COO je najzahtjevnija pozicija, evo zašto ju trebate prihvatiti

Sheryl Sandberg postala je druga najviše pozicionirana menadžerica tvrtke Facebook nakon što je 2008. prihvatila COO poziciju. Tada je komentirala da „ako ti se nudi mjesto na raketi, ne pitaš puno, nego uskačeš“. No, što je zapravo COO? Laičkim rječnikom možemo reći da je onaj tko se nađe na toj poziciji netko „odmah ispod uprave“, netko tko ima pregled nad cijelom kompanijom. No sve dalje od toga prilično nam je nepoznato. Kroz osobna iskustva ovu su nam ulogu približile naše sugovornice Samira Nuhanović, Anesa Budim-Kovač i Hajdi Mostić.

COO (Chief Operations Officer) glavni je operativni direktor zadužen za nadgledanje svakodnevnih administrativnih i operativnih funkcija poduzeća, piše Investopedia. COO obično odgovara izravno glavnom izvršnom direktoru (CEO).

COO uloga jedna je od najzahtjevnijih

Samira Nuhanović obnaša ovu funkciju već četiri godine, i to unutar kompanije Softhouse Balkans koja je jedna od članica grupacije Softhouse sa sjedištem u Švedskoj. Upravo zbog toga što je CEO u Švedskoj i nije svakodnevno u kontaktu s uposlenicima i projektima, Samira je u ovoj ulozi, i to jedina.

S obzirom na to da je Softhouse Balkans servisna kompanija, razvijaju softverska rješenja drugih kompanija, uglavnom na švedskom tržištu, a suštinski cilj njezinog posla je da uredi delivery na projektima tako da imaju zadovoljne i dugoročne klijente te zadovoljne uposlenike.

„To može da znači različite stvari u različitim fazama razvoja kompanije, ali se svodi na procese (razumijevanje, uspostavljanje, optimiziranje) i ljude (razvoj kompetencija, napredovanje, teaming up)“, objašnjava Nuhanović.

Za COO ulogu smatra da je jedna od najzahtjevnijih u menadžment strukturama, jer njezina suština jako zavisi od vrste kompanije u kojoj ste (da li je to produktna ili servisna kompanija), nivoa i želje za inovacijama u toj kompaniji te usklađenosti tri najvažnije stvari za uspjeh svake poslovne priče: vizije – strategije – operative. Jako su rijetke osobe koje mogu istovremeno imati zoom out pristup (strateški na razvoj firme u širem kontekstu ekosistema poslovanja) i zoom in fokus na kvalitet projekata i kompetencija ljudi.


Pročitajte više: Alisa Lingo: Važno je razvijati business couching edukaciju u BiH


Za COO nije ključno jesi li žena ili muškarac

Ovu poziciju nije preuzela zbog svojih IT kompetencija. Dapače, kaže da ih ni danas nema, niti ima potrebe da ih ima. Preuzela ju je radi svog dubokog razumijevanja ljudi i načina na koji rade i postižu rezultate. Stoga joj ovo je bio izazov koji je rado prihvatila, posebno jer je osjetila da ulazi u kompaniju koja treba da raste unutar izazovnog tržišta i konteksta s novim generacijama i novim očekivanjima od radnog mjesta.

„Žene trebaju preuzeti onu funkciju za koju osjećaju da su kompetentne. Ovdje ključ stavljam na ‘osjećaju’ jer se tu javlja problem koji se zove ‘confidence gap’. Vrlo često neće preuzeti jer misle da nisu u stanju iznijeti takvu ulogu adekvatno. Nakon mog dosadašnjeg iskustva, rekla bih da je ključ u emocionalnoj inteligenciji lidera i da to definiše kako dobro možete raditi ovaj posao, bilo da ste muškarac ili žena“, smatra.

S njom se slaže i Anesa Budim-Kovač te dodaje da svaka osoba, bez obzira na spol, treba pažljivo razmotriti svoje ciljeve, vrijednosti i ambicije prije nego što prihvati bilo koju rukovodeću poziciju. Na poziciji direktorice operacija u globalnoj IT kompaniji Authority Partners, Anesa se nalazi već sedmu godinu. Jedna od njezinih primarnih odgovornosti je osigurati učinkovito vođenje operativnih aktivnosti organizacije, kako bi se osigurala neometana provedba svakodnevnih operacija. Zaduženja i ciljeva je mnogo, ali naglašava da uvijek teži postizanju izvrsnosti u svemu što radi.

„Vjerujem u vrijednosti reda, rada i discipline, koje su postale temelj mojeg rada. Kroz analitičke vještine, sposobnost planiranja i strateškog razmišljanja, uspijevam optimizirati procese, poboljšavati efikasnost i osigurati visoku kvalitetu proizvoda ili usluga koje organizacija pruža“.


Pročitajte više: Na Večeri za žene u IT-u doznale smo pravu vrijednost znanja


Šaljemo poruku o jednakosti spolova

Usredotočena je na upravljanje timovima i razvoj ljudskih talenata. Stvaranje motivirajuće i poticajne radne okoline za zaposlenike i zaposlenice smatra ključnim za postizanje operativne izvrsnosti. Kombinacija analitičkih vještina i sposobnosti vođenja omogućuje joj učinkovito usmjeravanje timova, poticanje suradnje i postizanje postavljenih ciljeva.

Ohrabruje žene na preuzimanje ove i sličnih pozicija, ako im se za to pruži prilika. Smatra da prihvaćanjem pozicije direktorice operacija žena može poslati snažnu poruku o jednakosti spolova i doprinijeti promjeni u korporativnom svijetu. Uz sve veću svijest o važnosti raznolikosti i inkluzivnosti, žene koje zauzimaju rukovodeće pozicije mogu biti inspiracija drugima i otvoriti put za buduće generacije.

„Ovakva pozicija omogućuje ženama da postanu mentorice i podrže druge žene u njihovim karijerama. Moja profesionalna priča dokaz je da žena može postati uzor i podrška drugim ženama u profesionalnom svijetu“, zaključuje.


Pročitajte više: Uvedi me, zavedi me ili zašto je uvođenje u posao važno?


Razvoj dobrog tima je najbolje postignuće

Slično se dogodilo Hajdi Mostić, koja je na poziciji CCO od 2019. Menadžerica je za prodaju i korisničke servise u Telemachu.

„Naša CEO Grupacije, super mega uspješna menadžerica, me je samo jednim razgovorom ubijedila da je ovo jedinstvena prilika ne samo za kompaniju, već i moj razvoj. Na toj prilici i vjeri sam joj iskreno zahvalna“, prisjeća se.

Iako nema ulogu COO, njezine odgovornosti kao CCO-a pokrivaju i dio operations. Poziciju Članice uprave zadužene za prodaju i cijeli set korisničkih centara preuzela je s jednim ciljem: da postave najviše standarde korisničkog iskustva u telekom sektoru, razrade unapređene procedure poslovanja i uvedu inovativne pristupe menadžementa.

Za jedno od većih postignuća ističe razvoj mladog, proaktivnog i dinamičnog mid management tima, njihovog iskoraka u unapređenju znanja i vještina, s kojim su rasli i gradili skladne timske odnose.

Iako COO pozicija još uvijek nema veliku popularnost na našim prostorima, činjenica je da predstavlja veliku priliku za učenje i rast. Ove žene, svojim predanim trudom i radom, to i dokazuju.

Foto: Canva / Women in Adria

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...