Svjetska banka predviđa rast BDP-a BiH

Svjetska banka objavila je izvještaj kojim je potvrdila da bi BDP Bosne i Hercegovine u 2024. trebao narasti za 2,8 posto. Tako su predviđanja iz juna smanjena za 0,2 posto, ali su se potvrdila predviđanja o kojima smo slušali ove jeseni. Čeka nas rast BDP-a u BiH.

Rast BDP-a u BiH u 2025. mogao bi iznositi 3,4 posto

Ekonomska aktivnost BiH u prošloj se godini povećala za 2,2 posto, a predviđa se da će u 2025. porasti za 3,4 posto. Također, Svjetska banka procjenjuje da će ekonomije Zapadnog Balkana bilježiti rast od tri posto u tekućoj godini. Sve to nakon procijenjenog regionalnog ekonomskog rasta od 2,5 posto u protekloj godini.

Kad je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, najveći rast u protekloj godini zabilježila je Crna Gora, a ove se godine najveći rast prognozira za Kosovo. U izvještaju se navodi da bi zatvorena tržišta rada i ograničeni fiskalni prostor zbog fiksnih troškova, poput penzija i plata, mogli umanjiti ekonomski rast.

„Očekuje se da će ekonomska aktivnost u regiji biti poduprta jačanjem potrošnje s opadanjem inflacijskih pritisaka, postepenim oporavkom u eurozoni, povećanjem javnih ulaganja u infrastrukturne projekte, te rastom prihoda od turizma iako će biti sporiji u odnosu na prethodnu godinu“, stoji u izvještaju.


Pročitajte više: Žene poduzetnice su najveći izvor gospodarskog rasta na Balkanu


Centralna banka BiH očekuje rast od 2,1 posto u 2024.

Centralna banka Bosne i Hercegovine posljednjim je projekcijama poručila da je realni rast BDP-a u BiH u 2023. iznosio 1,6 posto, a u ovoj se godini očekuje rast od 2,1 posto, prenosi Bloomberg Adria. U 2025. ekonomska aktivnost mogla bi narasti za 3,5 posto.

„Trendovi u ključnim makroekonomskim varijablama su nepromijenjeni u odnosu na proljetne projekcije, izuzev izvoza. Sličan je trend ekonomske aktivnosti naših glavnih trgovinskih partnera u srednjoročnom periodu, što znatno utječe na neke od glavnih komponenti nacionalnih računa kod nas, prvenstveno neto izvoza. Kratkoročni izgledi za vanjskotrgovinsku razmjenu su dosta slabi i oporavak možemo očekivati od druge polovine 2024. godine“, navode iz Centralne banke.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...