Naida Vejo Rizvanović: ‘Ako ulažete u posao i porodicu, fer je da ulažete i u sebe’

Naida Vejo Rizvanović je PMO Managerica u globalnoj IT kompaniji Authority Partners. A kad nije managerica i kad se ne bavi porodicom i djecom, investira u sebe, prijatelje, društvene igre, poneku čašu vina te putovanja, putovanja i putovanja… Liječe ju tisuće koraka po gradu koji tek upoznaje, ali i plaže, shopping i prakticiranje joge. Zakleti je entuzijasta, esteta, hedonista, i optimista, pa nas stoga ne čudi da je bez imalo straha na samim počecima svoje karijere iz energetske industrije prešla u IT i snašla se – odlično. Bivša je sportistkinja pa zna da rad i disciplina moraju donijeti rezultat i zato razloga za strah nema! Evo što nam je sve otkrila ova inspirativna žena.

Kad postavlja ciljeve, ‘puca’ na najviše

Još pri kraju studiranja zaposlila se u jednoj manjoj IT konsulting kompaniji i tu je počelo njezino upoznavanje s ovom industrijom. Nakon završnog ispita, sasvim slučajno se otvorila prilika da aplicira za posao u kompaniji Alfa Energy Ltd. Na taj trenutak gleda kao na početak svoje profesionalne karijere. Iako je uživala na tom radom mjestu sa sjajnim timom koji je imala, nakon pet godina zaželjela je više – nove prilike, učenje, daljnji razvoj karijere. Nije joj bilo lako napraviti tu promjenu, ali je jednostavno osjećala da je vrijeme.

„Authority Partners je tada bio apsolutni lider na tržištu, a ja sam onaj tip osobe koji kad postavlja ciljeve, ‘puca’ na najviše. I zaista je bilo tako. U kontekstu profesionalnog rasta i razvoja, Authority Partners mi je pružio sve o čemu sam ikada sanjala. I još ponešto“.

Tada je ostvarila dobar dio svojih ciljeva, a onda se prirodno počelo nametati pitanje: „Šta je sljedeće“? Znala je da ne želi promijeniti industriju, već samo okvir posla. Tako je na par godina napravila „izlet“ u Product Management, ali je sve vrijeme znala da će se nekada sigurno vratiti tamo gdje pripada – u Authority Partners.

„I evo me, svoj na svome“.

Glavni motiv pri prelasku iz energetske industrije u IT bio joj je growing“ i „hype“ aspekt, odnosno činjenica da je sve u ovoj industriji ubrzano.

„Da, to znači da imate intenzivniji raspored, da se očekuje da ste prilagodljivi i brzi, ali nakon 10-ak godina ste već ozbiljan igrač u vrlo interesantnoj industriji. A ako ste dobri, ili još bolje – odlični u poslu koji radite, onda dođu i benefiti same industrije. Dodatno, prilike se stvaraju relativno brzo, možete postati vrlo relevantni unutar krugova ili na tržištu rada, zadovoljiti vaše lične ambicije za napretkom…“.


Pročitajte više: Na Večeri za žene u IT-u doznale smo pravu vrijednost znanja


Prva dolazi na posao, a zadnja odlazi

Iako je promjena industrije bila velika, nije joj zadavala previše straha ili stresa. Naida za sebe kaže da je najdosadnija osoba onda kada nešto ne zna ili ne razumije, a to joj uvijek pomogne u svladavanju prepreka.

„Nikad se nisam suzdržavala da pitam, da kažem da ne razumijem, da želim da mi se čak i nacrta, ako je to potrebno. Jer, kad razumijem suštinu, dalje mogu sama“.

A takav pristup njeguje i danas, kad je ona ta koja drugima pomaže da savladaju posao. Sada kada vodi tim ljudi, trudi se da potiče znatiželju, pitanja, razgovor. Posebno joj je važno da njezin tim od nje dobije perspektivu koja će im pomoći da svoje zadatke izvršavaju sa svrhom, odnosno da razumiju motivaciju i krajnji cilj. Na svojoj poziciji PMO Managera odgovorna je za razvoj, napredak te motivaciju Program Managera unutar Authority Partnersa.

Radi, kako kaže, sasvim normalnu 40-satnu sedmicu, s ujednačenim i zdravim ritmom. Nekada se dogodi da radi koji sat više, ali ima vrlo fleksibilno radno vrijeme, pa onda to nadoknadi kraćim idućim radnim danom ili malo dužom pauzom za ručak.

Naravno, i danas joj se na poslovnom putu zna stvoriti neki novi izazov. Tada je, objašnjava, prva koja dolazi na posao i zadnja koja završava radni dan. S obzirom na to da je po prirodi osoba koja voli da zna i da razumije, to joj je i logično.

Drugi poslovni izazovi uglavnom su se vrtjeli oko činjenice da je njezin posao fokusiran na rad sa internacionalnim klijentima, zbog čega joj je trebalo vremena da se navikne na različite kulture, ljude, vremenske zone.

„Pa čak i na to da govorite engleski jezik punih osam sati svaki radni dan. Zvuči banalno, ali trebalo je vremena da se naviknem i na taj dio posla“.


Pročitajte više: Balansiranje poslovnog i privatnog života je ključ uspjeha


‘Vrijeme sam ulagala u porodicu i posao, nije bilo lako baviti se sobom’ 

Tijekom najvećih projekata i poslovnih kriza njezin je život, kaže, izgledao – zabavno. Smatra da je dobar preduslov za to činjenica da jako voli svoj posao. On podrazumijeva puno koordinacije, komunikaciju s ljudima, identifikaciju i upravljanje rizicima, „igranje“ sa brojevima i rješavanje izazova. A kad radite na velikim projektima, sve se to multiplicira. Najjednostavnije rečeno – puno profesionalnog žongliranja.

„U to vrijeme bila sam već majka dvoje male djece i svo moje vrijeme je bilo uloženo ili u porodicu ili posao. Dakle, vrlo malo sam se bavila sobom. Tako steknete osjećaj da je dan prekratak, da vikende provodite u obavezama, da ništa ne stižete… U nekom momentu sam se čak i pomirila s tim i uživala u malim prilikama da se odmaknem i napunim baterije: izlazak s prijateljicama, poneko vikend-putovanje, dobar film ili serija, čas joge, rani odlazak u krevet, tek toliko da je dovoljno da ujutro započnem novi dan.

Iako joj radni dani danas izgledaju puno drugačije nego što su izgledali prije deset godina, Naida se prisjeća i takvih, onih kad je morala puno pažljivije kombinirati privatni i poslovni život.

„Dok ste posvećeni karijeri, učenju, napretku, desi se stvarni život i sve dobije drugu dimenziju. A onda najmanje spavate, imate vrlo malo vremena za sebe, paralelno mijenjate pelene, brinete o bolesnom djetetu i rješavate krize na poslu. Nije bilo neobično da se nakon radnog vremena bacim na kuhanje, pospremanje, kupanje pa nazad za laptop. Ruku na srce, imala sam pravog partnera. Moj suprug je uvijek bio jednako aktivan roditelj kao i ja, pa smo sve radili kao tim. Na to dodate pomoć porodice i nekako ‘pregurate’ te početke“.


Pročitajte više: Porodiljsko odsudstvo za očeve zajamčeno je zakonom – Uzmite ga


Dobra stvar kod loših dana je što završe – brzo

Kako vrijeme prolazi,  djeca rastu, steknete iskustvo na poslu i stvari se polako vraćaju u neke normalne okvire, opisuje. Naučite da se fokusirate na važne stvari, djecu učite da budu samostalnija, na poslu pravite tim ljudi u koje vjerujete i koji postanu oslonac, pa tempo tako postane potpuno drugačiji.

Kao i svi, i ona živi i dobre i manje dobre dane. Dobra stvar kod „lošijih“ dana je, kaže, što završe jako brzo. Za nju su takvi dani obično oni kada ima puno obaveza, kada je uključena u neke neplanirane aktivnosti, a sve je ubrzano, kada rješavaju probleme i pritom donose brze odluke i puno surađuju sa ljudima.

„Dok se okrenete, radni dan je prošao. Onda, ako mogu priuštiti sebi taj luksuz, navečer tražim malo više mira, raniji odlazak u krevet ili slično. Ako si zbog privatnih obaveza ne mogu priuštiti vrijeme za sebe, onda odlučno uzmem oduška sljedeći dan ili najkasnije u sljedećih par dana. I pokušavam održati balans. Mislim da je to ključ“.


Pročitajte više: Kako se opustiti i osloboditi stresa?


‘Peglanje veša ili kafa s prijateljicama? Biram drugo’ 

Veliki je zagovornik self-love, self-care i self-growth filozofije, a prakticira ju i u svom svakodnevnom životu.

„Nakon deset godina ‘ganjanja’ karijere i djece, probudite se jednog jutra i ponovo imate vrijeme za sebe. Potpuno neočekivano, rekla bih. Mene na to nitko nije upozorio“, smije se. „Šalu na stranu, kako djeca rastu ili kako postajete svjesniji da implementiranje balansa ovisi samo o vama, onda polako počnete uvoditi rutine koje su dobre za vas. Ako se investirate u posao, ljude, prijatelje, porodicu, onda je sasvim fer da investirate i u sebe, zar ne“?

Za nju to znači da planira vrijeme za odmor, druženje, doručak sa prijateljicama, trening, jogu, putovanja, cipele, torbe… Sve ono što ju usrećuje. Zna da je teško naći vrijeme uz sve silne obaveze, ali je pri izboru da pegla veš ili pije popodnevnu kafu sa prijateljicama, počela birati ovo drugo. Jednako tako je odlučila da se neće osjećati loše zbog toga, da će ona i porodica preživjeti gomile veša i da je sve to sasvim uredu.

„A kako je ponavljanje majka znanja, govorila sam to sebi redovno i često“.

Nastavlja živjeti po ovim postulatima, uživa u balansu i umjerenom tempu, a o budućnosti svoje karijere ne brine. Za nju će se, sigurna je, pobrinuti njezina ambiciozna priroda. Od ostalih planova i ciljeva, do 40. rođendana želi uvježbati stoj na glavi. Ne sumnjamo da će i taj ostvariti!

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Race for cure

Žene u ružičastom trče u borbi protiv raka dojke – prijavite...

Žene u ružičastom nisu sinonim za još jednu fancy schmensi modnu priču, nego za onu beskrajno hrabru i vrijednu bitku za život. Za život...