Stolac je hercegovački biser s najvećim brojem nacionalnih spomenika u BiH 

Stolac je rijedak grad u Bosni i Hercegovini sa tako značajnim brojem kulturnih nacionalnih spomenika, čak 31, za koje pretpostavljamo niste ni čuli. 

Predivan je to hercegovački grad muzej koji je još od 1980. godine pod zaštitom UNESCO,a njegovu su bogatu historiju stvarali Iliri, Grci, stari Bošnjani, bosanski kraljevi, Osmanlije, Austrougari i definitivno je grad koji morate posjetiti ovo ljeto.

Radimlja-najznačajnije nalazište stećaka u BiH

Na samom ulasku u Stolac, uz glavnu magistralnu cestu iz pravca Čapljine i Mostara, nekih 3 km od grada, naići ćete na jedinstvenu nekropolu stećaka, Radimlju, najpoznatiji lokalitet stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, u Hercegovini. Taj je nacionalni spomenik jedan od 3 nacionalna spomenika u BiH koji je uvršten na UNESCO-ovu listu. Tu ćete naći čak 133 stećka, od kojih je 63 ukrašeno prekrasnim crtežima iz srednjovjekovnog perioda. Na njima su jedinstveni crteži na kojem je zaštitni znak ove nekropole, muška figura sa uzdignutom rukom i velikom šakom i prstima, a ostali su stećci koji su uglavnom u obliku nadgrobnih ploča, a neki i u obliku sanduka.

Stećci u Radimlj

Pokraj Stoca je još jedna nekropola stećaka Boljuni, koja  se nalazi u mjestu Boljuni 12 kilometara jugozapadno od Stoca. Na nekropoli ćete naći 269 stećaka, koji su nešto skromnije ukrašeni u odnosu na one u Radimlji i na boljunskim je stećcima najčešći ukras križ, a potom povijena lozica sa trolistom, štit s mačem, kao i rozete, potom razne bordure, polumjesec, scene lova, turniri, kola itd.

U Stocu ćete naći i stari ilirski grad Daorson (grč.ΔΑΟΡΣΩΝ), jedan je od najstarijih antičkih gradova u Evropi, koji je bio glavni grad heleniziranog Ilirskog plemena Daorsa, koji su živjeli od 300. do 50. godine prije Krista u dolini rijeke Neretve. Ostaci ovog ilirskog grada nalaze se između Gradine i Banje u Ošanićima, blizu Stoca. Nekada su ga činile tri cjeline od kojih je centralna bila tvrđava Gradina ili Akropola, izgrađena od golemih kamenih blokova poput onih u grčkoj Mikeni.


Pročitajte više: Posjetite atraktivni kanu safari na rijeci Trebižat


Taj, preko 3000 godina, stari ilirski grad jedno je od najvažnijih arheoloških područja u Hercegovini i proglašen je nacionalnim spomenikom.

Daorson

U ovom su helenističkom gradu pronađeni ostaci brojnih amfora za vino, ostaci fine keramike, ali najvredniji nalaz je brončana kaciga ukrašena nizom grčkih likova: Afrodite, Nike, Helija, Dioniza, Muza, Pegaza i drugih.

Iznad Stoca se nalazi i stari grad Vidoški, grad Stjepana Vukčića Kosače, a smješten je na uzvišenju iznad današnjeg središta Stoca, na lijevoj obali Bregave. Predstavlja obrambeni srednjovjekovni objekt koji po svojoj veličini spada u red najvećih bosanskohercegovačkih gradova. U 17. vijeku grad je imao 13 kula i bio je najbolje utvrđen grad u Hercegovini. Također je proglašen za nacionalni spomenik BiH.

Stari grad Vidoški

A nedaleko od Stoca, na putu iz Mostara u mjestu Krajšina nalazi se grob sarajevskog rabina Moshe Danona, cijenjenog člana židovske zajednice. I ovaj je spomenik nacionalni spomenik BiH, ali je od velikog kulturnog i historijskog značaja židovskoj zajednici u BiH. Rabin Mosha Danon pošao je 1830. pješice na put u Palestinu kako bi ispunio zavjet koji je dao, ali ga je smrt na tom putu zatekla kod Stoca. Pokopan je prema želji na mjestu na kojem je umro, a kameni spomenik nad njegovim grobom simbolizira ploče na kojima je bilo zapisano deset Božjih zapovijedi. Njegovom putu u Svetu Zemlju prethodila je legenda legendarni iz 1819. godine kada je travnički Židov Moshe Haviljo prešao na islam i počeo poticati muslimane protiv svojih dojučerašnjih sunarodnjaka. Nakon što je pronađen mrtav, optuženi su i zatvoreni svi ugledniji članovi židovske zajednice u Sarajevu. Gradom se pronio glas da će zatvorenici biti ubijeni i naoružane Sarajlije Muslimani opkolili su palaču Ruždi-paše i oslobodili zarobljene Židove. Rabin Danon se zavjetovao da će, ako se izbavi iz zatvora, otići u Palestinu, a ako na putu umre da ga sahrane na tom mjestu. I tako je njegovo vječno počivalište ostalo u Stocu.


Pročitajte više: Posjetite spektakularni vodopad Kravice u Hercegovini


Grob Moshe Danona

A na Bregavi se kupajte i uživajte u hladovini smokava i nara

Bregava je prekrasna rijeka koja protiče kroz Stolac, koju su opjevali mnogi pjesnici i njene motive naslikali brojni slikari. Na putu uzdvodno vas put vodi do Begovine, a na tom putu na bregavi ćete naći čak 3 kamena mosta: Inat ćupriju, Podgradsku ćupriju i Ćupriju Sare Kašiković ili Djevojačku ćupriju.

Inat ćuprija na Bregavi

Pored Bregave je i čuvena Begovina, kompleks koji je nekada, a i danas pripada stolačkoj familiji Rizvanbegović, i predstavlja jedan od najljepših urbanističkih stambenih kompleksa iz srednovjekovnog i osmanskog perioda u Hercegovini.

Begovina u Stocu

Begovina je ograničena Bregavom i prekrasnim avlijskim visokim zidovima, iza kojih se u hladovini stolačkog nara i smokava kriju prekrasne hercegovačke avlije. 

Begovina iz zraka

Đulhanumina kuća jedna je od najznačajnijih građevina iz osmanskog perioda u kompleksu Begovine, na tri etaže, koja je također nacionalni spomenik BiH. U njenoj blizini ćete naći i kuću porodice Behmen u Behmenluku, pa Šarića kuću, Mehmedbašića kuću, pa kuću porodice Čokljat, sve do Ćuprijske džamije i Nakšibendijske tekije na Bregavi.

Kupanje na Bregavi

U blizini Stoca ćete naći i Badanj, niže sela Borojevići, staro paleolitsko nalazište, pa i njega obavezno obiđite.

Ne teba zaboraviti da je Stolac rodni grad našeg najznačajnijeg pjesnika iz 20.vijeka, Mehmedalije Maka Dizdara. U bivšoj Jugoslaviji bio je glavni urednik izdavačke kuće “Narodna prosvjeta” i javno se zalagao za treću verziju tadašnjeg srpsko-hrvatskog jezika, bosanski jezik. Mak nam je svima poznat po svom “Kamenom spavaču”, te pjesmama “Modra rijeka” i “Zapis o zemlji”. Makova hiža poseban je muzejski prostor i zborno je mjesto gdje se već 51. godinu održava, najstariji književni festival u BiH, Slovo Gorčina.

Makova hiža u Stocu

Ovaj će vas hercegovački biser oduševiti starinama i prekrasnim spomenicima, od antičkih do osmanlijskih, koje ćete vidjeti na jednom mjestu. A šetnjom uz Bregavu, uz njen čarobni huk i bajkoviti cvrkut ptica, možete zastati pored njene obale i u njenoj se hladnoj a savršeno čistoj vodi okupati ili se pak rashladiti u ove vrele ljetne dane u nekoj od obližnjih bašti u hladu stolačkog nara i uz prekrasne stolačke smokve.

Begovina

Photo: Adnan Bubalo/Glas Stoca/PozitivnaBiH/Visit BiH/Grad Stolac/bljesak.info/Stolac.gov.ba/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...