Merjem Kulović-Deljković: ‘Ne postoji posao gdje se malo radi i puno zarađuje, pa ni u IT-u’

Raditi s pojedincima i timovima, gurati ih van zone komfora i onda svjedočiti rezultatima koji su im bili nezamislivi. To me ispunjava. Poručila nam je to Merjem Kulović-Deljković, Lead Engineering Manager u kompaniji Authority Partners. Na njezinoj se poziciji gotovo svi zadaci svode na dogovore, sastanke i stalnu komunikaciju. Za nju je u poslu najveći uspjeh izgraditi dobar i jak tim. Kako kaže, vođenje tima zahtijeva posvećenost i dosta vremena, ali rezultati su neprocjenjivi. Evo što nam je ispričala o svom karijernom putu, predrasudama i stereotipima o IT industriji i aktualnim izazovima u ovom sektoru. A otkrila nam je i kako svakodnevno tako uspješno vodi svoj tim ljudi.

Od malih je nogu detaljno istraživala funkcije prvog kompjutora – Pentiuma 4

Njezin karijerni put započeo je rano, još tijekom studija, s radnim mjestom foto retušera u jednoj kompaniji. Kad je diplomirala prešla je u drugu kompaniju, na poziciju junior developera, gdje je teoretsko znanje počela primjenjivati u praksi. Nakon manje od godinu dana vidjela je oglas za posao na poziciji QA inženjera u Authority Partnersu. Odlučila je proširiti svoje znanje i u tom smjeru.

Nekoliko godina radila je kao QA inženjer i QA lead na različitim projektima, a prvi korak u menadžersku ulogu bio je kada je postala team leader. Potom je u kompaniji vidjela interni oglas za inženjering menadžera i odlučila se prijaviti.

„I evo, nakon pet godina još sam tu u istoj kompaniji, gdje zajedno rastemo i napredujemo“, kaže Merjem.

Za nju karijera u IT-u nije bila neko veliko iznenađenje. Još od malih nogu pokazivala je interes i afinitet prema informatici i svemu što ima veze s matematikom i logikom. Često je iz radoznalosti „ulazila u dubinu“ i istraživala opcije koje joj je nudio prvi kompjuter, Pentium 4. Već se u gimnaziji opredijelila za matematičko-informatički smjer. Zatim je upisala kompjuterske nauke i inženjering na Fakultetu prirodnih nauka i inženjeringa na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu.

„Moj rani interes i obrazovanje doveli su me u IT, gdje sam pronašla strast i napredovala u karijeri“.

I za time nije nimalo požalila. Nije se susrela ni s predrasudama koje se vežu za ovu industriju. Recimo, često se IT industriju opisuje kao „mušku“ industriju, zbog čega bismo mogli pomisliti da žene u njoj doživljavaju diskriminaciju. Ipak, Merjem to nije iskusila.

Lead Engineering Manager Authority Partners

Pročitajte više: Maja Karabeg: „Nikada se u IT industriji nisam osjećala kao žena na ‘muškoj teritoriji’“


Posao u IT-u – malo rada, puno novca?

„Ne znam da li sam samo sretna ili je to zaista odlika IT industrije, ali nikada u svojoj karijeri nisam osjetila rodnu neravnopravnost ili diskriminaciju. Naprotiv, primijetila sam da su žene često prisutnije u određenim ulogama, poput QA inženjera, jer je nama prirodno da obraćamo pažnju na detalje i lako uočavamo greške. U mojoj kompaniji, prisutnost žena je značajna, posebno u menadžmentu, što me izuzetno ponosi i jako sam sretna što sam dio ovog kolektiva u čijim su redovima jake, obrazovane i vrlo sposobne žene s kojima je veliki užitak raditi“, objašnjava.

Ipak, postoje neki stereotipi koji joj znaju zasmetati, poput toga da se mnogo zarađuje, a malo radi. Kako kaže, ono što se u IT industriji visoko plaća je znanje i iskustvo koje se godinama gradi, a i stres koji je, nažalost, vrlo prisutan. Uvijek su im na umu rokovi za projekte, modernizacije procesa, rad sa ljudima, nezavršeni zadaci, bugovi, produkcije…

„Ne bih rekla da postoje takve struke i poslovi gdje se malo radi za velik novac. Naravno, apsolutno ne podcjenjujem druge struke i vrlo teške poslove koji nisu adekvatno plaćeni, ali činjenica je da se cijeli svijet svakim danom sve više kreće ka digitalizaciji, a sve industrije funkcionišu po sistemu ponude i potražnje“.


Pročitajte više: Na Večeri za žene u IT-u doznale smo pravu vrijednost znanja


‘Nema razloga za zabrinutost oko poslova u IT industriji’

Iako je potražnja za IT-jevcima velika, nakon pandemije koronavirusa počelo se govoriti o rezanju troškova u IT industriji, što je posljedično dovelo do blagog pada potražnje za radnicima. Merjem ističe da je pandemija neminovno natjerala cijeli svijet da krene u digitalizaciju. Ubrzala je sve procese koji su trajali godinama i skratila ih u nekih šest mjeseci. Stoga se IT industrija rapidno raširila i napravila takozvani balon koji je konstantno rastao par godina.

„Vrlo je bilo očekivano da će doći do pucanja tog balona te samim time i do pada potražnje za radnicima, jer je projekata sve manje s obzirom na to da je digitalizacija uveliko već odrađena. Razloga za zabrinutost rekla bih da nema, industrija se prilagođava novim potrebama i nastavlja napredovati, a mi se prilagođavamo promjenama kako bi ostali konkurentni na tržištu“.

S izazovima u branši dobro se nosi. Rad u support produkciji, teži development zadaci, zahtjevni sastanci s klijentima… Bili su to samo neki od izazova s kojima se susrela na karijernom putu. Zatim, IT je industrija rapidno napreduje i vrlo je izazovno ići u korak s tom brzinom. Uz svakodnevne zadatke, dosta vremena utroši i na istraživanje novih tehnologija i pokreta da bi išla u korak s vremenom. Ipak, svi ti zadaci i izazovi su ju oblikovali i omogućili joj rast prema tome da postane stručnjakinja u IT industriji.

A kako uspijeva svakodnevno uspješno komunicirati s velikim brojem kolega i uspješno voditi svoj tim? „Komunikacija je manjim dijelom urođena vještina, a većim je naučena“, započinje Merjem. Uspjeha ni u tim naoko bezazlenim vještinama nema bez učenja, tako da s različitim ljudima koristi različite tehnike i metode komunikacije.


Pročitajte više: Elmana Pelko: Žene informatičarke su liderice novog virtuelnog doba


U balansu privatnog i poslovnog ključna je pomoć obitelji, prvenstveno muža

Njezini ukorijenjeni principi su istinitost i transparentnost i to joj uvelike olakšava svaku komunikaciju i dogovor.

„A mislim i da to ljudi koji surađuju sa mnom cijene. Nisam od osoba koji imaju skrivenu agendu, ne volim da se služim manipulacijama bilo kakvim, i često su mi karte širom otvorene, posebno za ljude koji i mene tretiraju na isti način – istinitom i transparentnom komunikacijom“.

Stručnjakinja ne bi postala da na početku karijere nije puno radila. S obzirom na to da je tada radila na projektu za američkog klijenta, često je radila noću, u različitim smjenama, s puno pritiska oko rokova… Kako kaže, u tom razdoblju nije imala djece, tako da si je mogla priuštiti luksuz nekonvencionalnog radnog vremena i više radnih sati od uobičajenog.

„Smatram da je u životu jako bitno postaviti cilj i onda graditi sebe i ići prema tom cilju. Na početku karijere je bitno naučiti što je više moguće. I sav taj rad koji sam spomenula mi je bio velika odskočna daska i, iako je bilo teško u momentima, odigralo je veliku ulogu u osobi koja sam sada“.

Danas radi otprilike osam sati dnevno, „iako nekad zna i da se zalomi više“.

„Smatram da sam još u usponu svoje karijerne putanje, i ne planiram da se penzionišem uskoro, tako da i u toku oluja koje ponekad naiđu, nađem izvor za motivaciju i put dalje. Ništa ne dolazi preko noći, a nagrada je najslađa kada dođe nakon što se pomučimo za nju. Još bih naglasila da je bitno imati podršku od porodice. Pogotovo muža koji redovno uskoči u kućnim obavezama, tako da i ako duže radim, ne moram da razmišljam i brinem se kako su djeca zbrinuta“.


Pročitajte više: Naida Vejo Rizvanović: ‘Ako ulažete u posao i porodicu, fer je da ulažete i u sebe’


Prepoznajte koja vam je baterija ispražnjena i napunite ju

Svoje slobodno vrijeme trudi se ispuniti kvalitetno – obiteljskim aktivnostima i osobnim hobijima. Najdraže su joj obiteljske šetnje, izlasci s prijateljima, trening kickboxa i učenje stranih jezika.

„Kao što sam nedavno na jednom internom predavanju u kompaniji čula, bitno je držati baterije napunjene, i prepoznati koja je to baterija ispražnjena, da li emotivna, intelektualna ili čak duhovna, pa se onda posvetiti punjenju energije koje je vrlo individualna potreba“.

Svoj „viši cilj“ ne otkriva nikome osim uskom krugu obitelji i prijatelja, ali s nama je podijelila svoj plan za formalnom edukacijom u smjeru projektnog menadžmenta. Također, planira završiti master tezu na Ekonomskom fakultetu, smjer menadžment u IT-u, koji je prije nekoliko godina skoro završila, ali su privatne obaveze ipak zauzele prvo mjesto.

„Nakon toga, vidjet ćemo. Trenutno sam sretna i zadovoljna tu gdje jesam, a prilike za napredovanje će doći kada dođe vrijeme za njih“, zaključuje Merjem.

Foto: Canva / Authority Partners

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...