Musk poručio svojim zaposlenicima da se moraju vratiti u urede

Ne pamti se da je jedan interni mail, koji se prije dvije sedmice pojavio na   Twiteru izazvao takvu buru komentara u globalnom poslovnom svijetu kao mail koji je CEO Tesle, kompanije koja proizvodi najpoznatije električne automobile, Elon Musk poslao jednom od svojih direktora odjela. Globalna internet zajednica kako Bloomberg objavljuje se usijala i još uvijek ne prestaju komentari.

A u mailu je Musk poručio sljedeće:

Od svih zaposlenika u Tesli zahtijevam da provedu minimalno 40 sati u uredu sedmično. Ako se ne pojavite smatraćemo da ste dali otkaz”

Elon Musk

U tom mailu nedvosmisleno je poručio svim svojim zaposlenicima, a posebice starijim izvršnim managerima, da više neće tolerirati rad od kuće. “Što su više rangirani maganeri to znači da njihovo prisustvo mora biti vidljivije. To je razlog što sam živio u fabrici tako dugo- kako bi me oni koji rade u proizvodnji vidjeli da radim zajedno s njima. Da to nisam radio, Tesla bi odavno bankrotirala”, izjavio je Musk. 

Musk u svom uredu u Tesli

Protivnici Muskovom ultimatumu

Njegova poruka zaposlenicima je izazvala buru negodovanja u poslovnom svijetu i povodom te vrlo drastične odluke oglasili su se mnogi direktori drugih velikih kompanija koji su naprotiv zagovornici hibridnog načina rada i toleriraju rad od kuće. Nakon što su Google i Goldman Sachs u martu objavili da očekuju povratak svojih zaposlenika u urede, samo se polovina zaposlenika vratilo u urede. Ohrabren njihovim potezima Musk je donio neočlekivanu odluku, međutim, ultimatum koji je uputio svojim zaposlenicima nije naišao na odobravanje direktora velikih svjetskih kompanija. Tako je Paul McKinlay, direktor kompanije Compess and Vista, za Bloomberg izjavio da “oni već dvije godine ohrabruju kombinaciju hibridnog i rada od kuće”. Također je izjavio da je Musk “ na pogrešnoj strani historije” sa ovom odlukom.

Da li je rad u uredu zastarjela forma poslovanja?

“Ono što Musk ne želi vidjeti ili priznati je da je dokazano da rad od kuće tzv. remote, doprinosi poboljšanju kvaliteta života zaposlenika i produktivnosti timova, te da je Muskova odluka gluhonijema kad je u pitanju budućnost radnih mjesta”, poručio je.  

Podsjećamo da je u u tekstu koji smo nedavno objavili o odluci osnivača i direktora Air bnb Brian Chesky, da omogući zaposlenicima vječni rad od kuće. Za Time je tada izjavio da je puno radno vrijeme u uredu “anahronistička” forma poslovanja koja je potpuno zastarjela koja se veže za “pre-digitalno” doba.

No, očito je da komentare, koji su se pojavili na internetu vezani za drastičnu odluku Elona Muska, ne treba vezati isključivo za ekscentričnost Muskovog načina poslovanja i vođenja Tesle, po kojem je poznat u poslovnom svijetu, nego treba sagledati i iz kojih vrsta industrija stižu osude njegove odluke.

Za Air bnb i mnoge slične kompanije čije se poslovanje oslanja na isključivo digitalno prisustvo, odnosno poslovanje u virtuelnom svijetu, rad njihovih zaposlenika predstavlja posve prirodnu pojavu koju treba ohrabriti i podržati. No, što je sa onim industrijama i djelatnostima koje se bave proizvodnjom i čiji zaposlenici provode svoje radno vrijeme u proizvodnim pogonima. Da li njihovi šefovi i manageri trebaju provoditi glavninu svog vremena također u proizvodnim pogonima, ili u svojim uredima blizu proizvodnih pogona? Vjerujemo da je Elon Musk upravo mislio na takvu praksu podrške svojim zaposlenicima bez obzira na prirodu njihovog posla i njihovo radno mjesto. Dosada je Elon Musk pokazao, pored svoje ekscentričnosti, iznimnu hrabrost u svojim poslovnim odlukama i visoku dozu vizionarskog promišljanja. Kako će njegova posljednja odluku utjecati na kreiranje poslovnog ambijenta u njegovoj kompaniji Tesla ostaje da pratimo u narednim mjesecima.

Photo: Canva/San Francisco Chronical/InsideEVs.com/Air bnb

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

compliance

Što je Compliance i zašto je važan u suvremenom poslovanju?

Poduzeća koja žele biti dugoročno uspješna moraju uspostaviti i održavati kulturu usklađenosti, uzimajući u obzir potrebe i očekivanja interesnih strana. Danas gotovo da ne...