Dojenje u kriznim situacijama spašava život djeteta, poručeno je sa Skupa o unaprjeđenju dojenja u Neumu

Na upravo završenom Stručnom skupu o unaprjeđenju dojenja u Neumu, kojeg je organizirao UNICEF BIH i Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, razgovarano je na temu važnosti dojenja za život majke i djeteta. Stručni skup je održan u okviru zajedničkog programa UN-a “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH”, koji podržava Švicarska agencija za razvoj i suradnju.

Važnost dojenja za razvoj djeteta

Kako su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH istakli Skup u Neumu otvorila je doc.dr. Emina Hadžimuratović govoreći o rastu, razvoju i značaju dojenja za optimalan razvoj djeteta na te se u svom izlaganju osvrnula i na zdravstvene kratkoročne i dugoročne koristi dojenja, kao i koristi za dojenu djecu u odrasloj dobi. Pojasnila je da dojenje više nije instinktivna aktivnost, nego naučena vještina koja može biti teška za savladati, te je zbog toga ključna pomoć zdravstvenog sistema u stvaranju svijesti o značaju dojenja, kao i pomoć majkama i porodicama u cjelini u započinjanju i uspostavljanju dojenja.

“Značaj dojenja postaje još veći u kriznim situacijama i okolnostima gdje nema higijenski adekvatnih uslova i gdje nema nikakvih drugih izvora hrane, a dojenje je uvijek higijenski ispravno. U takvim situacijama dojenje zaista spašava život djeteta”, kazala je doc.dr. Emina Hadžimuratović, IBCLC savjetnica za dojenje i laktaciju na Pedijatrijskoj klinici u Sarajevu, u svom izlaganju.

Također je istakla, da krizne situacije, bez obzira da li su izazvane elementarnim nepogodama ili političkim krizama, utiču negativno na zdravlje populacije, posebno zdravlje djece mlađe od godinu dana, koja se po klasifikaciji smatraju dojenčadima. “Da bismo uspjeli s dojenjem u kriznim situacijama, za to se moramo pripremati u vrijeme kada je situacija stabilna, tako da je cijeli ovaj projekat bio usmjeren i na to”, dodala je doc.dr. Hadžimuratović, posebno se osvrnuvši na značaj Centara za podršku dojenju koji su kroz Projekat formirani u Kaknju, Kalesiji, Gradačcu, Bihaću i Sanskom Mostu.

dr. Aida Filipović Hadžiomeragić

O istorijatu, uspjesima i aktuelnim inicijativama vezanim za program promocije dojenja u FBiH, te razvoju programa za zaštitu, promociju i potporu dojenju na skupu je govorila dr. Aida Filipović Hadžiomeragić iz ZZJZ FBiH koja je prisutne upoznala i sa globalnom Inicijativom “Bolnice prijatelji beba” koja ima za cilj da pomogne praktičnu implementaciju aktivnosti za zaštitu, promociju i podršku dojenju u bolnicama i porodilištima, o Programu dojenja u Federaciji BiH, kao i o politici za unaprjeđenje ishrane djece u Federaciji BiH, a govorila je i o aktuelnom Strateškom planu za unaprjeđenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH 2020-2025.

Nužnost unaprijeđenje i promocije dojenja

Aldina Bukva Mahmutović iz Odjela za zdravstvo UNICEF-a BiH govorila je o unaprjeđenju podrške dojenju na lokalnom i globalnom nivou, te predstavila program rada za period 2021-2025. godine, istaknuvši kako se UNICEF vrlo aktivno i duboko bavi ranim rastom i razvojem, kao i ishranom:

“Kako bi dojenje do šestog mjeseca bilo ostvareno za svu djecu UNICEF BiH djeluje i kroz uspostavu koncepta porodilišta Prijatelji beba, obuku stručnjaka, školu roditeljstva, podršku javnim kampanjama, te izradu blagovremenih smjernica, kao što je na primjer Ishrana dojenčadi i male djece u kontekstu COVID-19”.

Dr. Aida Bajrektarević, specijalista pedijatar predstavila je aktivnosti Centra za podršku dojenja koji djeluje pri Domu zdravlja Bihać, upoznala učesnike skupa sa edukacijama koje provode te planovima za budućnost, kako bi se unaprijedio rad Centra gdje majke osjećaju da imaju podršku zdravstvenog sistema i gdje se uvijek mogu obratiti.

Neke od ključnih poruka skupa usmjerene su ka Centrima za podršku dojenju koji su formirani sa misijom da pruže podršku porodicama u periodu tranzicije od trudnoće prema ranom roditeljstvu kroz upute i resurse zasnovane na dokazima, a kao dio integrativne zdravstvene usluge za laktaciju i postporođaj.

Skup o unaprjeđenju dojenja održan je u okviru konferencije “Za zdravlje svakog djeteta – Značaj javnog zdravlja u kriznim situacijama” održanog u Neumu od 10.-15. oktobra u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH uz podršku UNICEF-a BiH i Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC).

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine su na ovom skupu podsjetili i na kampanju „Zbog onih koje voliš#vakcinedjeluju“  te uputili ključne poruke/preporuke dojiljama za vakcinaciju protiv COVID-19:

“Vakcinacija protiv COVID-19 se preporučuje svim dojiljama. Dijete je zaštićeno ako je dojilja vakcinisana. Brojna istraživanja dokazuju da su vakcine protiv COVID-19 sigurne i efikasne tokom dojenja, poručili su iz Zavoda i na ovom Skupu.

Photo: UNICEF/ZZJZFBiH

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...