Sunita Dizdar Hodžić pravi unikatan nakit od prirodnog cvijeća

Pišući o raznim zanimljivim poduzetničkim pričama bh poduzetnica uvijek me naše maštovite poduzetnice iznenade svojom domišljatošću i kreativnošću s kojom stvaraju sjajne unikatne proizvode. Jednu takvu priču vam donosimo u nastavku, a priča je to o Suniti Dizdar Hodžić, osnivačici branda Flora handmade, koja izrađuje unikatan nakit od prirodnog cvijeća.

Poklon iz Australije inspiracija za nakit od prirodnog cvijeća

Kao i mnoge danas uspješne poduzetnice žene najčešće od svojih dugogodišnjih hobija naprave sjajan biznis. Tako je i Sunita kao diplomirana psihologinja dugo radila u struci na različitim pozicijama, no 2018. godine odlučila je napustiti posao i pokrenuti vlastiti biznis.

Izradom nakita sam se počela baviti prije više od 10 godina i to u varijanti hobija. Tih prvih godina moje izrade nakita, sada kad se osvrnem na te godine, mislim da je bila faza pronalaženja, koja tehnika, koji materijal, šta je to u čemu se ja mogu najbolje izraziti, pustiti mašti na volju i donijeti nešto sasvim novo. Ključni momenat, koji me usmjerio upravo u izradu nakita sa suhim cvijećem, jeste poklon koji sam dobila iz Australije, naušnice sa prirodnim cvijećem. Izgledale su tako nestvarno, pravo cvijeće sačuvano zauvijek, u nakitu. Bila sam fascinirana i upravo tu emociju sam htjela prenijeti na svoj nakit, odnosno osobama koje kupe nakit koji sam ja izrađivala. I tako počinje priča brenda Flora Handmade“, otkriva nam Sunita.

Svoju je inspiraciju za izradu unikatnog nakita Sunita crpila iz činjenice da je voljela uvijek stvarati nešto novo i drugačije i u tu njenu strast se savršeno uklopio nakit od prirodnog cvijeća.

Flora nakit od prirodnog cvijeća
Flora handmade nakit od prirodnog cvijeća

Volim neobične komade nakita, nešto što je unikatno, drugačije i što ne možete vidjeti na svakoj drugoj osobi koju sretnete, nakit koji će privući pažnju po svojoj jedinstvenosti. U konačnici, u pravcu izrade mog nakita ‘pogurala’ me sestra od koje sam na poklon dobila alat, repromaterijal i literaturu potrebnu za startanje sa ručnom izradom nakita. A inspiraciju pronalazim u svemu što me okružuje. Sve ono što u meni izazove emocije, bilo da je neko umjetničko djelo ili neka svakodnevna situacija, ali priroda i boravak u prirodi je nešto posebno što baš uvijek izrodi nove ideje“, priznaje Sunita.

“Sama uzgajam cvijeće koje koristim za izradu nakita”

Izreka, koja vas dočeka pri prvom susretu s Flora handmade proizvodima na njihovoj oficijelnoj stranici, da dobre stvari dolaze u malim pakovanjima, zaista već nakon pregleda par fotografija njihovog nakita potvrđuje istinitost same izreke. Jer, tu čaroliju koju u vama proizvede njihov nakit može se jedino pojasniti s tvrdnjom da je Flora handmade ručno rađeni nakit s ljubavlju.

Nakit izrađujem sa kristalnom smolom i suhim cvijećem. Posebno sam ponosna na činjenicu da cvijeće, koje možete vidjeti u Flora nakitu, sami uzgajamo, sušimo i presujemo u prelijepom cvjetnjaku u mom rodnom Tomislavgradu, i u konačnici zauvijek sačuvamo taj nježni komadić prirode. Pored kristalne smole i suhog cvijeća od materijala koristim još komponenete od nehrđajućeg čelika i srebra u zavisnosti od zahtjeva kupca“, otkriva Sunita.


Pročitajte više: Banjalučanka Nina Stanarević jedina je žena knjigovezilja u BiH


I tako nastaju čarobno lijepe ogrlice, naušnice, broševi, interesantno prstenje i narukvice. A lajtmotiv koji se krije iza tih neobičnih umjetničkih formi sa prirodnim cvijećem su emocije.

Kako jedna gospođa koja kupuje Flora nakit kaže ‘Flora je nakit koji se osjeća.’ I to je ono što mene pokreće i vodi kroz stvaranje Flora nakita. Misao da svaki komad nakita koji izađe iz naše radionice mora da probudi samo najljepše i najpozitivnije emocije u osobi koja ga nosi, ali i kod osoba iz njene okoline. Razigranost, samopouzdanje, osjećaj da ste posebni, drugačiji, romantični, nježni, snažni… Emocije koje zajedno dijelimo i širimo u situacijama kada se poklanja Flora i kada zajedno pričamo priču simbolikom cvijeća. To je lajtmotiv koji stoji iza Flore“, pojašnjava Sunita.

Flora nakit od prirodnog cvijeća
Sunita Dizdar Hadžić u svojoj radionici

Ono što Flora nakit čini dodatno interesantnim i drugačijim je poruka koju šalje svaki komad ovog unikatnog nakita. Svaki cvijet sačuvan u Flora nakitu ima svoje simboličko značenje koje se može pronaći na kartici koja dolazi uz nakit. Trebate znati da, ako recimo poklanjate nekome Flora handmade naušnice sa cvijetom šatirane pelargonije, vi toj osobi šaljete poruku prijateljstva i pozitivnih emocija.

Flora nakit nije samo modni dodatak, to je emocija koju želite prenijeti dragoj osobi na jedinstven način, jezikom cvijeća“, poručuje Sunita.

Flora nakit čuva vaše najdragocjenije uspomene

Tokom izrade posebnih narudžbi od svojih klijenata Sunita se susrela s različitim situacijama, ponekad tehnički skoro pa neizvodljive komade nakita.

Najveći izazov mi je kada radim po narudžbi sa cvijećem kupca koje za njega ima posebno emotivno značenje. Npr. cvijeće iz bidermajera koje mlada želi zauvijek sačuvati u ogrlici za uspomenu, ili cvijeće koje je osoba dobila od drage osobe, često osobe koja više nije sa njom, pa joj je izuzetno važno sačuvati to cvijeće kao podsjetnik na zajedničke sretne trenutke. Takve narudžbe su mi posebno važne i nose veliku odgovornost da u konačnici kupac bude zadovoljan. I iako su to narudžbe koje su izazovne i posebno odgovorne one su ujedno i moje neko najveće zadovoljstvo, jer uvijek nose posebne emotivne priče i čast je biti dio istih“, priznaje Sunita.

Svaka situacija kada kupci sa njom podijele svoje privatne, emotivne priče i kad joj na taj način ukažu povjerenje Sunita intimno doživljava kao najveći uspjeh. A takvih je priča, veli, dosta i svakodnevno joj se dešavaju nove, dotad posve nezamislive.

Kako da mi ne bude posebno važno kada mi se javi gospođa čija prijateljica se suočava sa teškim životnim iskušenjima i ona želi da u njoj probudi nadu, hrabrost, istrajnost, da joj pruži podršku i smatra da je najbolji i jedinstven način da to uradi sa poklonom Flora nakita koji ima baš tu simboliku“, kaže Sunita.

flora nakit od prirodnog cvijeća
Flora handmade nakit od prirodnog cvijeća

Svoje kćeri želi naučiti da u životu slijede svoje snove

Na svoju odluku da pokrene svoj biznis Sunita je tvrdi danas najponosnija, posebno bivajući svejsa da nije bilo nimalo jednostavno odvažiti se da napustiš posao i kreneš u poduzetničku avanturu naročito u ovoj ekonomski neizvjesnoj situaciji u našoj državi.


Pročitajte više: Sanda Mešinović: “Kundalini yoga mi je pomogla da nakon burnouta vratim balans u svoj život”


Ono zbog čega mi je to još posebno važno jeste činjenica da imam dvije kćerke kojima želim pokazati da u životu trebaju slijediti svoje snove. Pa, iako je to nekada težak put ispunjen sa jako puno borbe, rada, odricanja, ali želim da im prenesem da je to jedini ispravan put u životu koji nas unatoč svim borbama čini ispunjenima i sretnima“, poručuje Sunita.

Izaberite i vi za sebe i vaše prijateljice, sestre, majke, kćeri neki unikatan komad Flora nakita, kao što je njihovo prstenje za sebe odabrala i naša slavna manekenka i filantropistica, Amra Džeko.

Posebno sam sretna i ponosna kada Floru naruče i nose žene koje pratim i kojima se divim po njihovom društvenom angažmanu i aktivizmu, kao što je Ajna Jusić, koja skoro od nastanka Flore prati i kupovinom podržava razvoj našeg brenda”, otkriva nam Sunita.

U sklopu projekta “Zajedno za bolje sutra” Flora handmade nakit je odabran od 15 različitih brendova koji su ušli u prodajni lanac DM-a u BiH. A pored dm dućana Flora nakit se može naručiti online preko njihovog web shopa, društvenih mreža i Orea platforme. Također, za one koji ipak preferiraju kupovinu uživo Floru mogu, pored odabranih dm prodavnica, potražiti i u nekoliko gift shopova na Baščaršiji u Sarajevu, u Art Galeriji pored Starog Mosta u Mostaru, kao i Bio Home radnji u Doboju.

Photo: Melika Tursić/model Ajna Krajinić

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

najveća plaća 2023.

Znamo koliko je iznosila najveća plaća u 2023.

Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) objavila je da je najveća mjesečna neto plaća u 2023. godini u Federaciji BiH iznosila 429.123,86 KM....