Istražite netaknutu prirodu na planini Konjuh

Planina Konjuh, smještena na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine, pruža izvrsnu vikend destinaciju za ljubitelje prirode i avanturiste. S bogatim šumama, divljim rijekama i planinskim vrhovima, Konjuh nudi nezaboravna iskustva u prirodi, kao i mogućnost da se opustite u mirnom okruženju dalje od gradske buke.

Planina Konjuh- birajte svoje nezaboravno iskustvo

Planina Konjuh nalazi se u blizini grada Tuzle i do nje se jednostavno se može doći automobilom. Najčešći prilaz je iz pravca Živinica, pa se sa regionalnog puta prema Banovićima odvaja prema popularnom izletištu Zlaća. Nakon što stignete, možete odabrati između mnogih aktivnosti na otvorenom, uključujući planinarenje, biciklizam, ribolov i kampiranje. Za one koji žele istražiti šumu i divlje rijeke, postoje brojne pješačke staze koje se protežu kroz ovaj predivni krajolik.

Konjuh

Aktivnosti na planini Konjuh

Jedan od najpopularnijih izleta na Konjuhu je uspon na njegov najviši vrh, Varda, koji se nalazi na 1.933 metara nadmorske visine. Pogled s vrha je nezaboravan, a možete vidjeti i neke od divljih životinja koje nastanjuju planinu, poput medvjeda i vukova. Početak ove anavture je ispred planinarskog doma Zobik koji za one koji preferiraju mirnije aktivnosti nudi prostor za odmor u prirodnom okruženju.

Također možete istražiti šume i uživati u pikniku s prijateljima i obitelji na nekom od mnogih čistih izvora.


Pročitajte više: Usponom na Maglić 130 planinara iz cijele BiH obilježilo je 130 godišnjicu planinarenja u BiH


Ako se odlučite za noćenje, Konjuh ima nekoliko vrlo lijepih planinskih kuća, koje nude udoban smještaj s prekrasnim pogledom na okolne planine. Mnoge od tih planinskih kuća imaju i restorane koji poslužuju ukusnu domaću hranu, pripremljenu od lokalnih proizvoda. Osim po ljepoti prirode, Konjuh je poznat i po velikom broju pećina koje krije. Najpoznatije su Djevojačka i Bebravska pećina koje svojom historijom privlače mnogobrojne turiste.

Planina Konjuh nudi nevjerovatne mogućnosti za sve ljubitelje prirode i avanturiste, ali i za one koji traže mir i tišinu. Ukoliko tražite vikend odmor u prirodi, Konjuh je definitivno destinacija koju trebate posjetiti.

Photo: Planina Konjuh

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

uvođenje promjene

Gdje je puno baba, kilava su djeca

Svi koji smo se rodili i odrasli na ovim prostorima, čuli smo ovo hiljade puta. Dobar dio vremena nismo razumjeli o čemu je riječ,...