Ko je CEO žena koja stoji iza poznate Canva kompanije?

Osnaživanje svijeta da dizajnira je misija Canva kompanije, ujedno i najpoznatije online dizajn platforme. Australska milijarderka i tehnološka poduzetnica, Melanie Perkins, je CEO Canva kompanije koja je svoju viziju pretočila u stvarnost.

Vizuelni svijet Canve

Canva je tokom posljednjih godina postala izuzetno popularna među mladima za izradu grafičkih i vizuelnih rješenja i interaktivnih prezentacija. Inovativna ideja koju je Perkins imala na umu urodila je plodom i pokazala se kao genijalna. Studenti koji se nikada ranije nisu susreli sa grafikom ili izradom dizajna mogli su da koriste alat koji bi im pomogao da naprave savršene prezentacije i tako osiguraju kvalitetan vizuelni prikaz svojih seminarskih radova. U prevodu, platforma omogućava jednostavno rukovanje i gotove šablone izrade sa insrukcijama i savjetima za društvene mreže i prezentacije. Možemo slobodno reći da je Canva revolucionarizirala svijet grafičkog dizajna i omogućila da čak i amateri mogu imati solidne početne dizajn radove. Canvi mogu pristupiti svi i osnovna upotreba je besplatna. Osnovana 2013. godine u Australiji, Canva danas broji preko 100 miliona korisnika širom svijeta.

Od profesionalne umjetničke klizačice do CEO-a kompanije

Tokom studija na Univerzitetu u Zapadnoj Australiji Melanie Perkins je davala privatne instrukcije grafičkog dizajna. Primijetivši poteškoće koje studenti imaju u savladavanju grafičkih programa Perkins je naišla na ideju izrade programa koji ne zahtjeva velike tehničke vještine tokom dizajniranja. Za vrijeme srednje škole Perkins je sanjala o karijeri umjetničke klizačice, no iskustva tokom studija su je preusmjerila u poduzetničke vode. Perkins se ubrzo udružila sa Cliffom Obrechtom i započela svoj prvi poduzetnički poduhvat nakon čega je uslijedilo i testiranje sa Canvom. Perkins je danas suosnivačica i CEO Canva kompanije. U svojim intervjuima često inspiriše ljude svojom ličnom pričom o putu ka izgradnji vizije. Ova poduzetnička borba je podstakla Perkins da nauči više o management-u proizvoda i kreiranju prepoznatljivog svjetskog brenda.


Pročitajte više: Najbogatije žene na svijetu su nasljednice familijarnih firmi


Suosnivači Canva kompanije: Cliff Obrecht, Melanie Perkins, Cameron Adams
Suosnivači Canva kompanije: Cliff Obrecht, Melanie Perkins, Cameron Adams

Zlatno pravilo neodustajanja

Sa svojih trideset i pet godina Melanie Perkins se danas smatra vlasnicom najvrednije startup kompanije svijeta. Mnogo puta je bila odbijena, prvenstveno na početku, no nije odustala od svoga tima i ideje. Ono što je većinu investitora iz Silicon Valley-a u Californiji kojima se Perkins obraćala odbijalo jeste tehnička zahtjevnost izgradnje platforme. Da nije sve savršeno i ružičasto, govori činjenica da je Perkins više puta prekrajala svoj poslovni plan, sa svakim novim sastankom dobijala je nove odbijenice, ali i nove savjete. Njene misija i vizija su uvijek ostajale iste, ali ono što se mijenjalo je narativ pod kojim je izlagala svoju priču. Zagovornica je da svaki poduzetnik treba da radi ono što je originalno i ono što je ispravno. Ovakav stav podrazumijeva da osoba mora biti spremna da rizikuje i da donosi svakodnevne odluke koje ponekad zahtijevaju izlazak iz standarda prihvaćenog.

Jasna vizija gdje želite ići sa poslovnom idejom, postavljanje ciljeva i neodustajanje je definitivno ono što je CEO-a Canve katapultiralo među poduzetničke zvijezde. Svaki mali napredak je još uvijek napredak, stoga je postavljanje ciljeva prioritet u ostvarenju uspjeha.

Foto: The Software Report/EU-Startups

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

rafaelo kuglice

Za pravi doživljaj egzotičnog ljeta pripremite ove rafaelo kuglice

Rafaelo kuglice slastica su koja toliko "miriše" na ljeto. Od same pomisli na njih u glavi nam se stvaraju slike kao iz reklame -...