance Group VIG, vodeća osiguravajuća grupacija u Austriji, Centralnoj i Istočnoj Evropi i od tada Merkur BH osiguranje nastavlja poslovanje pod nazivom Vienna osiguranje VIG. Sabina Mujanović je kontinuirano na poziciji direktorice ovog osiguravajućeg društva od 2015. godine. 


Pročitajte više: Lidija Žigić: Prošla sam trnovit put od kreditne službenice do predsjednice Uprave NLB banke


U to vrijeme Merkur BH osiguranje je bio vodeći osiguravatelj života na tržištu BiH i isticao se svojom jedinstvenom poslovnom filozofijom – zaštitom života i zdravlja kao najvećih ovozemaljskih vrijednosti. Ta misija me snažno privukla, iako u to vrijeme nije bila razvijena svijest građana o značaju životnih i zdravstvenih osiguranja. I tada, ali nažalost i danas, mnogi pogrešno percipiraju ulogu osiguravajućih društava u zajednici. Preovladava mišljenje da je životno osiguranje pandan bankama te da se sredstva ulažu u osiguranje kako bi nakon isteka perioda osiguranja ostvarili određene finansijske prinose, kao kada oroče sredstva u banci“, govori Sabina Mujanović.

Sabina Mujanović

U nastavku nam Sabina pojašnjava da životna osiguranja ne služe samo za štednju:  “Često mi se obraćaju klijenti i prijatelji koji žele uložiti svoj novac u osiguranje te pitaju za savjet koji od raspoloživih proizvoda nudi najveće prinose. U tim situacijama, upućujem ih na banke i investicijske fondove. Naime, osiguranja se primarno zaključuju u cilju zaštite od rizika, odnosno obezbjeđenja finansijske sigurnosti sebi i svojoj porodici kada se suoče sa životnim, zdravstvenim i dr. rizicima. Konkretno, kod životnih osiguranja već nakon uplate prve premijske rate od npr. 60 KM osiguravatelj garantuje isplatu kompletno ugovorene osigurane sume za cijeli period trajanja ugovora o osiguranju, npr. 10.000 KM, a što znači da ukoliko se već sutradan desi ugovorena teška bolest ili sl. isplaćuje se cijeli iznos (u primjeru 10.000 KM). Ako bi govorili u smislu „prinosa“ to bi bilo oko 165% „prinos“. Stoga se to ne može posmatrati na taj način“. 

Osiguranja nude dodatnu kvalitetu života osiguranicima

Često se klijenti prvi put suoče sa pojmom životnog osiguranja tek kad dođu u banku kako bi podigli kredit. Tada im banka traži da kao instrument obezbjeđenja ugovore policu životnog osiguranja. 

Banka traži policu životnog osiguranja kao kolateral za kreditno zaduženje klijenta jer u slučajevima smrti, bolovanja ili nezaposlenosti korisnika kredita, preostali dug kredita ili njegov dio (u zavisnosti od vrste rizika) isplaćuje osiguravajuće društvo, a kako se ne bi opteretila porodica dužnika. Kaže se da jedino što čovjek ne može kupiti kad mu zatreba je polica životnog osiguranja. Zato je važno da ugovoriti osiguranje na vrijeme, po mogućnosti što je čovjek mlađi (jer su garantovane osigurane sume veće) te na taj način već danas zbrinuti sebe i svoju porodicu za sutra”, poručuje Sabina Mujanović.

Spominjući Covid 19 pandemiju kao jednu od situacija u kojoj se pokazala apsolutna svrsishodnost osiguranja, naša sugovornica navodi da je Vienna osiguranje VIG u toku 2020. godine isplatilo svojim klijentima oko 17 miliona KM po osnovu osiguranih slučajeva.

Naša profitabilnost je u periodu pandemije bila za oko pet puta manja nego inače, obzirom da smo preuzeli značajan teret posljedica smrtnosti naših osiguranika. Žao nam je svakog izgubljenog života, ali nam je drago da smo se u tim teškim vremenima našli uz porodice naših osiguranika te im barem finansijski olakšali gubitke. To demonstrira pravu svrhu industrije osiguranja, a to je da smo tu kada je najteže”, govori Sabina Mujanović. 

Zašto je važno da poduzetnici osiguraju svoj biznis?

Pokrećući vlastiti biznis mnogi poduzetnici, krojeći strategiju svog poslovanja i načina kreditiranja, ne razmišljaju o osiguranju svog biznisa, pogotovo u nekim vanrednim  situacijama, kao što su prirodne katastrofe poput požara, poplava, zemljotresa. 

U BiH preduzetnici, odnosno vlasnici takvih biznisa su ključne osobe i okosnica cjelokupnog poslovanja, a što nosi rizik da ukoliko se njima nešto desi, biznis vrlo izvjesno propada. Svjesni tih rizika, u saradnji sa našim partnerskim bankama razvili smo odličan proizvod- osiguranje ključne osobe, koje garantuje da ćemo mi, kao osiguravatelji, izmiriti kreditno zaduženje ukoliko se poduzetniku desi neki od ugovorenih rizika. To znači da ćemo ne samo finansijski zbrinuti porodicu nego i da ćemo izmiriti kreditne obaveze prema banci oslobađajući potrebna sredstva da se biznis može neometano obavljati i dalje“, objašnjava naša sugovornica.

Sabina Mujanović

Kada se odlučujemo o pokretanju biznisa, usljed potrebe kreiranje poslovne strategije i finansijske konstrukcije, najmanje razmišljamo o rizicima prirodnih nepogoda koje mogu ugroziti naše poslovanje.

Živimo u okolnostima gdje je sve više prirodnih katastrofa koje mogu značajno uticati na poslovanje. Uložimo novac, posao odlično krene i desi se poplava, zemljotres, požar, izgore nam zalihe. To su ozbiljni i sve učestaliji rizici od čijih posljedica, ukoliko se ne zaštitimo na vrijeme, može u trenutku nestati sve što smo godinama s mukom gradili. Isto vrijedi kako za velike biznise tako i za stanove, kuće, vikendice svih pojedinaca. Pri tome, cijena ove vrste osiguranja je manje od 1 KM po m2 godišnje, tako da to nije trošak koji si bilo ko ne može priuštiti, a korist je ogromna”, ističe Sabina Mujanović.

Bez podrške svojih roditelja ne bi uspjela napraviti uspješnu karijeru

Nije bilo jednostavno profesionalno se razvijati i uporedo izgraditi stabilan brak te uspješan porodičan život. Presretna što je u prvom redu ostvarena kao majka i supruga, naša sugovornica navodi: 

 “Nedavno sam proslavila 45. rođendan i osjećam da sam sada potpuno sazrela i u privatnom i u poslovnom smislu. Mislim da se svi ciljevi mogu postići uz dobru organizaciju. Po prirodi sam organizovana i precizna, ali svakako bez podrške roditelja ne bih uspjela. Beskrajno sam im zahvalna na svemu što su učinili za mene. Jedno vrijeme su se čak preselli iz Zavidovića u Sarajevo kako bi mi pomogli sa djecom”, prisjeća se Sabina Mujanović.

Nakon prvog porodiljnog odsustva Sabina se vratila na posao nakon šest mjeseci i prisjeća se da joj je u tom periodu najteže padala iscrpljenost zbog nespavanja.

Kada su djeca bila mala, iako sam imala svu podršku ukućana i roditelja, nije bilo lako obavljati vrlo zahtjevne i odgovorne poslove po danu, a onda noći provoditi budna“, prisjeća se. 


Pročitajte više: Merima Mahmutović: Fintech je produžena ruka, a ne konkurencija bankama


Pojasnila nam je i da je razlog njenog izlaska iz bankarskog sektora i dolazak u osiguravateljski sektor bio vezan za privatne životne okolnosti. 

Rad u bankarskom sektoru je bio posebno dinamičan i izazovan te sam procijenila da uz isti neću moći biti majka na način kako sam to željela. Naime, ni tada, kao ni danas, nisam pristajala da ručak mojoj djeci sprema neko drugi, niti sam željela propuštati njihove priredbe, treninge i druge važne momente njihovog odrastanja“, govori brižna majka Sabina.

Priznaje da najviše uživa u porodičnim vikend druženjima u prirodi, a najviše je opušta kada s djecom pleše uvečer uz glasnu muziku. 

Danas imam dovoljno vremena za posao, porodicu, prijatelje. Profesionalno sam potpuno ostvarena i uživam u ovom što radim. Zaista sam zahvalna na svemu što mi život pruža. Sretna sam kada mogu svoja znanja i iskustva podijeliti sa kolegama, posebno mlađim gerenacijama te na taj način pomoći u njihovom izrastanju u uspješne menadžere“, na kraju našeg razgovora poručuje Sabina Mujanović. 

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...