Otkrijte dragulj Cazinske krajine, stari grad Ostrožac

Jedan od arhitektonskih bisera Cazinske krajine je čuveni srednjovjekovni dvorac, stari grad Ostrožac, koji je 2013. proglašen nacionalnim spomenikom BiH kao jedini dvorac u BiH koji je nacionalni spomenik.

Ovaj jedinstveni dvorac smješten je iznad lijeve obale Une, na uzvišenju kojim se dijeli Bosanska od Cazinske krajine i s te uzvisine se pruža fascinantan pogled na kanjon Une prema Bosanskoj Krupi.

Ostrožac

Od ostroških knezova preko Osmanlija do Habsburgovaca

Srednjovjekovni dvorac Ostrožac jedinstven je arhitektonski objekat, jer sadrži i habsburški dvorac von Berksovih, tursku utvrdu iz osmanlijskog perioda i ostatke rimskih zidina.

Ova srednjovjekovna tvrđava prvi put pominje se još 1286, kada je bila u posjedu ostroških knezova Babonića-Blagajskih. 1552. je prešla pod vlast Antuna Bakšića, a nekoliko godina kasnije osvajaju je Osmanlije 1577. Kakva je ovo neosvojiva utvrda bila svjedoči i podatak da je od osvajanja Bosne 1463. Osmanlijama trebalo više od 100 godina da osvoje Cazinsku krajinu i grad Ostrožac, koji je konačno pao 1577. Od 17. vijeka u ovoj tvrđavi je sjedište Ostrožačke kapetanije, najjača u Bosanskoj krajini, a dizdari i kapetani u Ostrožcu bili su iz familije Beširević.

Ulaz u Ostrožac

Osmanlije su dogradili južni dio tvrđavu počrtkom 17 vijeka. Bilježi se da je na tvrđavi 1833. bilo čak 28 topova. Međutim, zbog protivljenja osmanlijskoj vlasti sultan Mahmuda II 1837. je prognao posljednjeg ostrožačkog kapetana iz loze Beširevića, Murad-bega Beširevića, koji su preo 300 godina gospodarili dvorcem Ostrožac.

Njegov unuk, Mehmed-beg Beširević je ruševan ostrožački grad prodao Isabelli von Berks rođ. Adamović-Čepinski, supruzi tadašnjeg načelnika, odnosno župana Bihaćkog okruga Dr. Lothara von Berksa.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Ostrožac je jedno vrijeme bio sjedište vrhovnog štaba NOR-a. Od 1967. do 1992. godine u dvorištu utvrde je djelovala kolonija skulptura Ostrožac.

Zvjezdani sjaj Ostrošca pod Berksovima

Iako su ovim fascinantnim dvorcem gospodarili hrvatski knezovi i plemići, potom osmanlijski kapetani, age i begovi, pa i habsburški grofovi i vitezovi, smatra se da je zvjezdani sjaj ovom zamku udahnula Isabella von Berks, koja mu je na kraju 19. vijeka udahnula notu habsburških dvoraca u tadašnjoj Monarhiji.

Isabella von Berks

Unutar ostataka tvrđave starog grada Ostrošca Isabella pl. Berks, supruga Viteza Malteškog reda, Lothara pl. Berksa dala je dograditi neke dijelove i preurediti dvorac po ugledu na ostale tadašnje habsburške dvorce u Austro-Ugarskoj monarhiji. Tih je godina pred kraj 19-tog vijeka straožac pohodilo dosta slavnih i poznatih ličnosti.

Trojica književnika, Branko Zagorac, Vladimir Nazor boravili su ratnih godina zajedno sa Josipom Brozom Titom u ovom čuvenom zamku i zajedno sa Ćamilom Sijarićem, u razdoblju od nepunih petnaest godina, ostavili su zapise o dvorcu Berksovih, srdenjovjekovnom dvorcu Ostrožac.

U prednjem dijelu dvorca čete vidjeti i nekoliko vrlo znaimljiv skulptura poznatih jugoslovenskih vajara, koji su se prvi put okupili na caziskoj koloniji 1967., a neki od poznatih jugoslevenskih i svjetskih umjetnika su Angelina Gatalica, Anto Dobro, Milena Lah, Marija Ujević, Drago Tršar, Fran Kršinić, Stipe Ledić, Stipe Sikirica, Ula Enstad, Dominik Labovie, Inoue Yukichi, Hideko Myata, Sergie Neimer, Mithal Gavula, Mustafa Skopljak…

Skulpture u Ostrošcu

Nemojte da vas iznenadi što je dio tvrđave i dalje u prilično lošem stanju. Jedan dio kompleksa pretrpio je velika oštećenja, zidine su ispucale, išarane grafitima, ali je dosada sanirano više od 80 posto objekta. U toku su pripreme za sanaciju Srednjevjekovne kule i pristupnog mosta, a renoviranje kompletnog dvorca je dosta otežano i zbog toga što je Osrožac nacionalni spomenik BiH i postoje posebne procedure za bio kakvu sanaciju.

Kako je ovo jedinstven nacionalni spomenik u BiH svakako vam ga predlažemo kao jednu od sjajnih vikend destinacija za kratkotrajni odmor. Do ovog ćete dvorca stići putem prema Cazinu, iz pravca Bosanske Krupe ili Bihaća.

U ove prelijepe jesenje dane posjetite Ostrožac s čijih se zidina pruža prekrasan pogled na kanjon čudesno lijepe rijeke Une, krajiške ljepotice i uvjerite se zašto je baš ovja dvorac jedna od najljepših u ovom dijelu Evrope.

Photo: BIHAMK/Cazin.net/riopricesputovanja/visitbihac

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

poticaji za novoosnovane poslovne subjekte

Imate poslovnu ideju? Prijavite se za ove financijske poticaje s inkubacijom

Mladi, ambiciozni, kreativni, sa perspektivnom poslovnom idejom... Ako odgovarate ovom opisu, ove godine svoju ideju možete realizovati u novosnovanom Inkubatoru Centra za napredne tehnologije...