Novi Bazerdžan concept store u Titovoj

Dom svih talentovanih umjetnika i dizajnera širom Bosne i Hercegovine – ”A concept store of pure delight”. Novi Bazerdžan concept store u Titovoj je mjesto u kojem možete pronaći spoj savremenih stilova sa autentičnom tradicijom naše domovine.

Ideja i nastanak prvog Bazerdžana

Prvi Bazerdžan concept store otvoren je 2016. godine na Baščaršiji, a nastao je iz ideje da promoviše kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine kroz autentične i originalne rukotvorine umjetnika i umjetnica. Svoje mjesto u Bazerdžanu su pronašle kreacije i radovi umjetnika koji svoje ideje spajaju sa autentičnim simbolima i materijalima koji su kroz stoljeća dio historije i kulture Bosne i Hercegovine.

Sam naziv ”Bazerdžan” je arhaizam turske riječi ”bezirgân” koja znači trgovac, neko ko prodaje (uglavnom na ulici). U 15. stoljeću su u srcu Sarajeva, na Baščaršiji, bazerdžani bili uobičajena pojava, a 16. stoljeće karakteriše procvat gospodarskog razvoja. Danas je broj radnji znatno manji nego što je bio, ali ulice još uvijek odišu tradicijom i dom su pravih bazerdžana.

Novi Bazerdžan concept store

Već sedam godina Bazerdžan bilježi uspješne priče, a ove godine otvoren je i novi prostor od 120 kvadratnih metara uređenih na poseban način. Za izgled novog prostora pobrinuo se tim arhitekata iz studija Sova Arhitektura i svaki detalj je priča za sebe.

Novi Bazerdžan concept store u Titovoj

Na adresi Pruščakova, u samom centru Sarajeva možete pronaći rukotvorine mnogih bosanskohercegovačkih umjetnika: Anida Kapo (Wearwolf), Bazerdžan Wear, Benjamin Kavazović, Nađa i Emina Berberović (Berberović brend), Bojan Stojčić, Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian (ELIRD), Irma Kohel (KOHEL), Kemil Bekteši, Ljiljana Majkić, Marko Feher, Azra Karkin Spahić (Shebek), Edina Hadžić i Sabina Muratagić-Daul (Stribor), Ajla Šarić i Lejla Nuhić (Werkstatt) i Zanat brend.


Pročitaje više: Ena i Ebrahim u svom studiju na Baščaršiji stvaraju čudesni unikatni ELIRD nakit


Novi Bazerdžan concept store je raj za sve zaljubljenike u modu, dizajn i umjetnost, pa je sigurno da će svako pronaći nešto za sebe bilo da je to odjeća, torbe, nakit, namještaj…

Svakim radnim danom od 11.00h do 19.00h na adresi Pruščakova Vas čeka Bazerdžan tim koji će Vašu posjetu Bazerdžanu učiniti posebnom.


Pročitajte više: Izložbom u Goethe Institutu otvoren je projekat razvoja zanatskog umijeća Zanati v2.0
Photo: Bazerdžan


Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...