Žene u BiH su liderice u bankarstvu i sektoru finansijskih usluga

Druga konferencija “Žene u bankarstvu i sektoru finansijskih usluga” koju smo organizirali kako bismo ozvaničili početak rada portala u BiH, prošle sedmice je održana u Hotelu Holiday u Sarajevu.

Ivana Matić, osnivačica i direktorica mreže žena u biznisu Women in Adria, koja promovira žensko poduzetništvo u regionu, u uvodu je podsjetila na nužnost i važnost umrežavanja žena u biznisu, i poduzetnica u privatnom sektoru jednako kao i žena koje su u korporativnom biznisu. 

Ivana Matić

“U Hrvatskoj Women in Adria već dugo radi ovakve tematske konferencije za žene u financijskom biznisu, potom za žene u građevini i arhitekturi, žene u znanosti i pharma biznisu.Primjetili smo da ženama nedostaju ovakve vrste druženja, jer su uglavnom vezane za posao i kuću i nemaju vremena za druženje, za razliku od muškaraca koji imaju i svoje večere, i sportske aktivnosti i vrijeme za “cugu””, rekla je Ivana na početku konferencije.


Pročitajte više: Održana prva konferencija za žene u bankarstvu i sektoru finansijskih usluga


Izjavila je da je cilj našeg rada da imamo zastpljeno više žena na vodećim pozicijama i u upravama banaka i u sektoru osiguranja. 

“Iskreno sam obradovana vidjevši podatke iz BiH koji su bolji od Hrvatske, jer u upravama banaka u BiH imate 35% žena, a u sektoru osiguranja 30%”, istakla je Ivana.

Ana Keglović Horvat, trenerica osobnog razvoja, je i na ovoj konferenciji održala sjajno predavanje o tome kako je promijenila svoju karijeru i od sigurnog posla asistentice na fakultetu i pravne savjetnice osnovala svoju digitanu agenciju koja se bavi osobnim razvojem i trener je ALH tehnike i drugih energetskih tehnika u biznisu, te je podijelila praktične savjete kako svakodnevno potaknuti sebe na rast i promjene koje želimo napraviti.

Panel konferencije “Žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga” otvorila je Minela Vilić, komunikologinja, osnivačica i direktorica MiVi Communications, s diskusijom o prisustvu žena u bankarskoj i financijskoj industriji, o položaju žene u tradicionalnom društvu i podršci koja ženama fali u BiH, u kojoj su učestvovale Lidija Žigić, predsjednica Uprave NLB Banke, Mirha Krivdić, članica uprave Raiffeisen Bank BiH i Sabina Mujanović, predsjednica Uprave i direktorica Vienna osiguranje VIG u BiH. 

Panelistkinje na konfereniji

Podrška familije je nužna ženi pri usponu u karijeri 

Lidija Žigić, navela je da smatra da je jedini ispravan put u karijeri ako krenete od nule, kako je i ona krenula u svojoj banci a uz rad i studirala. “Na putu od dna do članice Uprave sam imala podršku i muških i ženskih kolega i sa 36 godina sam postala član Uprave u banci. Bilo je i kritika naravno, i one su mi pomogle da postanem ono što danas jesam. A onda kad ste na vrhu često vas pitaju: A u kojoj si ti političkoj partiji? Ja kažem nisam ni u kakvoj. Ide onda drugo pitanje: A šta vam radi tata? I treće je: A čija ste vi ljubavnica?”, ispričala je Lidija svoju poslovnu priču. Priznala je u da se danas te predrasude mijenjaju jer se prepoznaju i druge vrijednosti.

“Sve više žene jedne drugima daju komlimente i ta podrška je jako važno. Kod muškarca je tako da se oni ne moraju ni voliti, ali oni jedni druge podržavaju. Nisam feministkinja, ali  kod nas žena su uvijek komentari: vidi joj frizure, vidi joj torbe, vidi što se udebljala…Ne treba slušati naše tračare, poštujte jedna drugu, prepoznajte i cijenite jedna drugu, budite podrška jedna drugoj”, poručila je Lidija.

Učesnice na konferenciji

Mirha Krivdić je istakla je da je njen prvi posao bio u eksternoj revizorskoj kući, ali da se nije dugoročno tamo vidjela i promijenila je posao i prešla u bankarstvo.

“Nakon određenog vremena sam uvidjela da su promjene posla nužne. Nije uvijek to dolazilo kad sam mislila da je idealno vrijeme, ali bitno je da sam bila hrabra da preuzmem nove projekte”, rekla je Mirha. Priznala je da je u svojoj karijeri imala mnogo stresnih situacija: Svaka situacija i promjena me je oblikovala da budem ovo što sam danas”.

Podrška muških kolega je važna za uspjeh

Sabina Mujanović prisjetila se u uvodu svog početka karijere kada je još kao studentica s 23 godine počela raditi na pola radnog vremena u banci kao asistent u reviziji. 

“Vrlo brzo sam postala član uprave jedne banke, sa svojih 26 godina i tad je krenula pravo učenje i sticanje ozbiljnih odgovornosti. Moj tim u upravi su bili svi mladi muškarci, puno su mi pomogli da danas budem ono što jesam. Bez njihove podrške ne bih uspjela i to treba napomenuti”, rekla je Sabina.

Također je priznala da ona i njene kolegice nisu imale ovakvih druženja i da je ovo super prilika i za naše mlade žene početnice. “Ja sam postala i majka i suruga kad sam bila na čelu kompanije. Želim poručiti mladima da to nije prepreka, jer se sve može napraviti s dobrom organizacijom, dobrom podrškom i infarkstrukturom”, poručila je Sabina.

Našalila se na kraju: “Znate onu repliku “Iza uspješnog muškarca stoji uspješna žena?”? A znate ko stoji iza uspješne žene? Njena majka”, otkrila je Sabina.

“Ja se nisam rodila kao predsjednica Uprave. Nisam to ni željela, ali sam željala dati sve od sebe, dokazati sebi da mogu donijeti neku promjenu, nešto dobro. I to su bili motivi koji su me vodili. To govorim zbog mladih, da teže doseći neku dodatnu vrijednost, da se mi žene diferenciramo po nečemu i to će sigurno biti prepoznato”, rekla je Lidija.

Enisa Selmanović Salkić u svom predavanju “Žene su bolji lideri” govorila je o ženskim neurobiološkim karakteristikama zbog kojih su žene prirodno okrenute transformacijskom tipu liderstva – koji stvara i vodi najbolje i najuspješnije timove sa jakim i stabilnim  međusobnim vezama.

Enisa Selmanović Salkić

Podcrtala je važnost uduživanja među ženama, značaj podrške i suradnje, a naročito odbacivanje sindroma “Šta će ko reći?”.

Pronađite ono što volite i ne odustajte od toga

Alma Kratovac, je u svom predavanju ispričala vrlo emotivnu priču o razlozima zašto se nakon 20 godina školovanja na početku corona pandemije upitala da li je život koji živi onaj koji želi. Priznala je da se njen život sastoji od niza pogrešnih odluka, a da je njena najispravnija odluka kad je odlučila postati majka. Pričala je o svojim iskustvima i izazovima koje je imala na svom putu karijere koji bi kako kaže “nazvala i putem borbe”. 

Alma Kratovac

“Bitno je da pronađete ono što volite i ne odustajete od toga, a sve ostalo, čak i ako nemate svakodnevnu infrastrukturu u svom životu, je moguće”, priznala je Alma.

Merima Mahmutović je zatvorila konferenciju pričom o tome kako je tradicionalno bankarstvo zamjenila FinTech industrijom. Napustila je vrlo sigurnu poziciju u banci da bi se obrela u vrlo neizvjednsoj, muškoj industariji.

“Nakon 12 godina karijere u bankarstvu odlučila sam da se okušam u IT industriji. Nisam se libila da ponovo krenem graditi karijeru u novom okruženju. Napustila  sam vrlo sigurnu poziciju u banci da bi se obrela u vrlo neizvjesnoj, muškoj industriji. Bitno je znati šta želite i daleko ćete doći”, poručila je na kraju Merima.

Konferenciji su prisustvovale i studentice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu i jedna od njih Maja Slomo je izjavila: 

“Kada je riječ o osobnom doživljaju cijelog dana, za mene kao marketing menadžera u nastajanju i buduće tko zna čega, no za sada još uvijek studentice koja je doticaja imala samo s bankom, ovo iskustvo od velikog je značaja.U još uvijek muškom svijetu, čast i zadovoljstvo mi je bilo upoznati, itekako, uspješne i ostvarene žene te od njih naučiti štošta. Budući da sam netko tko je na samom početku svoje karijere, sve moje pretpostavke ili već ustaljeni stereotipi da jedna prosječna žena mora napraviti izbor između poslovnog i obiteljskog života, odnosno majčinstva do danas su me jako plašili. Međutim, sve govornice na osobnom primjeru su dokazale da je sve moguće. Rekla bih da je to highlight današnjeg dana”, poručila je Maja.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...