Lazanje, recept koji će vas odvesti na kulinarsku avanturu Italijom

Ovo bezvremensko jelo favorit je mnogih koji se žele zaputiti u srce Italije. Slojevi rezanaca, bogatog mesnog umaka i kremastog bešamela, sve posuto sirom, tvore remek djelo koje se otapa u ustima, lazanje – recept koji smo pripremili jednostavno će vas oduševiti. Bilo da pripremate obiteljsku večeru, okupljanje s prijateljima ili ste se jednostavno zaželjeli lazanja, naš recept klasik je koji će zasigurno zadovoljiti vašu želju, a dom ispuniti neodoljivim mirisima.

Lazanje – recept za klasik bolonjske kuhinje!

Organizacija posvećena očuvanje talijanske kulinarske baštine Accademia Italiana della Cucina lazanje je kodificirala kao klasik bolonjske kuhinje. U suštini lazanje se definiraju kao tjestenina pravljena od jaja s raguom od mesa i kremastim bešamel umakom. Ipak, varijanti je mnogo jer recepti su rijetko samo recepti. Oni su odraz ljudskog ukusa i raznolikosti.

Sastojci:

  • 250 g svježeg tijesta za lazanje
  • 500 g mljevenog mesa
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 vezica peršina
  • 1 veća glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica pasirane rajčice
  • 400 g rajčica
  • 400 g šampinjona
  • Origano
  • 60 g glatkog brašna
  • 60 g maslaca
  • 1 L mlijeka
  • Lovorov list
  • Majčina dušica
  • 100 g naribanog parmezana

Pročitajte više: Zaboravite na ‘ne znam više šta kuhati’. Donosimo ideje za ručak!


Priprema:

  1. Za bešamel umak u loncu rastopite maslac i dodajte mu brašno i pustite da malo poprži bez da postane žut.
  2. Dodajte mlijeko i dobro miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.
  3. Dodajte sol, papar, lovorov list i majčinu dušicu. Lagano kuhajte na blagoj vatri 25 minuta.
  4. Očišćene šampinjone narežite na listiće. Sitno nasjeckajte luk i svježi peršin.
  5. Rajčice pofurite vrućom vodom, ogulite kožicu pa ih narežite na veće komade.
  6. U loncu na dobro zagrijanom ulju blago popržite luk, a zatim mu dodajte mljeveno meso, sol, papar i origano. Sve zajedno pirjajte.
  7. Dodajte češnjak, rajčicu, pasiranu rajčicu, peršin i šampinjone pa sve kuhajte oko 30-ak minuta dok se višak tekućine ne ukuha i smjesa postane gusta.
  8. Pećnicu zagrijte na 200℃.
  9. Dno vatrostalne zdjele premažite masnoćom pa ju tanko prekrijte bešamelom. Na njega stavite prvi sloj tijesta pa ponovno bešamel zatim mesni ragu i parmezan.
  10. Ponavljajte taj korak dok ne potrošite sve sastojke, a posljednji red trebao bi završiti slojem mesnog ragua prelivenog bešamelom. Obilno pospite parmezanom i nakapajte rastopljenim maslacem.
  11. Lazanje pecite 40 minuta.
  12. Kad su gotove, još tople narežite na porcije u istoj posudi u kojoj su se pekle.

Preostaje vam samo uživati! Dobar tek!

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

kratke jakne

Kratke jakne su dominirale na našoj Konferenciji za žene u održivosti

Proljeće je u punom zamahu, a naše odjevne kombinacije jedva su ga dočekale. A kako u ovo prevrtljivo proljetno vrijeme bolje zaokružiti outfit nego...