Američki HTEC group preuzeo Mistral, najveću IT kompaniju u BiH

Početak septembra donio je mnoge promjene u IT industriji u BiH, pa je tako bombastično odjeknula informacija o promjeni u vlasničkoj strukturi najveće IT kompanije u BiH, Mistral iz Sarajeva.

Iz najveće bosansko-hercegovačke IT kompanije Mistral Technologies potvrđeno je de je početkom septembra vlasništvo u njihovoj kompaniji preuzela američka IT kompanija HTEC group, sa sjedištem u San Franciscu.

Kompanija Mistral nastala je 2010. godine kao partnerski poduhvat dvojca iz BiH i USA, osnivača Mersada Čamdžića iz Gračanice i njegovog partnera iz USA. Otvaranjem svog prvog office-a u Sarajevu Mersad je hrabro zakoračio u nove poduhvate pružajući mogućnost mladim talentiranim IT-ijevcima iz BiH da rade sa najznačajnijim svjetskim kompanijama iz različitih industrija. U početku su startali kao agencija za razvoj softverske podrške, no vremenom su shvatili da svoje usluge mogu ponuditi mnogim klijentima širom svijeta, bez obzira na vremensku zonu i razvojne kapacitete klijenata s kojima rade.

Mersad Čamdžić, osnivač i CEO Mistral Technologies

Razvijali su svoje poslovne atktivnosti ulažući u vrlo profesionalan odnos prema svojim zaposlenicima, gradeći humane i vrlo visoko empatične, etičke standarde koji su prepoznali njihovi zaposlenici i ubrzo je MIstral postao mala kompanija za koju su mnogi željeli raditi. Razvijajući jaku i vrlo neovisnu, iznimno kreativnu “digitalnu” zajednicu u svojim redovima pomagali su i razvoj lokalnih zajendica u kojima su bili prisutni i sa otvaranjem svojih ureda u Mostaru i Banjoj Luci postali su vrlo prepoznatljivi kao vodeći igrač u IT svijetu u BiH.

Mistral iza sebe ima 12 godina iskustva i više od 300 zaposlenika te nekoliko značajnih nagrada za vrlo dinamično radno okruženje, koje su stvorili u uredima u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru.

HTEC i Mistral će razviti najbolju IT kompaniju u jugositočnoj Evropi

HTEC je IT kompanija koju su 2008. ,kao svoj start up projekat sa sjedištem u San Franciscu, SAD osnovali Aleksandar Čabrilo i Dušan Kostić iz Srbije.

“Od prvog susreta s Mersedom i Saninom znali smo da je Mistral tim s kojim želimo nastaviti graditi najveću tehnološku kompaniju u regionu. Mistral Technologies je jedna od rijetkih kompanija na ovom tržištu koju smo prepoznali kao kompaniju koja dijeli naše vrijednosti i ciljeve. Njihova posvećenost ljudima i građenju prilika za svoje timove samo će dodatno da dobije na snazi kao deo većeg tima sa ogromnim spektrom zanimljivih klijenata i tehnologija. Veoma sam srećan što mogu da objavim akviziciju Mistrala, kompanije sa strašću, liderstvom, inženjerskom izvrsnošću i vrednostima, sličnim našima”, istaknuo je za Bloomberg Aleksandar Čabrilo, suosnivač i generalni direktor HTEC Group.

Osnivač Mistral Technologies Mersad Čamdžić izjavio je da su razlozi za udruživanjem sa HTEC-om prevagnuli zbog toga što “HTEC Group zajedno s Mistralom planira razvijati najbolju priču u Evropi imajući isti cilj je da izgrade jednu od najvećih tehnoloških kompanija u regionu”.

“Odlučili smo se za ovo partnerstvo kako bismo omogućili našim inženjerima rad na novim i izazovnim projektima za klijente sa Fortune 500 liste. Iako imamo dvanaest godina iskustva, više od 300 zaposlenih, višestruko nagrađivano radno okruženje i više od 30 renomiranih klijenata, spremni smo za novu fazu rasta kroz strateško partnerstvo sa HTEC Group”, zaključio je Čamdžić.

HTEC Group je globalna kompanija koja pruža usluge consaltinga, softverskog inženjerstva i razvoja digitalnih proizvoda i nakon preuzimanja Mistrala imaće na raspolaganju bazu od 600 zaposlenika u Bosni i Hercegovini. Globalno, HTEC-ov tim ima više od 2000 zaposlenika u svojim centrima u jugoistočnoj Europi, zajedno s kreativnim i konzultantskim uredima koji se nalaze u Silicijskoj dolini, Londonu, New Yorku, Minneapolisu, Amsterdamu, Stockholmu i Göteborgu.

HTEC je početkom godine osigurao investiciju vrijednu 140 miliona dolara za globalno širenje svojih IT i konzultantskih usluga, što je omogućilo i preuzimanje Mistrala.

U narednom periodu, kompanije će zajedno raditi na jačanju patnerstva i kvalitete njihovih usluga koje će omogući njihovim talentiranim stručnjacima iz Srbije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja regiona, da postanu globalno prepoznati kao vrhunski IT stručnjaci.

Photo: Mistral/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...