I u BiH stiže naša Konferencija za žene u održivosti

Stiglo je vrijeme za našu prvu Konferenciju za žene u održivosti u Sarajevu. Održivost je iz dana u dan sve važnija tema te je jedan od prioriteta sve većem broju kompanija. Ova konferencija namijenjena je svima onima koji „žive održivost“ i koji se žele inspirirati pričama snažnih žena na vodećim pozicijama u održivosti. Nadalje, namijenjena je svima koji žele naučiti kako potaknuti zaposlenike na održivost te naučiti kako mi sami možemo pomoći sebi i svijetu. Mjesto radnje je Courtyard by Marriott, vidimo se 18. aprila.

Pridružite nam se kako bismo zajedno radili na stvaranju bolje i održivije budućnosti. Prijave su otvorene.

Trendovi u održivosti mogu postati poslovna prednost

Jedna od govornica bit će Jelena Čačulović, Izvršna direktorica u Weltplastu, koja će održati predavanje „Neodrživa održivost“. Interes za održivi razvoj pokazala je još 2011. na praksi u najvećoj svjetskoj tvrtki u kemijskoj industriji, BASF u Njemačkoj. Tijekom tog razdoblja radila je na istraživanju biorazgradivih polimera. Njezina obiteljska tvrtka Weltplast d.o.o. vodeći je prerađivač polimernih materijala u regiji.

U svom predavanju istražit će kako transformirati trenutne trendove održivosti u poslovnu prednost. Kroz primjer tvrtke Weltplast i vlastitog nefinancijskog izvještavanja otkrit će važnost stajanja iznad površinskih trendova te naglasiti moć kvalitetnih, točnih informacija. Ova prezentacija poziva na promišljanje o pravim koracima prema održivosti kako bi se postigla stvarna poslovna prednost.


Pročitajte više: Ovo su vaše i naše priče! Poduzetnice koje su nas inspirirale u 2023.


Od financija do održivosti… Kako biti i profitabilan i društveno odgovoran?

Vilma Tunjić Juzbašić, Direktorica za održivost u Mozaiku, predavat će na temu „Održivost kao nastavak dugogodišnje karijere u financijama“. Karijeru je započela u programu američke razvojne agencije USAID i nastavila na vodećim funkcijama u stranim financijskim institucijama, bankama i leasing kućama. Bila je fascinirana uspješnim tvrtkama koje uspijevaju biti i profitabilne i društveno odgovorne. To ju je ohrabrilo da se prije dvije i pol godine pridruži Fondaciji Mozaik i radi na pokretanju biznisa koji potpomažu održivi razvoj.

Njezin prelazak u područje održivosti nakon dugogodišnje karijere u financijskom sektoru bio je izazovan, ali kombinacija korporativnog iskustva, strateškog planiranja, dodatnog obrazovanja i svakodnevnog angažmana pomogla joj je u uspješnom prelasku. O tome će nam govoriti na nadolazećoj konferenciji.


Pročitajte više: Lejla Kraljević: ‘Poduzetnici svoju moć trebaju koristiti za stvaranje pozitivnih promjena’


Obnovljeni carbon black bez otiska na okoliš

Predavanje „Održivost počinje u – RCB Nanotehnologija“ održat će Hanadi Džabić, Generalna direktorica RCB Nanotehnologija d.o.o. Sarajevo. Ova državljanka BiH i Holandije imenovana je 2020. kako bi predvodila proces uspostave prve kompanije u svijetu koja proizvodnjom obnovljenog carbon blacka bez otiska na okoliš zatvara cirkularni krug ekonomije. Njezino liderstvo je 2022. nagrađeno priznanjem Najmenadžerica i Poslovna žena godine od Nezavisne evropske agencije za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija.

Osvrnut će se na prijašnje iskustvo u industriji, uključujući Raeder Capital i Getnow New GmbH u Minhenu. Reći će nam što je obnovljeni carbon black i kako ga kompanija koju predvodi proizvodi potpuno sigurno za okoliš, rješavajući problem deponija starih i istrošenih automobilskih guma i doprinoseći daljnjem smanjenju emisije CO2.

Sanela Karić, Neizvršna direktorica u Adriatic Metals PLC, predavat će na temu “Pravne prepreke za održivu inovaciju”. Sanela ima 20 godina iskustva u području prava i karijeru koja obuhvata korporativne poslove, spajanja i preuzimanja kompanija te ljudske resurse. Trenutno je vlasnica i direktorica pravne firme u Bosni, koja pruža pravne i konsultantske usluge uglavnom stranim investitorima.

Od navigacije regulatornim okvirima do rješavanja pitanja odgovornosti, Sanela će, koristeći stručnost u oblasti obnovljivih izvora energije i energetike, kao i poslovnog i korporativnog prava, razgovarati o strategijama za prevazilaženje zakonskih prepreka i njegovanje kulture inovacija vođenih održivošću. Bilo da se radi o proizvodnji, energetici, poljoprivredi ili šire, ona će podijeliti vrijedne uvide u navigaciju kroz pravni krajolik kako bi promovirala održivi razvoj i inovacije u svojim industrijama.


Pročitajte više: Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?


Uloga komunikacije o ESG standardima u regiji

Predavanje “ESG vs PROFIT” održat će Aida Salkić, Osnivačica i direktorica u Beyond Consulting. Aida ima više od 15 godina iskustva u upravljanju strateškom komunikacijom velikih kompanija u različitim industrijama. Dobitnica je PRO.PR nagrade za doprinos razvoju PR industrije u regiji. Aida je veliki dio iskustva stekla u ASA Prevent Grupaciji, gdje je 13 godina radila i vodila Korporativnu komunikaciju za cijelu Grupaciju. Godine 2021. smatra da je vrijeme za novi karijerni put i poslovne izazove te osniva svoju agenciju.

Brojni su primjeri komunikacije o ESG standardima u regiji. Proizvodne kompanije koje su izvozno orijentirane ovu praksu uvode kao odgovor na sve rigoroznije zahtjeve kupaca u EU. Ukratko, sve ono o čemu smo do neki dan čitali da čini poželjnog poslodavca i uspješnog poduzetnika dolazi nam kao regulative koje će biti nemoguće izbjeći. Koja je uloga i odgovornost komunikacija u ovom cijelom procesu i kako se najbolje pripremiti za nadolazeće regulative? Saznat ćemo u Aidinom predavanju.

Pridružite nam se i učite od ovih vrijednih žena. Prijave su otvorene.

Sponzori i partneri konferencije su Adriatic Metals BH d.o.o, Konzum, Weltplast, Recovered Carbon Black – RCB, Beyond Consulting, nLogic Advisory, Radio M, VijestiBa i Žene.ba.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...