Elma Imamović: “Sovice su centar gdje kroz igru učimo djecu emotivnoj inteligenciji i mudrosti”

Poodavno mi je njihovo ime vrtića zapelo za oko kad je nekoliko prijatelja s oduševljanjem postiralo na svojim društvenim mrežama priče o njihovim kreativnim i inspirativnim igrama koje rade s njihovom djecom. Rješila sam raspitati ko su žene koje vode taj vrtić i u nastavku vam donosim priču sa jednom od suosnivačica Centra Sovice, Elmom Imamović.

Kad vas nevolja natjera na hrabre korake

Završavajući studij Psihologije Elma je već na početku svoje karijere shvatila da je rad s djecom za nju osobito motivirajući. Shvatila je tada da sav njen uloženi trud u radu s djecom bude odmah vidljiv, a da nju “beskrajno inspirira biti učesnicom u procesu gdje se stvari mijenjaju na bolje”.

I kako to obično u životu biva nevolja vas u životu natjera na vrlo hrabre poteze kojih biste se u normalnim okolnostima množda i gnušali poduzeti. “U trenutku kada kolegica Berina Peljto i ja ostajemo bez posla, a u privatnom životu isti izazov se desi mom suprugu i još dodatno, iznenada izgubim oca, rađa se ideja za pokretanje privatnog biznisa. Imale smo veliku podršku naših najbližih i tada je sve izgledalo dosta lakše nego kad se prisjećamo tih momenata u sadašnjosti”, prisjeća se Elma svojih početaka u poduzetništvu. Tako su nastale Sovice, potpuno drugačiji koncept dječijeg vrtića i pojam kreativnog odgajateljstva djece u vrtićkoj dobi.

Elma i Berina, Sovice

Sovice nude “ušuškanu” ljubav i sigurnost djeci

Odmah na početku pokretanja svog poduzetničkog biznisa znale su Elma i Berina da ne žele napraviti još jedan u nizu stereotipnih vrtića za djecu. Zato su odlučile upregnuti maštu i osmislile su inovativan koncept edukativnog centra za djecu i roditelje, koji nije ni klasični vrtić niti igraonica. “Naše edukativne radionice traju po nekoliko sati i nakon 10 godina postojanja, i dalje smatramo da daje najbolje rezulate za razvoj djece od 3-6 godina, kao i u osnaživanju njihovih roditelja”, priznaje Elma.

Zanimljivo je kako su se dosjetile svoj Centar nazvati po tim simpatičnim, ali među djecom, pomalo zastrašujućim i misterioznim pticama. “Simbolika sova je idelana za opis našeg Centra, jer predstavlja mudrost, znanje, intuiciju i sreću. To su bića koja mogu vidjeti dalje od drugih i izgledaju hrabro i samouvjereno. Sove nas podsjećaju na mudrost koja se nalazi u nama i na taj način povećava našu vjeru u sebe“, veli Elma.

Tim njihovih prijatelja kreativaca je osmislio upečatljiv logo sa njihovim omiljenim bojama, koje je prikazivalo dijete “sovu” koje je toplo ušuškano između svojih roditelja/staratelja, bezbrižno sa zatvorenim “okicama”, što priznaje Elma predstavlja “lajtmotiv njihovog centra gdje je svako dijete voljeno i osjeća se povezano i sigurno”. 

Rad s djecom i roditeljima na razvoju emocionalne inteligencije djece

Njena kolegica Berina Peljto i ona već dugo stiču dragocjena iskustva u radu s djecom i roditeljima i kroz petnaest godina intenzivnog rada i učenja na različitim internacionalnim edukacijama stekle su zvanje Edukatorice za rani rast i razvoj. Najdraža metoda i njihova specijalnost je korištenje tehnika iz Terapije igrom, koje pomažu djeci da “prorade” svoje osjećaje, nauče rješavati probleme, osnaže psihološku otpornost i svoje odnose, budu fleksibilniji, te nauče samoregulirati ponašanje.

Elma Imamović

Korištenjem igre umjesto razgovora, koristi se prirodno komunikacijsko sredstvo djeteta. Naša “Mala školica”, kako je zovu naši korisnici, je mjesto za učenje i rast kroz igru, istraživanje, pomicanje granica uz poštivanje i njegovanje autentičnosti svakog djeteta“, ističe Elma. Sovice, za razliku od drugih, stavljaju fokus na razvoj emocionalne inteligencije djeteta i roditelja, jer je emocionalna inteligencija djece važan prediktor životne uspješnosti svake odrasle osobe.

Mi paralelno radimo i s roditeljima naše djece na jačanju roditeljskih vještina kroz psihoedukativni i savjetodavni rad. Potičemo roditelje da brinu o sebi, jer da bi bili dobri roditelji, bitno je da je nama samima dobro. Roditeljstvo je 80% povezanost i 20% vodstvo, jer dijete neće pratiti vaše smjernice ukoliko ne osjete povezanost s vama. Pozitivni odnosi između roditelja i djeteta se grade sa kvalitetno provedenim zajedničkim vremenom, koji se temelji na povjerenu i poštovanju“, otkriva Elma.

Crno bijela i frčkava učiteljica

A njihova su djeca iz Centra posebno vezana za svoje učiteljice, pa nam Elma otkriva kako ih djeca doživljavaju kao posebne tete koje žive samo u centru Sovice. “Većina naših Sovica misli da Berina i ja živimo u Centru i da ne izlazimo vani, jer kad nas sretnu u gradu dožive pravi šok “Otkud učiteljice ovdje?”. Dječija mašta je zaista posebna. Ili kad se tek priključe grupi i još nisu zapamtili naša imena, Berinu zovu frčkava učiteljica, a mene crno-bijela“, uz smijeh otkriva Elma. 

Njihov će se rad u budućnosti nastaviti u smjeru različitih edukativnih radionica za predškolski uzrast koje će predstvaljati pripremu djece za školu, edukativne radionice za roditelje, te savjetovanje o roditeljstvu i veoma nužno danas, psihološko savjetovanje i za djecu i za njihove roditelje.

Elma i Berina

Elma nam otkriva i da konstantno ulaže u svoju dodatnu naobrazbu, pa tako trenutno pohađa supervizijsku grupu iz Kognitivno-bihevioralne terapije. A pored rada u Sovicama Elma je angažirana i kao stručni saradnik u Bahceci BiH IVF Centru, gdje savjetuje parove koji ulaze u proces potpomognute oplodnje, o čemu ćemo pričati naredni put.

U proteklih 10 godina zajedno je sa svojom kolegicom imala dosta izazova kao žena u biznisu, ali je, priznaje nam, definitivno najteži izazov bio u toku pandemije korona virusa, kada su im zabranili rad, a pritome nisu ukinuli niti jednu admnistrativnu obavezu prema državi. “Zahvalne smo našim altruističnim roditeljima koji su nam tada bili finansijska i emotivna podrška, jer u protivnom ne bi mogle nastaviti sa radom”, priznaje Elma.

Na kraju našeg razgovora otkriva nam da se trudi naparaviti balans između poslovnog i privatnog života, i da u slobodno vrijeme treniram, puno šeta, meditira, prakticira mindfulness, pleše i uživa u svakom momentu provedenom sa svojom porodicom, cukom Lucky-jem i prijateljima koje također smatram svojom porodicom.

Photo: Aida Redžepagić/Selma Hadžimuratović/Fotostudio Ines

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Impact Bucharest 2024

U regiju stiže Impact – najvažniji europski poslovno-tehnološki događaj

Najvažniji poslovni i tehnološki događaj u centralnoevropskoj regiji dolazi u Bukurešt. Impact Bucharest, presented by Mastercard, bit će organiziran 23. i 24. oktobra 2024. u...