Predstavljamo vam 10 najboljih ženskih evropskih start-upa

U svijetu u kojem je tehnologija preuzela gotovo svaki aspekt naših života, nedostatak rodne ravnopravnosti i pariteta u tehnološkim industrijama postaje sve više zabrinjavajući. Žene čine samo 21% tehnološke industrije u Velikoj Britaniji. Rodni jaz nije ograničen samo na Veliku Britaniju, već je globalni fenomen koji utiče na na STEM obrazovanje i karijere. Prema nedavnom izvještaju UNESCO-a o nauci, žene predstavljaju samo 28% diplomiranih inžinjera, 22% zaposlenih u području umjetne inteligencije i manje od jedne trećine zaposlenika u tehnološkom sektoru u svijetu. Dodatno, 67% vjeruje da su nepravedno plaćeni u usporedbi s muškim kolegama, a rodna razlika u plaćama u europskim tehnološkim startupima iznosi 19%.

Srećom, jaz se polako smanjuje, a mnoge organizacije koje vode žene neumorno rade na stvaranju inkluzivnog tehnološkog prostora. Ove organizacije izazivaju status quo, stvarajući inovativna, održiva rješenja za boljitak svih.

Žene startupima ruše barijere u Evropi

Female Invest, start-up sa sjedištem u Kopenhagenu, ima za cilj riješiti financijski rodni jaz tako što će ulaganje učiniti pravednijim prostorom. Oni pružaju siguran i pouzdan izvor znanja za poboljšanje financijske pismenosti za sve i rade na izgradnji platforme za trgovanje koja može pomoći članovima u postizanju poboljšanih održivih finansijskih rezultata. Finansijska pismenost je sposobnost razumijevanja i korištenja alata i osnova osobnih finansija za izgradnju zdravog odnosa s novcem. Bez finansijske pismenosti zaglavili smo u krugu koji ograničava naš rast i prilike.

Her Impact, iz Varšave, vrhunska je platforma za zapošljavanje žena širom Europe. Njihova web stranica i aplikacija pružaju ženama prostor da otkriju i razviju svoje vještine uz vodstvo vodećih stručnjaka u svojim područjima. Jedinstveni talenti se cijene, a platforma potiče otvorene i iskrene razgovore. Her Impact također nudi vrijedne usluge za B2B partnere, uključujući pristup prethodno odabranim biografijama visokoobrazovanih i motiviranih žena, prilike za interni razvoj talenata kroz mentorstvo i jačanje brenda poslodavca kroz snažnu prednost osnaživanju žena.

YourJuno, sa sjedištem u Londonu, osnažuje žene i nebinarne pojedince financijskim znanjem i samopouzdanjem potrebnim za izgradnju svog bogatstva. Vaš Juno vjeruje da bogatstvo nije samo posjedovanje imovine, već i sloboda koju pruža za nastavak obrazovanja, napuštanje toksične veze ili pokretanje posla. Kako bi podržao svoju misiju, Your Juno je prikupio 2,2 milijuna eura sredstava.

Daye, kompanija sa sjedištem u Londonu koju su osnovale žene, fokusirana je na ginekološko zdravlje i nudi niz proizvoda i usluga za podršku vaginalnom liječenju. Kompanija također namjerava pokrenuti sveobuhvatnu digitalnu platformu za ginekološko zdravlje s misijom smanjenja boli i gubitka vremena za žene.


Pročitajte više: Serengeti, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija, širi svoje poslovanje i u BiH


Hertility Health, osnovan 2019., koristi digitalnu tehnologiju za smanjivanje rodnog jaza u zdravstvenoj brizi. Tim sa sjedištem u Velikoj Britaniji pomaže ženama da bolje razumiju svoje reproduktivno zdravlje i rizike od neplodnosti, radeći s vodećim svjetskim stručnjacima kako bi pružili personalizirane načine skrbi koji pomažu u svim aspektima ženskog zdravlja, uključujući upravljanje simptomima, zamrzavanje jajnih ćelija. Hertility Health također nudi savjetovanje o plodnosti onima kojima je to potrebno. U prosjeku, 1 od 5 korisnika Hertility Healtha otkriveno je prethodno nedijagnosticirano reproduktivno stanje kao rezultat testiranja s Hertility Healthom.

Diverzificiranje leadershipa pomoću startupa

Wavemaker nudi obrazovni program koji oprema žene vještinama i znanjem potrebnim da postanu autentične liderice. Code First Girls povezuje žene s firmama i pomaže im u pristupu karijeri u tehnologiji. CodeOp je škola kodiranja za žene i trans i rodno nekonformnu zajednicu, čiji je cilj stvoriti podržavajući prostor za učenje i promijeniti lice tehnološke industrije kojom dominiraju muškarci. Hormona je platforma koja osnažuje žene da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i hormonima putem pristupačnog sustava za praćenje hormona. Founderland podržava obojene osnivačice u razvijanju održivog poslovanja i stvara uključiv, međusektorski standard za europski poduzetnički ekosustav. Ove organizacije pozitivno utječu na povećanje raznolikosti i rušenje prepreka u tehnološkoj industriji.

Inovativna rješenja u tehnološkoj industriji su važna, ali je isto tako važno rješavanje pitanje rodne neravnopravnosti koja je i dalje prisutna u ovoj oblasti. Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u STEM obrazovanju i karijerama te se součavaju s brojnim izazovima na poslu. Sve češćom pojavom uspješnih start-upa teži se ka rješavanju tih problema. Pojavile su se mnoge utjecajne inovacije, vođene inspirativnim ženama koje rade na kreiranju pravednijeg tehnološkog prostora. Podržavajući i osnažujući žene u tehnologiji, možemo stvoriti inkluzivniju i inovativniju industriju koja bi svima bila od koristi.

Photo: eu-startups.com

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

recept za palačinke

Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo...

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i...