Kamp za mlade u Mostaru: ‘2.0 Women power – we stand together!’

Ako imate od 16 do 25 godina, željni ste novih iskustava, znanja, prijateljstava i promjena u svojoj lokalnoj zajednici, ovo je prilika za vas! Prijavite se na linku do 30.11.2022.

Magazin Gracija trenutno realizuje projekat simboličnog naziva – ‘2.0 Women power – we stand together!’ uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ovo je nova verzija, novi način i novi ljudi, koji doprinose borbi za bolje sutra žena, u našem društvu. Žene se u našem društvu često doživljavaju kao slabe, potencijalne žrtve nasilja i one kojima je potrebna pomoć i podrška. Gotovo se svakodnevno susrećemo sa medijskim naslovima o nasilju nad ženama, brojnim oblicima diskriminacije i primjerima kršenja ljudskih prava.

Naša namjera je da osnažimo mlade djevojke i žene, da djeluju i zalažu se za svoja prava i uvjerenja, posebno protiv nasilja, okupljajući mlade djevojke i žene, ali i dječake i muškarce, iz 10 različitih zajednica za zajedničko učenje, lični razvoj, timski rad i zajedničke inicijative, jer samo zajedno možemo graditi bolje društvo!
Ovim putem vas obavještavamo da organizujemo petodnevni trening za mlade, u Mostaru, od 5. do 11. decembra, koji će biti prilika za mlade dječake i djevojčice, muškarce i žene, da se sastaju jedni s drugima, zajedno uče i planiraju nove inicijative koje će osnažiti žene i djevojke širom BiH. Kroz sami trening analizirat će se trenutno stanje ženskih prava, sredstava zaštite i alata za postizanje napretka. Uz pažljivo odabrane trenere i učesnike, program će omogućiti interaktivne diskusije o temama ljudskih prava, jednakosti, femicida i rodno zasnovanog nasilja, kao i važnosti ekonomskog osnaživanja.

Takođe, učesnici će imati priliku da nauče kako mediji funkcionišu te kako izvještavati za medije i izražavati se o važnim temama, bez senzacionalizma, ali opremljeni vještinama kritičkog mišljenja i javnog nastupa. Ovo je prilika da naučite kako koristiti medije u postizanju tako važnog cilja, kao što je borba za bolje društvo i poboljšanje statusa ugroženih kategorija. Adekvatno iskorištena sloboda izražavanja u kombinaciji s internetom i društvenim medijima je put za borbu protiv pravde i dopiranje do šire publike kako bi se dobila podrška za cilj. Naš trening će dovesti važne ličnosti iz medija, civilnog društva, kao i relevantnih institucija, da se sastanu sa našim učesnicima i razmijene ideje o budućoj saradnji. Ako imate od 16 do 25 godina, željni ste novih iskustava, znanja, prijateljstava i promjena u svojoj lokalnoj zajednici, ovo je prilika za vas!

Kamp će prikupljati 40 polaznika, a svi zainteresirani se mogu prijaviti na putem linka:

https://docs.google.com/forms/d/1Nvn9GcgJAobPxzfIuLElm80atA0xHapwKYVoFILS6Wk/edit

Photo: Gracija

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Old Town Nest Mostar

Zavirite u prvi Co-living/Co-working prostor u BiH

Oduvijek sam smatrao da Mostar može ponuditi više od jednodnevnog izleta u kojemu će se posjetiti Stari most, kupiti suvenir i otići, napisao je...