Dženita Kudus-Delihasanović: Jedinstveni soutache nakit

Kad je prije 12 godina otišla živjeti i raditi u Italiju, Đenita Kudus-Delihasanović nije ni sanjala da će joj taj odlazak u potpunosti promijeniti život. U početku je prošla sve brige i probleme jedne imigrantice, od višemjesečnog iščekivanja radne dozvole do uređenja ostalih administrativnih procedura.

Na koncu se zaposlila na čak dva mjesta u Milanu, u Louis Vuittonu i u Concept storu Ozanum 19, gdje je radila kao prodavačica. Bila je najmlađa šefica u concept storu, zadužena za mlade milanske dizajnere i organizaciju raznih workshopova za dizajnere. 

Izraelska dizajnerica Dori Csengeri joj je promijenila život

Upravo joj je jedan takav workshop, koji je organizirala sa izraelskom dizajnericom nakita Dori Csengeri, u potpunosti promijenio životni put. Dori Csengeri, je najpoznatija dizajnerica nakita koji se izrađuje soutache tehnikom, koja je Đenitu potpuno besplatno naučila svim tajnama izrade nakita ovom vrlo zahtjevnom tehnikom.

“Kad sam vidjela njene radove bili su čarobni i taj workshop je nešto najljepše što sam vidjela u životu”, oduševljeno priznaje Đenita.

Iako je završila srednju školu za tekstilnog konfekcionara i željela je studirati modu u Italiji Đenita priznaje da je “oduvijek imala dvije lijeve ruke i naprosto nije bila rođena za konac i iglu.

Soutache naušnice

Par dana nakon što joj je Dori pokazala osnove soutache tehnike Đenita je uradila sama svoj prvi par naušnica i prodala ga svojoj direktorici. Kad su vidjeli kako je sjajno naučila raditi tu tehniku, kolege s posla su joj kupili repromaterijal i tako je počela njena avantura s izradom nakita soutache tehnikom. 

“U početku sam izlagala svoj nakit u tom concept storu, a kad se posao razgranao prodavala sam nakit po cijeloj Italiji, Napoliju, Bresci, Trstu, Torinu..” prisjeća se Đenita.


Pročitajte više: Zagrebačka dizajnerica sa sarajevskom adresom: “Vaš poslovni stil ne mora biti kopija nečijeg Instagram profila”


Soutache tehnika je posebna tehnika koju je izumila izraelska dizajnerica Dori Csenegeri, koja se doselila u Italiju 2010. godine i tamo napravila veliki procvat sa svojom tehnikom. Nakit se 100 % ručno izrađuje od ribarskog gajtana, svilenog konca, alcantara kože i poludragog kamenja te različitih perli. 

“Ribarski gajtan koji se koristi je ruskog porijekla i ’40 tih godina prošlog vijeka se koristio za sakrivanju grešaka na odijevnim predmetima. Tehnika je vrlo zahtjevna, i treba mi za izradu jednog para naušnica dan i po rada. Jedan dan se slaže svaki elemenat koji se lijepi, staklo, perle, kamenje, okolo njihove ose se opšiva sa svilenim gajtanom. Sve mora biti precizno urađeno, moraš znati koliko ćeš dovoljno povući konac, kad zalijepiš podlogu koju vrstu kože koristiš, zatim ide proces sušenja, pa rezanja. Sve se ručno radi i svaki soutache komad je unikat. Rijetko ponovim iste naušnice, jer su drugačije ideje, položaj ruke, tekstura alcatnare kože, ljepila, igle, gajtana…”, pojašnjava Đenita.

Sautache naušnice sa sicilijanskom keramikom

Nakon što je postala poznata po svojim soutache naušnicama krenula je i suradnja s talijanskim časopisima, a potom su je izabrali za jednu od 10 najboljih hobista artista u Italiji. Nakon toga je pozvana i na milanski Fashion week za hobiste 2013, gdje je od 50 učesnika Italijana bila jedina Bosnaka.

Prepoznatljiva po soutache nakitu u Milanu za kojim luduju sve Talijanke

Nakon 6-ogodišnjeg života u Italiji, Đenita se zbog privatnih porodičnih razloga morala vratiti iz Italije. U početku je bila nezaposlena, i 2014. je odlučila sama sebe zaposliti, našla je malu radnju na Baščaršiji i započela svoj biznis s dva para naušnica. Njenim kolegama zanatlijama na Čaršiji je bilo čudno da ona ručno izrađuje nakit, a ne prodaje gotove proizvode.

Đenita priznaje da je bila prva koja je donijela soutache tehniku u BiH i zahvalna je da joj je upravo ta tehnika otvorila tržište i u BiH. Prvo prodajno mjesto njenog nakita u BiH je bilo u Moda Mo creativa centru u Mostaru, za koje je izarađivala soutache nakit dok je još živjela u Milanu. Đenita kaže da Mostar i Hercegovina i dalje prednjače u narudžbama njenog nakita, mada većinu nakita po narudžbi izrađuje za italijansko tržište i ima listu čekanja za svoje soutache naušnice, jer su svi komadi nakon izrade već prodani.

Soutache naušnice

Posljednjih par godina ima svoju malu galeriju Denita Gioielli pored sarajevske Tržnice i tu možete naći njene zanimljive komade nakita.

Nedavno je boravila u Milanu u nabavci repromaterijala i donosi nam najnovije informacije o nakitu koji je popularan trenutno u Italiji. “Talijani jako cijene ručni rad, jer brza proizvodnja od gardereobe do nakita izumire, to više niko ne želi nositi i kupovati. Novi trendovi su njihovi pepperoncini, velike “statement” naušnice, barocco perla, zlato i pozlata, njihove sicilijanske “testa di moro”. A nose i male naušnice protiv uroka, kornjače, sove, zvjezdice…”, na kraju poručuje Đenita.

Testa di morro

Photo: Privatna arhiva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...