Samra Menzilović: “Beauty industrija je okrutna prema ženama i ne dozvoljava vam da ostarite”

U posljednjoj deceniji mnoge su bivše misice i modeli svoju poslovnu karijeru nastavile graditi u svijetu beauty industrije. Tako je i Samra Menzilović, nekadašnja misica i model, novinarka i magistrica komunikologije, uplovila u svijet poduzetništva, pokrenuvši sa prijateljicom kozmetičku liniju La vie. Više zanimljivosti o tome kako se bivša misica i dugogodišnja televizijska i radijska novinarka obrela u beauty industriji donosimo vam u razgovoru sa Samrom.

Mlada majka, model, studentica i voditeljica

Nakon što se prije nepune dvije decenije vrlo mlada okušala u beskrupuloznom svijetu modelinga i postala Miss Kantona Sarajevo, a potom i druga pratilja Miss BiH, Samra se ipak odlučila za karijeru u svijetu TV novinarstva. Tako je umjesto u modnom biznisu, uporedo sa studijem žurnalistike na FPN u Sarajevu, postala voditeljica na RTV FBiH. Bilo je to vrijeme kad je Samra sa svojih 21. godinu iskušavala za nju potpuno novi svijet majčinstva, jer je uz ulogu studentice i voditeljice dobila i možda najznačajniju ulogu u svom životu, ulogu majke svoje kćerkice Ajke. Vrlo mlada, hrabro i odlučno je koračala svojim životnim putem, iako njen odabir da u ranim dvadesetim, uporedo sa studijem, postane supruga i majka, nije naišao na osobito odobravanje niti njene najuže familije, a posebice vrlo patrijarhalne sredine u kojoj je odrastala.

No, Samru svo to neodobravanje i iščuđavanja njenim životnim odlukama nije omelo da izgradi zavidnu karijeru radijske i TV voditeljice, odgajajući paralelno i svoju kćer Ajku i sina Isaka. U međuvremenu je odlučila svoje znanje unaprijediti i završiti školovanje za praktičarku NLP-a, Neuro Lingvističkog Programiranja, tokom kojeg je kako priznaje uspjela “znatno produbiti spoznaje o svojim komunikacijskim vještinama i javnom nastupu”. Ta ju je edukacija potakla da nastavi slijediti stazu svog profesionalnog uspona i prateći razvoj novih medija, odlučila je pokrenuti svoj Instagram profil, koji je vrlo brzo dosegao ogroman broj pratitelja i omogućio Samri novu profesionalnu rolu u životu, ulazak u svijet influencinga, gdje danas njen IG profil prati više od 80 hiljada pratitelja. 

Samra Menzilović
Samra Menzilović

Potaknuta potrebama mladih žena, svojih pratiteljica na Instagramu, Samra je tada odlučila zajedno sa svojom partnericom i prijateljicom Alisom Kazić, napraviti jednostavnu kozmetičku liniju s četiri proizvoda, koja bi zadovoljila potrebe svake žene za dnevnom i noćnom rutinom njege kože.

Kad se žene poduzetnice udruže nastane sjajan “život u bočicama”

Kako je njena prijateljica Alisa kao magistra farmacije dugo godina bila zadužena za brigu o Samrinoj koži lica u svakodnevnom razgovoru su došle na ideju da zajedničkim snagama pokrenu svoj kozmetički brend. Realizacija i testiranje trajalo je oko godinu dana dok nisu bile zadovoljne konačnim proizvodom koji su imale u rukama. I tako je uz puno ljubavi i pažnje nastao “život u bočicama”, njihov La vie.

Iako La Vie ne spada u brendove koji se deklariraju kao 100% prirodna kozmetika, Alisa i Samra su željele ponuditi kozmetički brend koji ženama pruža dobre rezultate zbog kojih će se poželjeti vratiti po svoju novu bočicu kreme.

Samra Menzilović
Samra Menzilović I Alisa Kazić iz La vie kozmetike

Željele smo da našu večernju i jutarnju rutinu svedemo na četiri proizvoda koji se dopunjuju, jer smo shvatile da ženama danas najviše fali vremena i da im moramo ponuditi nešto jednostavno sa dobrim sastavom. Nas dvije smo se šalile da ustvari mi pravimo “život u bočicama” i tako je nastalo ime brenda, La Vie, što u prijevodu znači život“, ističe Samra.

Kreirajući svoj kozmetički brend Samra je bila svjesna činjenice da je to samo prvi korak i da dalje ne umiju same nastaviti svoj put do konačne realizacije proizvoda koji su imale u rukama. Znala je da njihov “život u bočicama”, koji su osmislile Alisa i ona, neko mora i proizvesti. Potraga je bila vrlo jednostavna, jer je Alisa odmah predložila druge dvije poduzetnice, svoje prijateljice Ishtarice, sestre Merimu Aganović i Merimu Selman, koje stoje iza kozmetičkog brenda Ishtar. I tako je nastala sjajna suradnja četiri poduzetnice, Alise i Samre koje su osmislile svoju kozmetičku liniju La vie i Samre i Merime, koje su farmaceutkinja i kozmetologinja, obje fitoaromaterapeutice i formulatorice kozmetičkih proizvoda, bile zadužene da njihovu kozmetičku liniju “utegnu” i proizvedu.


Pročitajte više: Sestre Irma Aganović i Merima Selman razvile su sjajan kozmetički brend Ishtar


Ja sam žena od momenta i ako osjetim onu iskru kad počnem da govorim o ideji onda znam i da ću uspjeti. Naravno, kada smo odlučile krenuti u priču ozbiljno tada je i nastao biznis plan kojeg se i danas držimo i La Vie nakon samo godinu dana posluje u plusu. Naš “La Vie“ je novi brend na bosanskohercegovačkom tržištu i željela sam da našim ženama pruži potpuno novi pogled na luksuznu kozmetiku koja je must-have svake ljubiteljice dermokozmetike. Tako smo pored četiri osnovna proizvoda La vie kreme (Life), seruma (Bright), maske za lice (Soft) i našeg čistača za lice (Clean) poslije par mjeseci naš asortiman upotpunile sa Papaya pilingom za lice i tijelo 2 u 1 i sjajnom maglicom za lice (MIST) koja hidrira, zatvara pore, fiksira makeup i fantastično miriše i tako zaokružile našu ponudu“, ponosno veli Samra.

Samra Menzilović
Samra Menzilović, La vie

“Sasvim je OK uraditi botox ako vas to čini sretnima”

Samra je od svoje šesnaeste godine aktivna učesnica u beauty industriji i danas otvoreno priznaje da je vrlo brzo shvatila de je beauty industrija vrlo okrutna prema ženama i da ženama nameće jako velike, često nerealne standarde ljepote, koje mnoge žene ni u najsmjelijim snovima nisu u stanju dostići.

Vi danas ne smijete ostariti ako ste dio ove industrije i ako to ne relativizirate onda će vas zasigurno progutati. Kao što sam mnogo puta istakla, ja svoje tijelo posmatram kao hram kojeg moram redovito čistiti i držati održivim upravo zbog godina koje dolaze. A što se tiče estetskih korekcija i operacija ja sam za sve ono što nas čini sretnima. Još uvijek nisam imala niti jednu estetsku operaciju, što ne znači da neću nekad u budućnosti se odlučiti i na taj korak. Estetske korekcije otvoreno priznajem da jesam imala i to nisam nikad krila baš iz razloga što želim da žene shvate da je sasvim OK da sa svojim tijelom rade što žele i što će ih učiniti sretnim. Sasvim je OK uraditi botox, al sasvim je OK i ako to ne želite. Ono što nije OK je da drugima dopustite da odlučuje o vama i donosi odluke u vaše ime“, tvrdi Samra.

Svojim najvećim izazovom u dosadašnjoj karijeri smatra činjenicu da se usudila u ovako dugogodišnjoj neizvjesnoj situaciji u BiH ostaviti siguran posao u javnoj ustanovi da bi radila svoj posao iz snova.

Ja toliko volim ovu državu i zaista se ne bi mogla zamisliti da bilo gdje živim sem ovdje, ali toliko sam ljuta, jer kada ste poduzetnik onda morate sve sami i jako malo podrške imate, a jako puno obaveza i nameta koje morate ispuniti. Naš najveći izazov je bio izbaciti La Vie i učiniti ga održivim. Ponosna sam na sve što sam do sada napravila na tom putu, i dobre stvari ali i na greške, jer iz njih sam naučila i unaprijedila sebe kao poduzetnicu. Shvatila sam da ja “nikad ne govorim “pokušat ću”, jer onda je to samo pokušaj i odmah na startu kažem sebi “uspjet ću” i nemam dileme jesam li nešto trebala ili ne“, otkriva Samra.

Zaposlene žene trebaju najbolju njegu za sebe

Mnoge zaposlene žene nisu jednostavno dospjele do pozicije na kojoj se nalaze, ni kad govorio o njihovim profesionalnim karijerama niti o privatnom životu. Zato Samra smatra da upravo zaposlene žene, čiji radni dan nerijetko traje i duže od 10 sati, trebaju za sebe birati samo ono najbolje. Jer, čak i umorna i iscrpljena poslije napornog radnog dana svaka žena želi izgledati lijepo i njegovano, i za svog dragog i svoju djecu, istovremeno nastojeći prikriti tragove umora i pretrpljenog dnevnog stresa. Zbog takvog ubitačnog tempa našeg života Samra tvrdi da trebamo za sebe što jednostavniju skin care rutinu koja naročito onim zaposlenim ženama neće oduzimati previše vremena za korištenje, a koja će zadovoljiti njihovu noćnu i dnevnu skin care rutinu.


Pročitajte više: Danijela Vinš Aljović: Naš život u Ukrajini


Koža je naš najveći organ i na njoj se vide svi tragovi našeg umora, veselja, sve brige i zaista treba jako puno truda i njege oko nje kako bismo je održali zdravom i blistavom. Kako starimo potrebno je puno truda i kvalitetnih proizvoda, i zato sam željela da žene u La Vie proizvodima nađu sve ono što im za to treba“, ističe Samra.

Samra Menzilović
Samra Menzilović

Svoj dan započinje u sedam ujutro svakodnevnom jutarnjom rutinom vezanom za spremanje djece za školu, a potom tokom prijepodneva počinje njen poslovni dan. Snimanja za IG profil i sastanci sa novim klijentima i njenom poslovnom partnericom Alisom Kazić oduzimaju joj najviše vremena. Ono što bi željela promjeniti je da ranije ide na spavanje, jer je njen dnevni ritam takav da je zaista rijetkost da ode na spavanje prije ponoći.

Kao samostalna poduzetnica malo spavam, a puno više radim, ali se ne žalim, jer radim ono sto me čini sretnom i ispunjenom. Ponosna sam na to u kakvu sam ženu odrasla. Ali isto tako sam to i očekivala od sebe, jer sam za ovo što sam napravila jako puno radila. I u svojim 40-tim mogu napokon reći da je moja karijera na putu na kojem upravo treba biti. Hranim se zdravo, pijem puno tečnosti, treniram i svoje tijelo gledam kao hram kojeg moram održavati da mi što duže potraje i da starost dočekam zdrava i vitalna. Ja to zovem svojom filozofijom života, a drugi kažu da zaista volim sebe“, na kraju razgovora poručuje Samra Menzilović. 

La Vie možete kupiti online kao i u Elis Esthetic Studiu koji se nalazi preko puta sarajevskog shopping centra Aria, a uskoro planiraju otvaranje i prve poslovnice.

Photo: Sanela Babić/Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...