Dašak Turske na Vašem stolu uz okrepljujuću mercimek čorbu

Mercimek čorba ili čorba od leće tradicionalno je tursko jelo i jedna od prvih asocijacija na ovu zemlju. Crvena leća ili sočivo poznata je namirnica koja se smatrala “najslađom od poslastica”. Zanimljivo je da se ova zdrava namirnica spominje i u Bibliji, a da u jevrejskoj tradiciji njeno spremanje označava žalost jer njen izgled, odnosno zaobljenost podsjeća na kompleksnost života. 

Crvena leća ima mnoge prednosti poput smanjenja holesterola i šećera u krvi, poboljšanje rada srca i probave. Bogata je nutrijentima poput vitamina B, magnezija, cinka, kalija, te  obiluje proteinima.

Postoje različite verzije ove čorbe, ali je jedno sigurno – priprema je prejednostavna a ukus fenomenalan!

Potrebni sastojci za mercimek čorbu:

  • 300g crvene leće
  • 2 glavice luka
  • 1 konzerva pelata
  • 1 litar temeljca za supu 
  • 2 kašike suhe mente
  • 1 kašika kumina
  • 30g putera
  • So
  • Biber
  • Crvena paprika
  • Sok jednog limuna

Pročitajte više: Neodoljivo ukusna gusta supa od bundeve


Priprema:

Na laganoj vatri rastopite puter, a potom dodajte luk i lagano popržite. Nakon što omekša, dodajte mentu i kumin i miješajte oko jednu minutu. Na taj način će začini pustiti svoj ukus. Opranu leću dodajte u šerpu i dinstajte još koju minutu miješajući kako ne bi izgorilo. Potom dodajte paradajz pelat , a potom i temeljac. Čorbu kuhajte 30 minuta na umjerenoj vatri, a potom izblendajte. Čorbu servirajte uz preliv crvene paprike i putera, a obavezno je pospite limunovim sokom koji “produbljuje” okus.

Photo: Esin Deniz/Canva

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...