Svjetska banka predviđa rast BDP-a BiH

Svjetska banka objavila je izvještaj kojim je potvrdila da bi BDP Bosne i Hercegovine u 2024. trebao narasti za 2,8 posto. Tako su predviđanja iz juna smanjena za 0,2 posto, ali su se potvrdila predviđanja o kojima smo slušali ove jeseni. Čeka nas rast BDP-a u BiH.

Rast BDP-a u BiH u 2025. mogao bi iznositi 3,4 posto

Ekonomska aktivnost BiH u prošloj se godini povećala za 2,2 posto, a predviđa se da će u 2025. porasti za 3,4 posto. Također, Svjetska banka procjenjuje da će ekonomije Zapadnog Balkana bilježiti rast od tri posto u tekućoj godini. Sve to nakon procijenjenog regionalnog ekonomskog rasta od 2,5 posto u protekloj godini.

Kad je riječ o zemljama Zapadnog Balkana, najveći rast u protekloj godini zabilježila je Crna Gora, a ove se godine najveći rast prognozira za Kosovo. U izvještaju se navodi da bi zatvorena tržišta rada i ograničeni fiskalni prostor zbog fiksnih troškova, poput penzija i plata, mogli umanjiti ekonomski rast.

„Očekuje se da će ekonomska aktivnost u regiji biti poduprta jačanjem potrošnje s opadanjem inflacijskih pritisaka, postepenim oporavkom u eurozoni, povećanjem javnih ulaganja u infrastrukturne projekte, te rastom prihoda od turizma iako će biti sporiji u odnosu na prethodnu godinu“, stoji u izvještaju.


Pročitajte više: Žene poduzetnice su najveći izvor gospodarskog rasta na Balkanu


Centralna banka BiH očekuje rast od 2,1 posto u 2024.

Centralna banka Bosne i Hercegovine posljednjim je projekcijama poručila da je realni rast BDP-a u BiH u 2023. iznosio 1,6 posto, a u ovoj se godini očekuje rast od 2,1 posto, prenosi Bloomberg Adria. U 2025. ekonomska aktivnost mogla bi narasti za 3,5 posto.

„Trendovi u ključnim makroekonomskim varijablama su nepromijenjeni u odnosu na proljetne projekcije, izuzev izvoza. Sličan je trend ekonomske aktivnosti naših glavnih trgovinskih partnera u srednjoročnom periodu, što znatno utječe na neke od glavnih komponenti nacionalnih računa kod nas, prvenstveno neto izvoza. Kratkoročni izgledi za vanjskotrgovinsku razmjenu su dosta slabi i oporavak možemo očekivati od druge polovine 2024. godine“, navode iz Centralne banke.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

recept za palačinke

Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo...

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i...