Saudijska Arabija otvara prilike za žene preduzetnice

Da li biste mogle zamisliti da u državi u kojoj živite ne smijete voziti auto jer ste – žena? Iako to nama djeluje nestvarno, ženama u Saudijskoj Arabiji je 2014. godine bila zabranjena vožnja automobila. Od 2018. godine to pravo im je vraćeno zahvaljujući programu reforme saudijskog princa Mohammada bin Salmana koji nastoji modernizirati zemlju pri čemu posebno naglašava veća prava žena. Zahvaljujući njemu, Saudijska Arabija otvara prilike za žene preduzetnice.

Nove prilike za žene kao ciljevi za 2030. godinu

Jedan od prvih ciljeva Saudijske Arabije za 2030. godinu već je ispunjen, a to je 30% učešća žena u radnoj snazi u cijeloj zemlji, a ovo je postignuto još 2020. godine, dakle 10 godina prije planiranog. Danas je učešće žena u radnoj snazi u porastu, oko 34% što je više nego dvostruko u odnosu na stopu od 16% koja je zabilježena 2015. godine.

Učešće žena je vidljivo i u tehnološkom sistemu sa definisanim ciljevima iz 2019. godine kada je Ministarstvo komunikacijske i informacione tehnologije SA (MCIT) postavilo cilj povećanja učešća žena u tehnološkom sektoru za 50% do 2023. godine.

Trend rastućih start-upa žena preduzetnica

Krajem 2022. godine objavljeni su podaci koji govore o rastućem trendu malih i srednjih preduzeća pod vodstvom žena u posljednjih 5 godina. To je zaista veliki pomak jer je u 2016. godini, kada je predstavljena Vizija 2030, samo su dva, od svakih 10 registrovanih preduzeća vodile žene.

Ovaj napredak je doveo do toga da Svjetski ekonomski forum (WEF) prepozna Saudijsku Arabiju kao jednu od pet zemalja svijeta koje su postigle najveći napredak u smanjenju rodnog jaza. Ono što posebno daje potporu ženama i pokazuje vidljiv učinak jeste vijeće za potporu i razvoj žena u poslovanju koje je osnovala Saudijska Arabija. U 2021. godini je učešće žena u IT industriji porastao sa 11% na 24% i možemo reći da su ove brojke zaista obećavajuće.

Alhanoof Alzahrani, suosnivačica vodeće kompanije za finansiranje start-upa Scopeer izražava svoj optimizam zbog sve većih prilika koje se pružaju ženama u biznisu. Izjavila je: ”Usred ekonomske diversifikacije i nastojanja za osnaživanjem žena, prilike su posvuda. Samo morate biti kreativni i spremni riskirati.” Također je navela kako napor države za digitalizacijom traži nove IT talente pa se prilike šire još više. Ističe zadovoljstvo zbog uspostavljanja saradnje sa Hong Kongom, kao tehnoloških središta Azije.


Pročitajte više: Zašto postoji rodni jaz u tehnološkoj industriji između žena i muškaraca?


Da se zaista dešava era reformi za žene govori i podatak da je Saudijska Arabija dobila ocjenu 80/100 u Izvješću Svjetske banke o ženama, pravu i poslovanju za 2022. godinu, što je više za 10 bodova u odnosu na 2020. godinu.

Razvoj turizma kao dio širih reformi

Kao dio šireg plana za smanjenje ekonomske zavisnosti od nafte, Saudijska Arabija je popustila oštre kriterije oblačenja za turistikinje. Ne moraju više nositi ”abaje” – tradicionalne haljine koje žene Saudijske Arabije moraju nositi u javnosti, i ne moraju dolaziti u zemlju sa pratnjom što je prije bilo nezamislivo. Starije žene su nastavile nositi duge haljine ali mlađa populacija je više okrenuta ka trendovima.

Ovi potezi za razvoj turizma su dio širih reformi koje Salman provodi, a najveći cilj jeste da se smanji usmjerenost na naftu kao glavni izvor prihoda. Možda nije poznat podatak za sve ali Saudijska Arabija ima najveće rezerve nafte na svijetu nakon Venecuele, što je čini jednom od najmoćnijih sila na globalnom nivou. Žele povećati broj domaćih i stranih gostiju na 100 miliona godišnje do 2030. godine pa se samim tim otvaraju i nova radna mjesta u sektoru turizma.

Poznati travel bloger, banjalučanin Robert Dacešin je ovih dana u posjeti Saudijskoj Arabiji te ja na svom Instagram profilu podijelio fotografije i kratke priče njegovog iskustva tamo. Ova zemlja je inače 89. zemlja po redu koju je obišao, a glavni cilj mu je obići 100 zemalja do kraja godine.

U jednoj od svojih Instagram objava navodi kako je Saudijska Arabija mnogo manje zatvorena i konzervativna nego što se misli. Država možda i dalje kontroliše medije i i sve što se dešava u zemlji, ali tranzicija koja se desila u posljednjih nekoliko godina je vjerovatno veća nego bilo gdje u svijetu.

Photo: Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...