Zdrava, a fenomenalno ukusna, torta od mrkve

Jeste li spremni za jednu sjanu, fenomenalno ukusnu, a povrh svega zdravu tortu? Koju ćete za tren spremiti za vaše ukućane ili iznenadne goste, naročito u ove praznične dane, kad nam je šećernih udara preko glave, a ipak bismo nešto slatko, ako je moguće i zdravo, rado pojeli. E, stoga vam donosimo recept za genijalnu tortu od mrkve.

Kraljica torta od mrkve

Mnogo je raznih recepata za tortu od mrkve, ali ovaj je definitivno jedan od najboljih. Kad probate ovu ukusnu tortu biće vam jasno zašto smo je nazvali “Kraljicom od mrkve”.

Neke će se od vas i namrštiti, jer kako ćete djeci objasniti da se od mrkve pravi kolač. Nije uobičajen u našim krajevima, istina je, ali je vrlo odomaćena na Zapadu i jedan od tradicionalno najčešćih torti za nedjeljne ručkove.

Mrkva ili Daucus carota spada u korjenasto povrće, prepuna je vitamina i zato je jedna od najzdravijih namirnica koje vam se mogu naći u kuhinji. Bogata je katotenima, bilnim pigmentima, a jedan od najjačih je beta karotenom koji je bogat izvor vitamina A. Također sadrži i značajnu količinu likopena, biljnog pigmenta crvene boje karakterističnog za paradajz i i lubenicu, ali i vitaminom K, B6 i kalijumom. Kao jedan od najboljih izvora vitamina A mrkva se preporučuje kao jedna od najboljih namirnica kojom možete značajno poboljšati zdravlje vaših očiju i unaprijediti vid, ali poboljšati i vaš imunitet. Također mrkvu preporučuju za regulaciju nivoa holesterola u krvi, pa se zbog toga koristi i u raznim kurama za mršavljenje.


Pročitajte više: Sočna čokoladna kraljica za istinske čokoladokusce


A sad se vratimo na naš recept za najbolju tortu od mrkve koju ste ikad probali.

Sastojci za tortu od mrkve

Priprema:

225 g brašna

2 jaja

125 g smeđeg šećera (ili 55 g kokosovog šećera)

125 ml ulja

1 ½ č.kaš. mljevenog đumbira

1 č.kaš. cimeta

½ vrećice praška za pecivo

200 g ribane mrkve

1 ribana jabuka

sok i korica od 1 naranče

Frosting:

75 g putera

100 šećera u prahu

75 g krem sira

korica od naranče, sjeckani bademi za posipanje

Žumance istucite sa šećerom i dodajte ulje, potom prosijano brašno sa praškom za pecivo i začinima. Dodajte u smjesu ribanu mrkvu i jabuku, koja će torti dati sočnost i mekoću, te sok od naranče i ribanu koricu. Istresite u kalup za tortu i pecite u zagrijanoj rerni na 180 C 35-40 min ovisno o jačini vaše rerne.

Frosting napravite tako što ćete umutiti šećer u prahu sa puterom i krem sirom i preliti preko mlake torte, posuti nasjeckanim bademima i koricom od naranče. I vaša torta je spremna za degistaciju. Voila!

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Januarska depresija nije mit nego je simptom SAD-a, sezonskog afektivnog poremećaja

Jučer ujutro me na mobitelu dočekala vrlo čudna poruka od prijateljice koja živi u Briselu, poslana negdje u gloho doba noći, koja je glasila:...