Ena i Ebrahim u studiju na Baščaršiji stvaraju unikatni ELIRD nakit

Kad uđete u ovu čudesnu radionicu veličine 25 m2 na Baščaršiji učiniće vam se kao da ste kročili u jedan posve neobičan, bajkoviti svijet iz “Hiljadu i jedne noći”, u neku od drevnih perzijskih umjetničkih draguljarskih radionica. A tamo će vas dočekati dvoje istinskih zaljubljenika u umjetnost, Bosanka Ena Mulavdić i njen suprug, Iranac Ebrahim Mohammadian, koji svakodnevno čarobne, prekrasne priče iz davnina udahnjuju u minijaturna umjetnička djela, koje Ebrahim pretače u dragocjene umjetnine i čudesne komade nakita. Donosimo vam priču o jedinstvenoj radionici umjetničkih minijatura ELIRD, u kojoj nastaje nestvarno lijepi nakit.

Ideja o umjetničkom ELIRD nakitu rodila se u Istanbulu

I kako to obično u životnim pričama nalik onim bajkovitim, Ena Mulavdić i Ebrahim Mohammadian upoznali su se u Istanbulu. Ena je nakon završene Likovne akademije u Sarajevu u Istanbul, na Mimar Sinan Univerzitet, 2013. došla na magistarski studij iz industrijskog dizajna, a Ebrahim je iste godine došao iz Irana u Istanbul raditi kao slikar i skulptor.

Ena i Ebrahim u Istanbulu

Ebrahim je rođen u sjeverozapadnom dijelu Irana, u Tabrizu, koji pripada oblasti Zapadni Azerbejdžan i pripada etničkoj skupini Azera. Zbog povezanosti sa Azerbejdžanom Azeri su bilingvalni i njihov je maternji jezik azerski, a državni, koji je Ebrahim učio u školi, je perzijski. “Azeri i turski jezik su vrlo slični, kao bosanski i slovenački, i mi se s Turcima dobro razumijemo. Osmanilje su i došle iz centralne Azije, i ponijeli su sa sobom brojne jezike”, otkriva nam Ebrahim.

Ena dodaje da njih dvoje govore na turskom jeziku, jer Ebrahim slabo govori bosanski, a ona ne poznaje azerski. “Jezik kojim govore Azeri spada u ugrofinsku grupu jeziku, gdje spada i turski, tako da je nama lakše naučiti perzijski nego azerski. Ali na kraju, kako smo se mi upoznali u Istanbulu, mi između sebe govorimo turski”, otkriva nam Ena.

Svoju fascinaciju skulputrom Ebrahim je izučavao 15 godina kod jednog od najpriznatijih iranskih skulptora Mohammada Fassounakija, od kojeg je naučio sve slikarske i skulptorske tehnike koje danas koristi u stvaranju savršenih minijaturnih umjetničkih remek djela, predivnog unikatnog nakita. U izradi svog jedinstvenog nakita Ebrahim pored skulptorskih i slikarskih tehnika koristi i tehnike usko vezane za zlatarske zanate. 

Prsten URSA by ELIRD

Unikatnost našeg nakita jednim dijelom duguje kombinaciji različitih tehnika pri izradi jednog komada nakita. Tehnike koje odlikuju naš nakit su tehnika negativne intarzije u kamenu, te tehnika minijature rađene uljanim bojama na površini nakita ili unutar dragog ili poludragog kamena”, pojašnjava Ena.

Ebrahim se odrastajući u  Iranu, nadahnut fascinantnom perzijskom umjetnošću i književnošću, cijeli život zanimao za perzijsku umjetnost i slikarstvo. “Od svoje 15 godine bavim se izučavanjem slikarstva i inspiracija su mi bile iranske minijature i perzijska kultura i umjetnost, koje su nevjerovatno bogate. Neiscrpan izvor inspiracije za nastajanje našeg nakita nalazi se u nama samima i našoj vječnoj potrazi za samim sobom. A ELIRD nakit nosi poruku o bitnosti spoznaje samoga sebe kako bismo spoznali svijet u kojem živimo i sve što nas okružuje, to je ono što nas vodi u stvaranju našeg nakita”, ističe Ebrahim.

Ena nam otkriva da studirajući dizajn nije nikad pomišljala da bi se mogla baviti dizajniranjem i izradom ručno rađenog nakita, kojeg zu započeli izrađivati živeći u Istanbulu 2016. Tada su kreirali svoj brend umjetničkog nakita kojeg su nazvali Jewellery EM, a koji je danas prerastao njihovu malu radionicu nakita i dospio u sferu minijaturnih umjetničkih remek djela.

Amulet i Naiad ogrlice by ELIRD

Nakit me oduvijek oduševljavao, ali nikada nisam pomišljala da ću se u životu baviti pravljenjem nakita. Mogu reći da je ovaj posao jedna vrsta dužnosti koju izvršavam, bez da sam samovoljno odlučila da ću se time baviti. Međutim, uz sve prepreke, pronalazim istinski užitak u svakodnevnom bavljenju ovim poslom i svim izazovima koje nosi”, kaže Ena.

Putovanje Jewellery EM nakita iz Istanbula i povratak u Sarajevo

Iz ljubavi prema Sarajevu 2018. su odlučili preseliti svoj posao u Sarajevo. “Tu smo odluku donijeli najviše iz praktičnih razloga. U Istanbulu smo bili dva stranca i s obzirom na sve poteškoće koje smo imali u početku, dva stranca koja su odlučili da žive u Istanbulu, dva stranca koji su pokrenuli svoj privatni biznis, tražili smo sebi neku olakšicu i odlučili smo da se vratimo u Sarajevo. Istanbul je ogroman grad, milionska metropola i svakodnevni život je tamo težak. Iran je pekrasan, ali je zatvoren i nije bio opcija za život i za ovu vrstu umjetnosti”, kaže Ena. Ebrahim dodaje da je prije 15 godina, dok je još živio u Iranu, vidio cijelu Baščaršiju u snu. “Nekoliko puta sam usnio Čaršiju, iako tada nisam znao koji je to grad. Kad sam prvi put prošetao Čaršijom  prepoznao sam jedan kafić “Miris dunja” jer sam usnio da tamo pijem kafu. Sarajevo ima nevjerovatnu energiju i život je ovdje za razliku od Istanbula spontaniji”, priznaje Ebrahim.

Je t’aime i Shamayim prsten by ELIRD

Nakon što su se 2018. preselili u Sarajevo odlučili su promijeniti ime svog brenda. “Kako je “Jewellery EM” izrazito generično ime, o čemu nismo razmišljali u početku, odlučili smo da promijenimo ime dok su naš brend i biznis bili još uvijek u povoju. “Elird” je drugo prezime moga supruga Ebrahima, s kojim dijelim svoj poduzetnički put, a odabrali smo ga zbog zgodne simbolike. Naime, Elird je naziv mjesta iz kojeg potiče Ebrahimova porodica, a danas je najveće nalazište zlata u Iranu i jedno od najvećih nalazišta zlata u svijetu. Istovremeno, Elird je staro ilirsko ime, što smo saznali tek kada je Ebrahim došao da živi u Sarajevo. Sve to skupa, učinilo nam kao odlična kombinacija za ime brenda nakita”, pojašnjava nam Ena.  

Muke poduzetničkog biznisa 

Povratak u Sarajevo za ovo dvoje genijalnih umjetnika i kreativaca podrazumijevao je i ulazak u svijet poduzetništva. Ena nam opisuje njihove prve korake koji su napravili u poduzetništvu: Što se tiče registrovanja biznisa, naši prvi koraci vežu se za Privrednu komoru Kantona Sarajevo i program obuke koji se održavao tokom 2018. godine, pod nazivom “Projekat podrška mladim osobama za započinjanje posla Start-Up”. Izvrsni predavači, poput dr. Amile Pilav Velić, dr. Almira Pešteka i prof.dr. Mugdima Pašića uspjeli su da polaznicima, u relativno kratkom vremenskom periodu, približe i pojasne poduzetnički put. Imala sam priliku naučiti i prikupiti veliku količinu izuzetno bitnih informacija i znanja. Cilj projekta je bio da uspješni polaznici osnuju firmu koja će trajati najmanje tri godine. Koliko mi je poznato, većina učesnika tadašnje obuke danas su uspješni samostalni poduzetnici”, govori Ena. 


Pročitajte više: Dženita Kudus Delihasanović u Sarajevo donijela soutach nakit za kojim luduju Tallijanke


Govoreći o izazovima s kojima  se susrela nakon završetka obuke i prilikom registriranja firme Ena nam priznaje da su se sve poteškoće na kraju pretvorile u iskustvo koje se ne može naplatiti novcem, niti nadoknaditi vremenom provedenim učeći u nekoj školi ili fakultetu. 

Izar by ELIRD

Nakon četiri godine poslovanja kao registrovana obrtnička djelatnost, mogu reći da je političko uređenje naše države, te nedovoljno kreativnih, naprednih, sistematskih rješenja, kao i odsustvo digitalizacije, izuzetno pogubno za poduzetnike. Ipak, kvalitetan proizvod na kraju nađe svoj put do kupca, bez obzira na ekonomske, socijalne ili političke prilike, ali je u svemu tome potrebno konstantno održavati dobro mentalno zdravlje i jačati optimizam”, govori Ena.

Razvijajući svoj jedinstveni brend Ena i Ebrahim su se susreli sa bezbroj prepreka, a jedna od najvećih jeste nedostatak gotovo svih sirovina porebnih za izradu njihovog unikatnog nakita. “Sve što je neophodno za naš rad potrebno je uvoziti iz inostranstva – samim time, cijene su često dvostruko ili višestruko veće – što se odražava i na cijenu naših proizvoda. Uzimajući u obzir veliko interesovanje za naš nakit u inostranstvu, naš veliki izazov je i izvoz. Obrtničke djelatnosti su tek nedavno dobile pravo da izvoze, s tim što je cijena izvoza, opet, jako visoka. Današnji stil života podrazumijeva brzi protok informacija, pa tako i brzu razmjenu robe, međutim neko ko iz inostranstva kupuje proizvod iz Bosne i Hercegovine, dobro će razmisliti ukoliko pročita da je cijena express dostave npr. 60 EUR, što je često zna biti i skuplje od samog proizvoda”, kaže Ena.

Posao kojim se njih dvoje bave spada u kategoriju vrlo finog, raritetnog ručnog rada, pa su i majstori koji se bave izradom ovakvog sofisticiranog i unikatnog nakita izuzetno rijetka pojava. U svom se svakodnevnom poslu susreću s različitim problemima nabavke svih potrebnih dijelova koje su predmet minuciozne i unikatne zanatske izrade. 

Setare i Lyrdus prsten by ELRD

Zanatlije koje se bave različitim aspektima zlatarskog zanata su važna karika u pravljenju jednog komada nakita. Primjera radi, postoje zanatlije koje prave kalupe, zanatlije koje postavljaju drago kamenje, zanatlije koje izlijevaju u metalu itd. Uzimajući u obzir ljudski nedostatak, sve pomenute zanate, kao i pripadajuće tehnologije, morali smo sami da naučimo i savladamo i danas ih svakodnevno koristimo u poslu. Dakle, radi se o izazovu nedostatka vremena, jer samostalno moramo raditi oko trideset i pet različitih zanata kako bismo napravili jedan komad nakita”, pojašnjava nam Ebrahim.


Pročitajte više: Banjalučanka Nina Vasilić o svom šarmantnom, šarenom nakitu Tufna


Unikatni ELIRD nakit nastao iz ljubavi  

Najprepoznatljiviji komad iz kolekcije ELIRD nakita je prstenje. No, u njihovoj kolekciji često se mogu naći i naušnice, ogrlice, broševe, naočale, kao i satovi. “Koliko god volimo raditi nešto što je potpuno “slobodna i naša” kreacija, toliko istinski uživamo u kreiranju komada za naše mušterije. Kontakt sa ljudima koji ovaj posao nosi u sebi je zaista dragocjen, jer imamo priliku da upoznamo nevjerovatne ljude, vrijedne pažnje, pa tako i ovaj naziv “mušterija” i nije baš najprikladniji, jer se radi o kontaktima koji vremenom prerastaju u istinsko prijateljstvo”, ističe Ena.

No, u jednoj posebnoj ladici u njihovoj radionici krije se jedan apsolutni raritet, vrlo neobičan prsten pod nazivom “Temple of love” (Hram ljubavi), koji predstavlja krunu Ebrahimovog minucioznog oslikavanja u ulju. Taj je dragulj minijature toliko čaroban i lijep komad nakita nalik posebnoj skulpturi neprocejnjive vrijednosti da vas jednostavno omađija svojom ljepotom koju je naprosto nemoguće rječima opisati.

Temple of love by ELIRDTemple of love by ELIRD

Njihov unikatni nakit je puno više od modnog biznisa i Ena često ističe da je ELIRD nastao iz ljubavi i da im je ta ljubav bila najveći motivator za rast i razvoj brenda. “Koliko god pojam “biznis” značio biznis plan, rast, konkurencija na tržištu, izvoz, uvoz itd. sve to pada u vodu kada na svjetskoj sceni “kao iz ničega” nastupi kriza za krizom, poput ove u kojoj se trenutno nalazimo, a koja počinje već krajem 2019. godine. U mnogim teškim situacijama koje su nas, kao i većinu poduzetnika u svijetu, zadesile u prethodne dvije godine, naš biznis je sačuvala naša istinska vjera, nada, ljubav i posvećenost poslu koji radimo. Ovo je posao u koji dajemo sebe u potpunosti, te mislim da to ljudi osjećaju. Brend ELIRD odlikuje jedinstveni spoj umjetnosti – skulpture i slikarstva, dizajna i zlatarskog zanata. Izradi svakog komada nakita pristupamo tako da se u isto vrijeme može posmatrati i kao nakit i tako umjetničko djelo”, poručuje Ena.

Također nam oboje otkrivaju kako ih je mnogo ljudi pitalo zašto nemjau svoju prodavnicu nakita. Međutim oboje nam priznaju da su odmah na početku svog rada uvidjeli da je njihova radionica/ studio ustvari sjajan tzv. concept store. Tako da svi oni koji žele da naruče svoj komad ELIRD nakita, mogu doći na njihovu adresu da vide kompletan proces nastanka jednog komada nakita, što se mnogima dopada, jer im približava jedan, mnogima nepoznat, a opet tako čaroban, svijet umjetnosti i dizajna. 

Temple of love by ELIRD

Ponosni su što ovaj jednistveni nakit nose podjednako i žene i muškarci, snažne, slobodne i osviještene ličnosti. Njihov je nakit prepoznat na svjetskoj umjetničkoj i modnoj sceni i ponajviše se prodaje na američkom i evropskom tržištu, a posebno na britanskom tržištu. Neki komadi ELIRD nakita objavljeni su u časopisima poput Britanskog Vogue-a, Vanity Fair-a, GQ-a, Glamour-a, Tatler-a. 

Temple of love by ELIRD

Njihov nakit se može pogledati u ELIRD studiju u Sarajevu, uz najavu na ELIRD stranici, a možete ga kupiti i na njihovom online shopu. Također, ELIRD nakit se prodaje u galeriji IRIS Trends u Chicagu, a uskoro će biti dostupan i na dvije izuzetno značajne i poznate svjetske stranice za prodaju luksuznog nakita.

Photo: ELIRD jewellery/Nikola Blagojević/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...