Ko vam čuva stan dok ste na godišnjem odmoru?

Sezona je godišnjih odmora. Ali, s godišnjim odmorima krene i sezona “ljetnih provala” u stanove i kuće. Mnogi od nas pripremajući se za godišnji odmor uopće ne razmišljaju o tome kako maksmalno zaštiti svoj stan ili kuću i spriječiti provalnike da vam opelješe stan i pokvare vam zasluženi odmor. Donosimo vam 10 savjeta kako da se osigurate da će vam stan ili kuća biti sigurni dok se odmarate na plaži.

Ne govorite na sav glas svima da idete na odmor – Jasno je da ćete svojom šefu i kolegama reći da odlazite na godišnji odmor. No, nemojte nikome izvan vašeg najbližeg kruga u firmi, najboljih prijatelja i najbliže familije govoriti da idete na godišnji i koliko dugo ćete biti odsutni. Nikad ne znate do koga sve mogu doći ta informacije i ko je sve može čuti i dalje prenijeti i kako vam to može naškoditi.

Pazite šta objavljujete na društvenim mrežama– Iako često jedva čekate da objavite informaciju kako ste i vi stigli na zasluženi odmor i na svom FB ili IG profilu objavite post sa slikom: Konačno na plaži! ili se chekirate sa tačnom lokacijom gdje se nalazite, ta vas nesmotrena akcija može skupo koštati. Provalnici i lopovi itekako revnosno pregledavaju FB, IG i Twiter profile poznatih, imućnih ljudi, ali i onih manje imućnih, kako bi se uvjerili ko je ostao u gradu u svom stanu, a ko je na ljetovanju/zimovanju i čiji je stan zasigurno prazan. Zato budite pažljivi i pametno i mudro dijelite informacije o vašem ljetovanju na socijalnim mrežama.

Ne zatvarajte roletne i ne navlačite sve zastore– Iako bi bilo pametno za vrijeme ljetnih vrućina zamračiti stan ili kuću i zatvoriti sve roletne i navući zastore, to je nažalost jedan od najbojih znakova provalnicima da nikoga nema u stanu/kući.

Ne ostavljajte prozore od balkonskih vrata otvorene ni “na kant”– Bez obzira što se brinete da će vam stan ili kuća biti hermetički zatvoreni i ljeti dok su visoke temperature vani za vrijeme vašeg odsustva ne ostavljajte otvorena balkonska vrata “na kant” ili bilo kojiprozor, posebno ako ste na prvim spratovima zgrade. Lopovi će vrlo vješto iskoristiti tu priliku čim ugledaju prozore ili balkonska vrata otvorena i vrlo jednostavno i vješto , kako ne bismo ni u najluđim snovima pomislili, ući u vaš stan/kuću.

Sezona ljetnih provala

Nabavite timere za svjetiljke, TV ili radio- Timeri koji će povremeno uključivati svjetiljke ili lampe, TV ili radio u određeno vrijeme, mogu uveliko odvratiti potencijalne provalnike od namjere da pokušaju ući u vaš stan/kuću jer će im davati lažne signale da stan/kuća nije prazne.

Zamolite komšije, prijatelje ili familiju da vam prazni poštansko sanduče– Sandučić za poštu prepun računa je prvi signal lopovima da nikog nema u tom stanu/kući. Naročito ako odete u posjet djeci ili prijateljima u inostranstvo, što je vrlo česta situacija u našoj zemlji, i nema vas u stanu/kući nekoliko mjeseci vaš sandućić za poštu može biti prepun računa za komunalije, reklamnih oglasa, predizbornih oglasa…To će provalnicima koji često obilaze haustore u potrazi za praznim stanovima biti idealan pokazatelj da u tom stanu nema nikoga već duže vrijeme. Zato ostavite ključ od sandučića za poštu vašim komšijama u zgardi ili prijateljima, ocu, majci, sestri, bratu, unucima da vam bar jednom sedmično isprazne sandučić za poštu.

Ugradite protuprovalna vrata ili bravu i instalirajte alarm– Često se zna desiti da vam provalnici naprave više štete u stanu tražeći dragocjenosti nego što otuđe bilo šta vrijedno. Stoga će vam se trošak protuprovalnih vrata ili brave sigurno isplatiti na duge staze, jer ćete mirnije spavati kadgod se zaputite na putovanje. Instalirati alarm je također vrlo bitna stvar pogotovo ako imate dragocjenosti ili umjetnine u stanu.

Nabavite alarme sa lažnim psećim lavežom– Ukoliko lopov čuje pseći lavež s druge strane vrata stana kad pozvoni na vaša vrata, a oglasi se alarm sa lažnim psećim alarmom, u vaš stan taj lopov sigirno neće ni poželjeti da uđe, jer ne želi riskirati kakav je i koliki pas unutra i hoće li ga napasti. Iako naoko zvuči blesavo taj vam lažni pseći alarm može stan bezbjedno čuvati za vrijeme vašeg odsustva.

Ostavite ključ i zamolite nekoga od povjerenja da vam obilazi stan/kuću- Ako duži period nećete boraviti u stanu definitivno zadužite nekoga iz komšiluka ili iz familije da vam obilazi stan u nepravilnim vremenskim periodima kako bi zavarali potencijalne provalnike.

Ne držite novac, nakit i dragocjenosti u stanu dok ste odsutni – Dok ste na godišnjem odmoru ako u imate nakit od velike vrijednosti, dragocjenosti i veće svote novaca pohranite ih u sef u banci ili dajte nekome od povjerenja na čuvanje. Također se ne preporučuje da novac držite u bilo kakvim posudama, na policama, u kuhinji, pod jastukom, među rubljem u ormaru, u ladicama jer su to prva mjesta koja će lopovi pretražiti ako se zateknu u vašem stanu/kući.

Photo: Pixabey/Mnovine.hr

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...