Razvijati svijest o važnosti digitalne transformacije u BiH

U hotelu Ibis u Sarajevu danas je održana vrlo zanimljiva konferencija Industrial digital transformation 2022. u organizaciji Key Consultinga i IDEA Software.

Konferenciju je održana pod pokroviteljstvom Ambasada Kraljevine Holandije u BiH. Održana su dva panela sa vrlo zanimljivim gostima koji su govorili o nužnosti što hitnije digitalne transformacije kako BH kompanije tako i društvene zajednice i javnog sektora u BiH.

Cilj je razvijati svijest o važnosti digitalne transformacije

Kako je u uvodu istakao jedan od organizatora Kemal Hadžić, osnivač i direktor Key Consultinga, njegova ideja o digitalnoj transformaciji je započela s njegovim povratkom u BiH iz Holandije, gdje je živio 17 godina, kada je uvidio da kompanije u BiH zahtijevaju vrlo sofisticiranu “custom made” uslugu zbog neravnomjernog organizacionog i strukturalnog razvoja. Također je dodao: “Cilj današnje konferencije je razvijati svijest o važnosti digitalne transformacije u modernim kompanijama u BiH. Svi zajedno se moramo udruživati i pričati o digitalnoj transformaciji i dijeliti ove informacije koje imamo, jer je to naša budućnost.”

Aldin Fajić, osnivač i direktor IDEA Software, organizator konferencije, je na početku konferencije rekao da njegova i Kemalova kompanija već dvije godine zajedno rade na procesima digitalne transformacije u industrijskim pogonima u BiH i da su uvidjeli nužnost promocije važnosti digitalne transformacije u industrijskom sektoru u BiH, koji će poboljšati organizacionu strukturu unutar kompanija i njihov odnos prema klijentima.

Aldin Fajić i Kemal Hadžić

Učesnike konferencije je pozdravila i Anne-Marije van de Staaij, zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije u BiH, koja je naglasila da je Ambasada Kraljevine Holandije u BiH počašćena da podrži ovu prvu konferenciju o digitalnoj transformaciji u industriji u BiH.

“Dok mi ovdje govorimo digitalizacija mijenja naše živote i naš društveni okoliš, i ove promjene nam omogućavaju globalne prilike i izazove svima, i nama ovdje i u Holandiji. Digitalizacija unaprijeđuje naše živote i utiče na poslovnu strukturu kompanija, poslovnu kulturu kompanija i odnose koje imamo s našim uposlenicima. Digitalizacija će promijeniti način kako plaćamo naše usluge, poreze, kako učimo, ona ne utječe samo na naše poslovne procese, nego i na naš osobni život”, istakla je zamjenica ambasadora.

Panel “Uloga digitalizacije u realizaciji strateških ciljeva kompanije”

Na prvom panelu Uloga digitalizacije u realizaciji starteških ciljeva kompanije moderator je bio Adis Musabašić, direktor kompanije Altinit, a panelisti su bili:

Omar Krivošija, direktor kompanije Comtrade System Integration, Jovana Marković, direktorica prodaje za javni sektor za Adria regiju kompanije Oracle, Adnan Misimović, suosnivač ProfitBI, Andreja Nikolić, osnivač i direktor kadrovska.rs.

Učenisnici panela Uloga digitalizacije u realizaciji starteških ciljeva kompanija

Omar Krivošija je istakao: “Nikad neće biti dovoljno priče o digitalnoj transformaciji jer se ona stalno mijenja, javljaju se novi trendovi i da mi treba da idemo za tim trendovima. Uređaji koji omogućavaju digitalnu transformaciju su prisutni svuda, od hotela u koji idemo, stadiona na kojem gledamo utakmice, auta koje vozimo, nekih smart city rješanja, kojih se nadam da će biti sve više dolaziti u BiH. Prilika da implementramo digitalnu transformaciju u vašim kompanijama je dosta. Kompanije koje su se okrenule prema digitalizaciji brže rastu, prisutnije su u svijetu, imaju veći profit i svu konkurenciju koja razmišlja tradicionalno ostavljaju za sobom.

Jovana Marković je navela: “Zadnjih godinu dana radim sa svim vladama u zemlji i u dosta zemalja u regiji, bili smo prije godinu dana na sličnom panelu i nažalost u ovih godinu dana se nije ništa promijenilo. Mi još uvijek nismo daleko odmakli u implementaciji digitalnog potpisa, jer da bi stvarno zaživjela digitalna transformacija u zemlji u kojoj živimo mi moramo prvo uvesti taj čuveni digitalni potpis. Mi se moramo odmaći od Zakona koji je usvojen još 2018. godine, a koji ni dan danas nije zaživio i ni dan danas se nismo dogovorili koje je to ovlašteno tijelo koje će certificirati i izdavati cetrifikate za digitalne potpise. Osim Lutrije BiH, ja se nažalost ne mogu pohvaliti da smo u javnom sektoru odmakli u digitalizaciji. Vi morate znati da je našim ministrima u vladama pojam kompjuterizacije ono što izjednačavaju s digitalizacijom i ako imaju svoju web stranicu oni misle da su se digitalizirali i to je realnost našeg javnog sektoru u BiH”.


Pročitaj više: Jovana Marković: Kako sam postala Alisa u zemlji IT skraćenica


Drugi panel: Uloga digitalizacije u razvoju i motivaciji uposlenika

Moderator drugog panela je bila Enisa Selmanović Salkić iz agencije Consultor, a panelisti su bili Joes Van Dijk, CEO Talent One, Rizah Kabaši, CEO Smart Lab-a, Adnan Bešović, CEO EDU720 i Miloš Todorović CEO Crestcom.

Učesnici panela Uloga digitalizacije u razvoju i motivaciji uposlenika

Razgovarali su o modalitetima e learninga koji su omogućeni upravo digitalizacijom, odnosno raznim digitalnim alatima i platformama uz pomoć kojih danas jednostavnije i lakše učimo, od poslovnih procesa, standardnih operativnih procedura unutar kompanije, compliance procesa, te različitih edukacijskih procesa koji su nam postali sastavni dio života. Panelisti su prikazali digitalna rješenja za e learning koji su u ponudi njihovih kompanija, a koji u značanoj mjeri poboljšavaju edukacijsku bazu uposlenika kompanija s kojima rade, te na vrlo jednostavan način, bez bespotrebnog trošenja resursa i dragocjenog vremena uposlenika, omogućavaju svojim uposelnicima kvalitetnu edukaciju u vremenu i na mjestu koje njima odgovara.

U današnjim vremenima kad imamo i generacijski i kulturološki jaz između zaposlenika digitalni alati i platforme za e learning koriste se za praćenje razvoja uposlenika u kompanijama i različitih poslovnih procesa unutar kompanija. Panelisti su simulirali nekoliko različitih dogitalnih platformi kojima su znatno unaprijedili poslovanje kompanije s kojima rade i osigurali zadovoljstvo njihovih uposlenika.

Na kraju je konferencija zaključena sa apelom na podizanje svijesti o nužnosti i važnosti što hitnije i potpunije digitalne transformacije industrijskih pogona u različitim industrijama, od drvne, metalske, prehrambene i drugih, a naročito potrebi da se insistira na uvođenju što brže i potpunije digitalne transformacije sektora javne uprave u BiH.

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...