Održan je sedmi Sarajevo Unlimited Forum

U hotelu Holiday je jučer održan sedmi po redu Sarajevo Unlimited Forum pod pokroviteljstvom BH Telecoma i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo.

Kanton Sarajevo i Tursitička zajednica KS partneri Foruma

Na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Unlimited Foruma fokus svih diskusija bio je na poticaju poduzetništva i inovacija u poduzetništvu, o čemu je u uvodu Foruma govorio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ističući da će KS nastojati usvojiti sve najbolje svjetske prakse u poduzetništvu kako bismo postali konkurentni u globalnoj poduzetničkoj utakmici, a naročito u stvaranju pametnih, ekoloških rješenja za gradove:

Sarajevo Unlimited Forum

Strašno je bitno da Sarajevo uhvati ‘voz’ kojim su već otišli mnogi razvijeni europski gradovi. Imamo puno toga i mi za ponuditi, a ključ je da stvorimo atmosferu da poduzetnici žele ovdje da dođu, da investiraju. To je najvažnije za nas, i to je bio jedan od najvećih i najvažnijih zadataka Vlade KS, poručio je premijer Forto.

Ministar privrede KS Adnan Delić, kao jedan od panelista govorio je na temu poduzetništva i inovacija u poduzetništvu.

Poduzetnici su inovatori, razmišljaju drugačije, razmišljaju efektivno, a inovativnost je, uz inovatora, najvrijedniji resurs svake kompanije, stoga je bitno poticati kreativno razmišljanje i iznošenje ideja. Inovacije imaju direktan utjecaj na povećanje produktivnosti i porast konkurentnosti, a kontinuirano inoviranje u poslovanju podrazumijeva spremnost na promjene, brzo prilagođavanje i sposobnost snalaženja na konkurentnom tržištu, izjavio je ministar Delić.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo i ove godine je bil strateški partner Sarajevo Unlimited Foruma, koji se ove godine održava pod temom “Smart-up developments“.

Razgovaralo se i o faktorima u održivoj konkurentnosti u poslovanju, turizmu i privredi, a predsjednik Turističke zajednice KS Kenan Magoda je izjavio “da je digitalizacija turističke ponude jedan od ciljeva na kojima aktivno rade, a posebno su ponosni na dva izdvojena projekta, Sarajevo City Card i prve pametne reciklomate u BiH kao i Centar za razvoj poduzetništva i poslovni inkubator koji je u osnivanju”.

Interaktivna diskusija BH TechLab: realizacija inovacija

Kompanija BH Telecom podržala je održavanje Sarajevo Unlimited Foruma na kojem je fokus ila digitalizacija kroz inovativne startegije i pristupe, a predstavljena i BH TechLab platforma BH Telecoma. Direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma Haris Lučkin govorio je na panelu „Interaktivna diskusija BH TechLab: realizacija inovacija“:

Sarajevo Unlimited Forum

Čvrsto vjerujemo da su inovacije pokretač digitalne transformacije kao ključ privrednog napretka u našoj zemlji. Našu opredijeljenost i punu podršku razvoju pametnih i naprednih rješenja i usluga pokazali smo kreirajući naš pametni poligon BH SmartLab ali i našu platformu za startupe BH TechLab namijenjenu da podrži ubrzani razvoj inovativnih održivih biznisa u ICT-u koji mogu unaprijediti procese u različitim sferama u društvu“.

Na konferenciji su predstavljeni paneli Digitalni Izazov: Poduzetništvo, ITourism, Realizacija inovacija – BH TechLab platforma, Digitalizacija Društva: Tehnološke Prekretnice, Adaptacija uma kroz digitalizaciju, AGILE tehnologija, kao i Zaštita prava domaćih muzičkih autora.

Prvi put na Sarajevo Unlimited konferenciji predstavljeni su Digitalni inovacijski habovi (DIH) iz BiH u okviru projekta EU4DigitalSME, kojeg sufinansiraju Evropska unija i Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ). Cilj inovacijskih habova je doprinos izgradnji ekosistema za digitalizaciju, automatizaciju i inovacije u malim i srednjim preduzećima u BiH. Predstavljena je i BH TechLab platforma BH Telecoma, koji je dugogodišnji partner Sarajevo Unlimiteda.

Neki od ostalih govornika na panelima na SUF bili su: Jovana Vidaković Marković, Larisa Halilović, gradonačelnica Grada Sarajeva Benjamina Karić, generalni direktor GLOVO BiH, Ivan Laketa, Aida Balta, Ajla Karajko, Damir Alijagić i mnogi drugi.

Photo: Sarajevo Unlimited Forum/BH Telecom

BH Telecom Sarajevo Unlimited

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...