Na Večeri za žene u IT-u doznale smo pravu vrijednost znanja

U hotelu Europa u Sarajevu održana je naša Večera za žene u IT-u. Odlična je to industrija za žene koje žele visoku platu i prilike za karijerni napredak, a ovim projektom želimo dati na vidljivosti ženama u IT-u koje će biti uzori onima koje tek dolaze. Kroz predavanje i panel-raspravu doznale smo što čini uspješnu IT-evku.

Žene se često same sabotiraju

Osnivačica i direktorica firme Consultor Enisa Selmanović-Salkić primijetila je kako žene niti na visokim pozicijama nisu sklone zauzeti se za sebe i kako uvijek osjećaju nesigurnost. Sklonije su surađivati nego izražavati svoje mišljenje, međutim na vodećim pozicijama one moraju imati drugačiji stav – odlučan, jasan i inspirativan.

večera žene u it-u
Enisa Selmanović-Salkić

Žene se često same sabotiraju, izbjegavat će situacije koje su im primjerice neugodne i zbog toga same sebe uskraćuju za napredovanje. Jedan od načina kako tomu doskočiti jest da prakticiramo executive presence. To je skup vještina i ponašanja uz koje ostavljamo snažan utisak na svoj tim, kolege i lidere.

Kako izgraditi executive presence?

  1. Imajte dobro artikuliranu viziju.
  2. Shvatite kako vas drugi doživljavaju.
  3. Izgradite svoje komunikacijske vještine.
  4. Postanite dobar slušalac.
  5. Njegujte svoju mrežu.
  6. Naučite da efikasno radite pod stresom.

Tek tada ćete ulijevati povjerenje i ostavljati dojam samopouzdane i sposobne osobe, i tek tada će biti važan rad, a ne spol.


Pročitajte više: Ko je CEO žena koja stoji iza poznate Canva kompanije?


Ključ napretka su znanje i stručnost

Na panel-raspravi sudjelovale su Amra Začina, Co-founder i CMO Ministry of programming, Anesa Budim-Kovač, Direktorica operacija, Authority partners, Anja Zajmović Barjaktarević, Head of finance, HTEC Group, Belma Ohranović, Chief security officer, RBA i Samira Nuhanović, Direktorica operacija, Softhouse Balkans.

Moderatorica rasprave bila je Alisa Lingo, CEO Alphabet Group.

večera za žene u it-u

Sve su se žene složile u jednome, a to je kako je važno biti stručna i raspolagati visokim znanjem i vještinama. Bez toga nema napretka. Kod muškaraca je situacija nešto drugačija. Oni su nekoć trebali raspolagati znanjem, a danas su jednako važni njihov utjecaj i stav, kao i mreža kontakata. Žene su uvijek u fazi dokazivanja svojih sposobnosti, a te kompetencije moraju što bolje da iskoriste. To je ono što nitko ne može da ospori.

Ohranović je kazala kako joj je upravo znanje pomoglo da napreduje i ne libi se reći kako je vrlo stručna u svojem području rada. No, trebala se dodatno isticati u odnosu na muškarce, zato se trudila njegovati i množiti znanje koje ima.


Pročitajte više: Mersiha Mima Mehić: “Žene su empatičnije kao lideri i bolje razumiju potrebe drugih”


„O plati se priča u kancelariji“

Budim-Kovač pak nikad nije osjetila diskriminaciju zbog spola, te je svojoj firmi vjerna već 18 godina. Mijenjala je pozicije i zbog toga nikad nije osjećala da stagnira, te je uvijek bila vrlo uporna.

Kao vođa tima, rekla je kako joj je najvažnije da svoje ljude uključi u sve aspekte poslovanja i redovito razgovara sa njima i pita ih za mišljenje prije uvođenja nekih promjena. Smatra da je tek tako moguće dobiti uvid u širu sliku što utječe na cijelu kompaniju.

večera žene u it-u
Amra Začina, Anja Zajmović-Barjaktarević, Samira Nuhanović

Važnost komunikacije istaknula je i Nuhanović koja želi što više otvorene komunikacije i propitivanja, a smatra kako bi se tako mogle smanjiti fluktuacije u firmi. Moramo da propitujemo što se zbiva i kako se promjene uvode, a radnici moraju dobro razumjeti vrijednosti preduzeća.

Kad upošljava nove ljude, obavezno ih pita koliko žele ostati u firmi i što u tom vremenu žele napraviti. Tako osigurava stabilnost i održivost firme. Napomenula je kako o tome treba pričati u kancelariji, a ne na kafi, jer samo se u kancelariji mogu rješavati problemi. Važno je da radnik sam kaže što želi, a ne da mu se nude benefiti koji su mu osobno nebitni – bila to plata ili nešto drugo.


Pročitajte više: Mira Murati: žena brilijantnog uma koja je razvila ChatGPT


„Morate znati je li projekat profitabilan“

Začina je suosnivačica preduzeća i majka, a kaže kako zbog toga prioritizira balans u životu. Želi kreirati balans privatnog i poslovnog života, a kako bi u tomu uspjela, počela je zapisivati što želi raditi na poslu. To je potiče da radi što i kako želi, i zbog toga se bolje osjeća. Lakše nalazi kompromise uz koje će postići što želi.

večera žene u it-u
Belma Ohranović, Anesa Budim-Kovač, Alisa Lingo

Primjerice, željela je više čitati, pa je u svoju rutinu uključila audio knjige, uspjela je pametno uklopiti treninge u svoj dan, počela je učiti svirati instrument… Balans ne bi žrtvovala zbog posla jer su joj svi aspekti života važni, pogotovo otkada je majka.

Nešto o čemu se malo govori u IT industriji, a veoma je važno, jeste finansijska pismenost. Zajmović Barjaktarević istaknula je kako je osnovno znanje o finansijama jako važno za nefinansijere radi razumijevanja šire slike, odnosno kako bi mogli procijeniti koliko je neki projekat profitabilan. To značajno mijenja odnos prema projektu i moguće je lakše posložiti prioritete.

Sponzori i partneri večere bili su Authority Partners, Ziaja i Ovnak.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...