Veliki uspjeh BH kinematografije u Cannesu

Jubilarno 75. izdanje filmskog festivala u Cannesu obilježio jeovog vikenda i veliki uspjeh bosansko- hercegovačke kinematografije. 

Specijalnu nagradu žirija Festivala u Cannesu, u takmičarskoj kategoriji, dobio je film Tori et Lokita, francuskih redatelja, braće Jean-Pierre i Luc Dardenne, u kojem glumi i BH i kosovski glumac, rođen u Prištini, Alban Ukaj. Film Tori and Lokita je dirljiva priča o prijateljstvu između 12-togodišnjeg dječaka i 16-togodišnje tinejdžerice, izbjeglica iz Benina i njihovoj svakodnevnoj borbi u izbjeglištvu u Belgiji i kuharu restorana u kojem rade a kojeg glumi Alban Ukaj.  

Braća Dardenne su višestruko nagrađivani na Kanskom festivalu i već imaju dvije Zlatne Palme, no za Albana je ovo prvo priznanje na kanskom festivalu, iako je u ovogodišnjoj selekciji pored filma Tori et Lokita nastupao s još jednim  filmom Era Parta Kelmendija. 

Za Albana je ovo trijumfalni povratak na Kanski festival na kojem s eprvi put pojavio još 2008. glumeći u filmu braće Dardenne “Lorna’s Silence”.

“Sretan sam što sam imao priliku da radim s ljudima koji su toliko moćni i koji se ne boje glasno reći ono što misle. Oni govore o manjinama, odnosno ljudima na marginama”, izjavio je Alban u Cannesu.

Specijalno krojeno odijelo Kaftan studija za crveni tepih

Alban Ukaj u odijelu Kaftan studija

Zanimljivo je da je  Alban, svojim festivalskim outfitom pobudio interesovanje zaljubljenika u modu. Naime, na premijeri filma na kanskom crvenom tepihu nosio je specijalno krojeno odijelo modnog BH brenda Kaftan studio, koje su samo za njega, za ediciju Sarajevo Cannes 2022., kreirale modne dizajnerice i vlasnice Kaftan studija, sestre Emina Hodžić Adilović i Nermina Hodžić. Bila je to vrlo zanimljiva modna kombinacija, decentnog monohromatskog stila u crnoj boji, sa crnom košuljom i velikom crnom svilenom mašnom, koju je Alban znalački nosio na crvenom tepihu u Cannesu.

Obala Art Centar koproducent švedskog filma nagrađenog Zlatnom Palmom

Drugi uspjeh BH kinematografije vezan je za novi film švedskog redatelja Rubena Östlunda Triangle of Sadness, koji je posljednjeg majskog vikenda na 75. filmskom festivalu osvojio glavnu nagradu, Zlatnu palmu za najbolji film. Obala Art Centar iz Sarajeva je koproducent ovog filma, koji je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra, Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Photo: Getty images/Festival de Cannes 2022./http://www.instagram.com/kaftanstudio/

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...