Predstavljamo žiri koji bira najbolje poduzetnice u BiH u 2022.

Već smo vam najavili da regionalna poduzetnička mreža Women in Adria ove godine prvi put u Bosni i Hercegovini organizira proces Nagrade za najbolju poduzetnicu u 5 kategorija. Donosimo vam priču o tome kako je tekao proces nominiranja i žiriranja nominacija poduzetnica i predstavljamo vam članove žirija.

Članovi i članice žirija za Nagrade najboljim poduzetnicama

Posljednja dva mjeseca tim Women in Adria Bosna i Hercegovina, zajedno sa članovima žirija za Nagradu za najbolje poduzetnice u BiH za 2022., vrijedno radi na pregledu svih dospjelih nominacija za sve kategorije za Nagrada, kako bi pripremili i nominirali inspirativne, uspješne poduzetnice iz BiH kao finalistice samog procesa dodjele Nagrada za najbolje poduzetnice u BiH. Naša centralna ovogodišnja manifestacija će se ove godine u sarajevskom Hotelu Hills 16.11.2022. biti održana završnica procesa dodjele Nagrada za najbolje poduzetnice u BiH. 

Ivana Matić, Women in Adria

Kategorije u kojima su ove godine poduzetnice nominirane za Nagradu za najbolje poduzetnice u BiH su sljedeće:

  • Inspirativna poduzetnica godine: Žena koja je uspjela prebroditi sve prepreke i pretvoriti ih u prednosti te ostvariti kontinuirani rast svog biznisa. Firma mora biti stara minimalno 5 godina i imati minimalno 10 zaposlenika.
  • Mikro poduzetnica godine: Žena koja zapošljava maksimalno 5 zaposlenika, ostvaruje rast iz godine u godinu.
  • Nasljednica obiteljskog biznisa: Žena koja je u obiteljskoj firmi unaprijedila poslovanje, što je dovelo do rasta prihoda, profitabilnosti i broja zaposlenih.
  • Perspektivna poduzetnica godine: Žena koja zapošljava minimalno 5 zaposlenih, ostvaruje rast iz godine u godinu
  • Start-up poduzetnica godine: Žena koja je u periodu od maksimalno 5 godina razvila biznis koji je spreman za sljedeću fazu rasta. Svojim vodstvom uspješno je izgradila profitabilan i održiv poslovni model.

Pročitajte više: Prvi put se u BiH održava “Nagrada za najbolje poduzetnice” 16.12. 22 u hotelu Hills


Članovi i članice žiriju su:

LADA BUŠEVAC je šefica ureda IFC-a za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru sa sjedištem u Sarajevu, gdje vodi IFC tim u primjeni startegije jačanja uloge privatnog sektora u stvaranju ekonomskih vrijednosti kroz investicije. Prije nego se pridružila IFC-ovom timu u Sarajevu, vodila je globalni program Grupacije Svjetske banke vezano za jačanje poslovnog okruženja, sa posebnim osvrtom na efikasnije rješavnja poslovnih sporova vansudskim putem u preko petnaest zemalja u Aziji, Africi i Europi. Magistrirala je europske studije na zajedničkom programu Univerziteta u Bologni, Univerziteta u Sarajevu i London School of Economics, a dodatno je pohađala Harvard Program on Negotiation i Cambridge Judge Business School sa fokusom na cirkularnu ekonomiju i održive startegije. 2012. godine je dobila prestižnu nagradu za izvanredno liderstvo od Međunarodnog udruženja za rješavanje sporova (International Association for Conflict Resolution) za dugogodišnji doprinos promicanju boljih praksi rješavanja sporova širom svijeta. Lada je osnivačica IFC-ove “Women’s Network”, globalno aktivna mentorica, a već drugu godinu i mentorica kroz BH Mentoring Network koja radi s mladim poduzetnicima i profesionalcima.

Lada Buševac

AMILA PILAV VELIĆ je profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i prodekanica za Naučno-istraživačke projekte, na Katedri za menadžment i informacione tehnologije. Prvi je doktor nauka u oblasti inovacija u BiH, a postdoktorsko istraživanje završila je na Freie Universität u Berlinu, na Odsjeku za Inovacijski menadžment. Autor je prve knjige o inovacijama u BiH. Osnivač je i rukovodilac prvog univerzitetskog inkubatora u našoj zemlji – GrowUp Business & Innovation hub. Idejni je tvorac i menadžer najveće regionalne konferencije o inovacijama – Sarajevo Innovation Summit koja svake godine okuplja više stotina stručnjaka iz oblasti inovacija iz cijelog svijeta. Trenutno vodi Centar izvrnosti za evaluaciju i istraživanje politika. Gostujući je predavač na velikom broju regionalnih i međunarodnih univerziteta. Autor je i učesnik velikog broja međunarodnih projekata, konsultant, start-up mentor, te socijalni preduzetnik.​

Amila Velić Pilav

ALMA HADŽIABDIĆ je viša menadžerica u Odjelu poslovnog savjetovanja, KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o s više od 15 godina iskustva u oblasti finansija, poreznog i poslovnog savjetovanja, kontrolinga i usklađenosti. Svoje obrazovanje iz matematike i primjenjene kompjuterske nauke sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, Alma je dopunila edukacijom za ovlaštenog računovođu u Velikoj Britaniji (ACCA) što je međunarodno priznata kvalifikacija u oblasti računovodstva i revizije i jedna od najcjenjenijih profesionalnih kvalifikacija u svijetu. Tokom svog napredovanja unutar KPMG-a sa pozicije asistenta do managera u Odjelu poreznog savjetovanja, Alma je imala priliku raditi u poreznom odjelu bankarskog sektora KPMG-a u Londonu gdje je bila dio tima angažovanog na pitanju poreznog aspekta islamskog bankarstva. Svoju profesionalnu karijeru nastavila je u farmaceutskoj industriji gdje je bila zadužena za finansije i usklađenost poslovanja multinacionalne kompanije u BiH, Albaniji i na Kosovu. Danas je Alma zadužena za Odjel poslovnog savjetovanja u KPMG Tax&Advisory B-H d.o.o. gdje radi na poziciji Višeg menadžera. Fokus njenog poslovnog interesovanja je na korporativnom upravljanju, savjetovanju i upravljanju finansijama, finansijskim i operativnim poboljšanjima i restrukturiranjima, strateškom planiranju, upravljanju rizicima, digitalizaciji i usklađenosti. 

Alma Hadžiabdić

EMIR ADŽOVIĆ, UNDP BIH, ima preko 20 godina iskustva rada u reformi javnog i privatnog sektora u Bosni i Hercegovini i regionu.  U posljednje četiri godine svoju energiju i fokus usmjerava na promociju važnosti UN Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja u privatnom sektoru u BiH. Sa svojim timom stoji iza Nagrade za biznis lidere održivog razvoja u BIH koja prepoznaje dobre poslodavce i stavlja poseban akcenat na ulogu žena u biznisu kao i Sedmice održivog razvoja u BIH (SDG Week). Kao dio sektora za dobru upravu unutar UNDP-a, Emir Adžović je vodio projekte SDG akceleratora za mala i srednja preduzeća u BIH kao i Izazov dekarbonizacije za firme u BIH.

Emir Adžović

NEDIM ČELEBIĆ je vanredni profesor poduzetništva, strateškog menadžmenta i liderstva na Fakultetu ekonomije i biznisa Univerziteta – Sarajevske škole za nauku i tehnologiju. Jedan je od nacionalnih pionira u razvoju poduzetništva i inovacija u visokoškolskim ustanovama kroz razvoj start-up ekosistema, start-up inkubatora, inovacijskih laboratorija i tehnopolis parkova. Trenutno obnaša funkciju koordinatora SSST Innovation laba kao i healthtech Digitalnog inovacijskog hub-a. Prof. Čelebić je serijski poduzetnik sa preduzećima u oblastima kao što su razvoj softvera, marketing i menadžment konsalting. U posljednjih 12 godina radio je na raznim projektima lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, projektima razvoja poduzetništva i malih i srednjih preduzeća, projektima integriranog razvoja, razvojem politika i reformom javne uprave za međunarodne organizacije kao što su Svjetska banka, UNDP, GIZ, USAID, EUD u Bosni i Hercegovini, Ambasada Velike Britanije u Bosni i Hercegovini itd. Autor je različitih publikacija u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim časopisima, kao i autor tri knjige.

Nedim Čelebić

Snaga ženskog poduzetništva u BiH

Dosada smo svjedočili mnogim takmičenjima i nagrađivanjima poduzetnika i managera, no malo ko se suštinski bavio podrškom ženskom poduzetništvu i isticanjem sjajnih rezultata koje žene poduzetnice svakodnevno stvaraju u našoj zemlji.

Željela bih čestitati organizatoricama iz tima Women in Adria Bosna i Hercegovina, jer je to takav iskorak u ženskom poduzetništvu BiH, koji dosad nažalost nismo imali. Kad su dodjele nagrada u pitanju, uvijek su to bili izbori Managera godine, Najboljih poduzetnika, nije često bio slučaj da žene dobivaju nagrade. Ovo je sjajna ideja da istaknemo one žene koje su napravile sjajne rezutate. Uživala sam u pregledanju prijava i imam svoje favorite. Svaka ideja je toliko važna i inovativna da je zaista bilo veliko uživanje čitati sve te prijave. Ono što mi je posebno drago je da su žene u ovako teškim, kriznim vremenima pokazale da, zahvaljujući toj svojoj ženskoj intuiciji i upornošću, mogu napraviti izvanredne rezultate ne samo u u maloj BiH nego i cijeloj regiji. Jer mnoge od njih su ostvarile regionalni uspjeh i čestitam im na tome“, rekla nam je prof. Velić Pilav.

Član žirija Nedim Čelebić je također poručio: “Nagrađivanje najboljih poduzetnica u sektoru malih i srednjih biznisa  predstavlja sjajnu inicijativu koja će sigurno u narednim godinama doprinjeti daljem razvoju i osnaživanju ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini.Siguran sam da će pobjednice ovogodišnjeg takmičenja biti inspiracija i primjer drugim ženama da poduzetništvo prepoznaje isključivo hrabrost, kreativnost, kritičko promišljanje i spremnost da se mijenja svijet u kojem živimo.“ 

Photo: Women in Adria

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

unaprjeđivanje radnika

Zvijezda je rođena! Ili možda ipak nije?

Ima onaj jedan koji je odličan. Kako god ga baciš, dočeka se na noge. Omiljen u timu, omiljen kod klijenata. Kad treba fakin je,...