Održani 456. skokovi sa Starog mosta u Mostaru

U Mostaru su završeni ovogodišnji tradicionalni, 456. skokovi sa Starog mosta. I ove je julske nedjelje mostarski Stari most ugostio 31 skakača koji su danas skakali u hladnu Neretvu, skokovima na noge i čuvenim skokom na glavu s karakteristično ispruženim rukama, nadaleko poznat kao “mostarska lasta”.

Tradicija se nastavlja na jedinstvenom hercegovačkom dragulju

Stari je most historijski spomenik u Bosni i Hercegovini, koji se jedini uz Stećke i Most Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, nalazi na UNESCO-ovoj listi Svjetske baštine. Čuveni mostarski simbol razdvaja lijevu i desnu stranu grada na Neretvi. 

Gradnju Starog mosta naredio je sultan Sulejman Veličanstveni još davne 1557. i Osmanlije su gradnju okončali 1566, a djelo je istanbulskog arhitekte i graditelja Hajrudina, učenika čuvenog mimara Sinana. Stari most se nad Neretvom nadvija kao veliki luk koji je širok 4 metra, adužine 30 metara, a luk je na naisturenijoj tački visok 24 metra. S lijeve i desne strane se nalaze kule Hellebija i Tara, koje se zovu “mostari”, odnosno carinici na mostu, po čemu je i grad dobio svoje ime, Mostar. Luk je napravljen od posebnog kamena “teneli” koji tvori specifične neravnine na lučnom dijelu mosta.

Ovaj je čuveni most, nakon 427. godina, u ratu bio srušen 9.11.1993. od strane HVO-a i obnovljen je 2004. uz podršku UNESCO-a i Turske razvojne banke. 

Sa Staroga se kažu legende odvajkada skakao, i prvi su skokovi zabilježeni još davne 1664. Od 1968. ova je tradicija obnovljena i svih ovih godina na Starom mostu se krajem jula tradicionalno održavaju čuveni skokovi u Neretvu. Lokalcima, Mostarcima, posebna je čast i veliko dostojanstvo stati na vrh Staroga i vinuti se u ledenu Neretvu u obliku čuvene “mostarske laste”. 

I danas je 31 skakač u dvije kategorije skakao s mosta: 17 u kategoriji skokova na glavu i 14 u kategoriji skokova na noge.

Igor Kazić iz Mostara bio je danas najbolji skakač s maksimalnim brojem bodova u kategoriji skokova na noge, a Crnogorac Evald Krnić sa sobom kući nosi ove godine laskavu titulu najboljeg skakača “mostarske laste”.

Skokovi sa Staroga su postali najveći simbol Mostara i jedan je od zaštitnih dragulja Hercegovine. Svake godine grad pohode rijeke turista koji posjećuju grad kako bi prisustvovali jedinstvenoj tradiciji u svijetu skokova sa mosta u centralnoj gradskoj zoni. 

Photo: klix.ba/Fena

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...