Lazanje, recept koji će vas odvesti na kulinarsku avanturu Italijom

Ovo bezvremensko jelo favorit je mnogih koji se žele zaputiti u srce Italije. Slojevi rezanaca, bogatog mesnog umaka i kremastog bešamela, sve posuto sirom, tvore remek djelo koje se otapa u ustima, lazanje – recept koji smo pripremili jednostavno će vas oduševiti. Bilo da pripremate obiteljsku večeru, okupljanje s prijateljima ili ste se jednostavno zaželjeli lazanja, naš recept klasik je koji će zasigurno zadovoljiti vašu želju, a dom ispuniti neodoljivim mirisima.

Lazanje – recept za klasik bolonjske kuhinje!

Organizacija posvećena očuvanje talijanske kulinarske baštine Accademia Italiana della Cucina lazanje je kodificirala kao klasik bolonjske kuhinje. U suštini lazanje se definiraju kao tjestenina pravljena od jaja s raguom od mesa i kremastim bešamel umakom. Ipak, varijanti je mnogo jer recepti su rijetko samo recepti. Oni su odraz ljudskog ukusa i raznolikosti.

Sastojci:

  • 250 g svježeg tijesta za lazanje
  • 500 g mljevenog mesa
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 vezica peršina
  • 1 veća glavica luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 jušna žlica pasirane rajčice
  • 400 g rajčica
  • 400 g šampinjona
  • Origano
  • 60 g glatkog brašna
  • 60 g maslaca
  • 1 L mlijeka
  • Lovorov list
  • Majčina dušica
  • 100 g naribanog parmezana

Pročitajte više: Zaboravite na ‘ne znam više šta kuhati’. Donosimo ideje za ručak!


Priprema:

  1. Za bešamel umak u loncu rastopite maslac i dodajte mu brašno i pustite da malo poprži bez da postane žut.
  2. Dodajte mlijeko i dobro miješajte pjenjačom kako se ne bi stvorile grudice.
  3. Dodajte sol, papar, lovorov list i majčinu dušicu. Lagano kuhajte na blagoj vatri 25 minuta.
  4. Očišćene šampinjone narežite na listiće. Sitno nasjeckajte luk i svježi peršin.
  5. Rajčice pofurite vrućom vodom, ogulite kožicu pa ih narežite na veće komade.
  6. U loncu na dobro zagrijanom ulju blago popržite luk, a zatim mu dodajte mljeveno meso, sol, papar i origano. Sve zajedno pirjajte.
  7. Dodajte češnjak, rajčicu, pasiranu rajčicu, peršin i šampinjone pa sve kuhajte oko 30-ak minuta dok se višak tekućine ne ukuha i smjesa postane gusta.
  8. Pećnicu zagrijte na 200℃.
  9. Dno vatrostalne zdjele premažite masnoćom pa ju tanko prekrijte bešamelom. Na njega stavite prvi sloj tijesta pa ponovno bešamel zatim mesni ragu i parmezan.
  10. Ponavljajte taj korak dok ne potrošite sve sastojke, a posljednji red trebao bi završiti slojem mesnog ragua prelivenog bešamelom. Obilno pospite parmezanom i nakapajte rastopljenim maslacem.
  11. Lazanje pecite 40 minuta.
  12. Kad su gotove, još tople narežite na porcije u istoj posudi u kojoj su se pekle.

Preostaje vam samo uživati! Dobar tek!

Autorica: Ivana Vukelić

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

recept za palačinke

Želite li klasične palačinke, američke, od pirovog brašna ili banane? Imamo...

Slatke ili slane, za doručak ili desert, bila zima ili ljeto, malo tko može odoljeti palačinkama. Jedemo ih s čokoladom, džemom, voćem, sladoledom i...