Predstavljamo vam 10 najboljih ženskih evropskih start-upa

U svijetu u kojem je tehnologija preuzela gotovo svaki aspekt naših života, nedostatak rodne ravnopravnosti i pariteta u tehnološkim industrijama postaje sve više zabrinjavajući. Žene čine samo 21% tehnološke industrije u Velikoj Britaniji. Rodni jaz nije ograničen samo na Veliku Britaniju, već je globalni fenomen koji utiče na na STEM obrazovanje i karijere. Prema nedavnom izvještaju UNESCO-a o nauci, žene predstavljaju samo 28% diplomiranih inžinjera, 22% zaposlenih u području umjetne inteligencije i manje od jedne trećine zaposlenika u tehnološkom sektoru u svijetu. Dodatno, 67% vjeruje da su nepravedno plaćeni u usporedbi s muškim kolegama, a rodna razlika u plaćama u europskim tehnološkim startupima iznosi 19%.

Srećom, jaz se polako smanjuje, a mnoge organizacije koje vode žene neumorno rade na stvaranju inkluzivnog tehnološkog prostora. Ove organizacije izazivaju status quo, stvarajući inovativna, održiva rješenja za boljitak svih.

Žene startupima ruše barijere u Evropi

Female Invest, start-up sa sjedištem u Kopenhagenu, ima za cilj riješiti financijski rodni jaz tako što će ulaganje učiniti pravednijim prostorom. Oni pružaju siguran i pouzdan izvor znanja za poboljšanje financijske pismenosti za sve i rade na izgradnji platforme za trgovanje koja može pomoći članovima u postizanju poboljšanih održivih finansijskih rezultata. Finansijska pismenost je sposobnost razumijevanja i korištenja alata i osnova osobnih finansija za izgradnju zdravog odnosa s novcem. Bez finansijske pismenosti zaglavili smo u krugu koji ograničava naš rast i prilike.

Her Impact, iz Varšave, vrhunska je platforma za zapošljavanje žena širom Europe. Njihova web stranica i aplikacija pružaju ženama prostor da otkriju i razviju svoje vještine uz vodstvo vodećih stručnjaka u svojim područjima. Jedinstveni talenti se cijene, a platforma potiče otvorene i iskrene razgovore. Her Impact također nudi vrijedne usluge za B2B partnere, uključujući pristup prethodno odabranim biografijama visokoobrazovanih i motiviranih žena, prilike za interni razvoj talenata kroz mentorstvo i jačanje brenda poslodavca kroz snažnu prednost osnaživanju žena.

YourJuno, sa sjedištem u Londonu, osnažuje žene i nebinarne pojedince financijskim znanjem i samopouzdanjem potrebnim za izgradnju svog bogatstva. Vaš Juno vjeruje da bogatstvo nije samo posjedovanje imovine, već i sloboda koju pruža za nastavak obrazovanja, napuštanje toksične veze ili pokretanje posla. Kako bi podržao svoju misiju, Your Juno je prikupio 2,2 milijuna eura sredstava.

Daye, kompanija sa sjedištem u Londonu koju su osnovale žene, fokusirana je na ginekološko zdravlje i nudi niz proizvoda i usluga za podršku vaginalnom liječenju. Kompanija također namjerava pokrenuti sveobuhvatnu digitalnu platformu za ginekološko zdravlje s misijom smanjenja boli i gubitka vremena za žene.


Pročitajte više: Serengeti, jedna od vodećih regionalnih IT kompanija, širi svoje poslovanje i u BiH


Hertility Health, osnovan 2019., koristi digitalnu tehnologiju za smanjivanje rodnog jaza u zdravstvenoj brizi. Tim sa sjedištem u Velikoj Britaniji pomaže ženama da bolje razumiju svoje reproduktivno zdravlje i rizike od neplodnosti, radeći s vodećim svjetskim stručnjacima kako bi pružili personalizirane načine skrbi koji pomažu u svim aspektima ženskog zdravlja, uključujući upravljanje simptomima, zamrzavanje jajnih ćelija. Hertility Health također nudi savjetovanje o plodnosti onima kojima je to potrebno. U prosjeku, 1 od 5 korisnika Hertility Healtha otkriveno je prethodno nedijagnosticirano reproduktivno stanje kao rezultat testiranja s Hertility Healthom.

Diverzificiranje leadershipa pomoću startupa

Wavemaker nudi obrazovni program koji oprema žene vještinama i znanjem potrebnim da postanu autentične liderice. Code First Girls povezuje žene s firmama i pomaže im u pristupu karijeri u tehnologiji. CodeOp je škola kodiranja za žene i trans i rodno nekonformnu zajednicu, čiji je cilj stvoriti podržavajući prostor za učenje i promijeniti lice tehnološke industrije kojom dominiraju muškarci. Hormona je platforma koja osnažuje žene da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i hormonima putem pristupačnog sustava za praćenje hormona. Founderland podržava obojene osnivačice u razvijanju održivog poslovanja i stvara uključiv, međusektorski standard za europski poduzetnički ekosustav. Ove organizacije pozitivno utječu na povećanje raznolikosti i rušenje prepreka u tehnološkoj industriji.

Inovativna rješenja u tehnološkoj industriji su važna, ali je isto tako važno rješavanje pitanje rodne neravnopravnosti koja je i dalje prisutna u ovoj oblasti. Žene su i dalje nedovoljno zastupljene u STEM obrazovanju i karijerama te se součavaju s brojnim izazovima na poslu. Sve češćom pojavom uspješnih start-upa teži se ka rješavanju tih problema. Pojavile su se mnoge utjecajne inovacije, vođene inspirativnim ženama koje rade na kreiranju pravednijeg tehnološkog prostora. Podržavajući i osnažujući žene u tehnologiji, možemo stvoriti inkluzivniju i inovativniju industriju koja bi svima bila od koristi.

Photo: eu-startups.com

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...