Nesvakidašnji hercegovački dragulj Počitelj

Ako vas put prema Jadranskom moru navede, s lijeve strane Neretve, na putu M17 od Mostara prema Čapljini ,nekih 3 kilometra prije Čapljine, naići ćete na prekrasni srednjovjekovni biser, gradić Počitelj. Od 2003. ovaj je čudesni gradić na UNESCO-voj listi kao nacionalni speomenik u BIH, a također se nalazi na UNESCOvoj privremenoj listi Svjetske kulturne baštine.

Pored ovog čudesnog lijepog gradića mnogi samo prošišaju žureći ka morskoj obali, a ovaj je hercegovački biser zavrijedio da ga temeljito obiđete. Pa i da u njemu provedete vikend, posebno u ovim toplim jesenjim danima kad nije velika vrelina, kad nema onoga vremena u kojem vam što bi Hercegovci znali reći “mozak provri”.

Počitelj

Počitelj je dragulj mediteransko-orijentalne arhutekture

Za Počitelj se smatra da ga je osnovao bosanski kralj Tvrtko I Kotromanić, 1383. godine., a prvi put se u starim spisima pojavljuje od sredine 14. vijeka, kada se spominje u povelji vojvode Vukčića. S dolaskom Osmanlja 1471. postaje poznata hercegovačka tvrđava s orijentalnom arhitekturom. No, ono što je posebna značajka ovog prekrasnog gradića je spoj orijentalne i mediteranske arhitekture što ovaj gradić čini jedinstvenim draguljem u svijetu.

Neke od najpoznatijih građevina su Šišman Ibrahim pašina džamija, pa čuvena Počiteljska sahat kula, kuća Gavrankapetanovića, medresa, hamam.

Šišman Ibrahim pašina džamija

U osmanskom periodu svi islamski objekti pored džamije, medrese, mekteba, dobijaju na važnosti kao što su han i sahat kula. A s dolaskom Austro Ugarske Počitelj više nema starteški važan značaj kao u osmanskom periodu, te biva pomalo zaboravljen.

Kad krenete uz kamene stepenice naići ćete na Šišman Ibrahim pašina džamiju sa medresom, jedinstvenu po preksrasnim bakrenim kupolama i ogromnom hladu drveta nara koji je okružuju, koju u svojim putopisima spominjao i Evlija Ćelebija. Uz nju je tu i nezaobilazna sahat kula iz 17. vijeka, karakterističnog čevrtastog oblika nalik mediteranskim objektima u Dalmaciji, koja dominira starim gradom.

Kaldrmom u Počitelju

Nastavite li kaldrmom do vrha Počitelja proći ćete i pored Šišman Ibrahim pašinog hana, te kuće Gavrankapetanovića.

Gavrankapetanovića kuća

Jedinstvena umjetnička kolonija u kući Gavrankapetanovića

Jedna od najpoznatijih počiteljskih kuće je svakako kuća Gavrankapetanovića,koja zapravo predstavlja kompleks od dvije manje i jedne veće zgrade, a potiče iz perioda 16. i 17. vijeka. Karakteristična je njena arhitektura s prozorima na zapadnoj fasadi i izraženom kamenom strukturom, tipična za bosanko hercegovačku arhitekturu osmanlijskog perioda.

Od polovine 19. vijeka bila napuštena pa je 1961. godine je pretvorena u umjetničku koloniju sa prostorijama za smještaj umjetnika i jedna je od prvih umjetničkih kolonija u jugoistočnoj Evropi.

Gvrankapetanovića kuća

Hamam, kupatilo, izgrađen je oko 1664.godine, a gradili su ga obrtnici iz Istanbula.

Počiteljska sahat kula

Šišman Ibrahim-pašin han je izgrađen oko 1665.god, kao prizemni han i odmorište, anekad je imao i staje za konje.

Ovaj prekrasni srednjovjekovni gradić velelebnog sjaja zavrijedio je da ga posjetite u ove tople jesenje dane i uživate u hladu hercegovačkog nara.

Počitelj

Photo: Klix/bihamk/capljinka.ba/putovanjazasvakoga/furaj.ba/hercegovinaoutdoor

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...