Otvoren je 5. AJB DOC Dokumentarni Film Festival

Sinoć je na Multimedijalnom centru Kovači, u Sarajevu, na pozornici pod vedrim nebom, otvoreno 5. po redu izdanje AJB DOC Film Festivala u organizaciji Al Jazeera Balkans, koje će trajati do 13. septembra.

Festival je zvanično otvorio direktor AJB DOC-a Edhem Fočo rekavši: “Ovogodišnje izdanje daje nam pravo na umjereni optimizam da smo opstali i da smo našli svoje mjesto pod suncem. Festival raste po prepoznatljivosti, utjecaju, brojnosti publike i projekata koje iz godine u godinu realiziramo, a ove godine pokrećemo i – vjerovatno najveću i najozbiljniju – platformu za industriju dokumentarnog filma u ovom dijelu svijeta”.

Edhem Fočo, direktor AJB DOC

AJB DOC je ponos svjetske TV mreže Al Jazeera

Na otvaranju Festivala sinoć je, vidno oduševljen svime što je AJB DOC napravio u proteklih pet godina, direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahmed Mahfouz izjavio: “Ovaj Festival dokumentarnog filma bio je naš san, a onda ga je napravila Al Jazeera Balkans. Nakon toga smo sanjali da napravimo industriju, pa smo i taj san ostvarili. Kompletna TV mreža Al Jazeera Media Network (AJMN) je dio te industrije. Veoma sam ponosan što smo doveli velike ljude iz svijeta dokumentarnog filma i nadam se da će Industry days@AJB DOC biti doprinos AJMN mreže svijetu dokumentarnog filma ne samo u regiji nego i šire”.

Prvi film koji je prikazan u ovogodišnjoj selekciji dokumentarnih filmova bio je vrlo intrigatnat i kurentan film “Instagram porodica”, redateljice Susanne Regine Meures. Ovaj dokumentarac u samo pola sata kroz portret jedne familije djevojčice koja s 14 godina ulazi u svijet Instagram influenserica, koji u potpunosti mijenja život njenih roditelja i kompletne familije. Redateljica je uspjela na jedna vrlo dramatičan način predstaviti sav taj svijet mimikrije i lažnog predstavljanja na društvenim mrežama, svijet filtera i lažnih figura, namještenih osmijeha i lažnih usana i obrva, pošast za kozmetičkim tretmanima kojima djevojčice i djevojke manjkavog samopouzdanja bildaju svoje isprazne živote na društvenim mrežama. Film prati odrastanje djevojčice koju prate milioni pratitelja, i promjene u životu cijele familije, od roditelja koji preko noći postaju menageri umjesto odgajatelji do djevojke koja s današnjih 19 godina umije samo snimati video spotiće i reelse i kreirati postove i koja na mobitelu provodi 17-19 sati dnevno, kreirajući svoj lažni svijet.

Nakon ovog filma prikazan je film Muzej revolucije Srđana Keče, koji je na nedavnom Sarajevo Film Festivalu dobio Nagradu za najbolji dokumentarni film. Ovo je film koji svojom izvanrednom fotografijom prati narativ o napuštenom projektu arhitekte Vjenceslava Richtera, nikad završenom Muzeju revolucije naroda Jugoslavije, u Beogradu. U nedovršenoj, napuštenoj zgradi žive kao beskućnici jedna sedmogodišnja djevojčica Romkinja i jedna starica, koje tkaju svoju životnu storiju uz vatru u napuštenoj zgradi “čuvara revolucije”. Vrlo potresna priča o sudbini napuštenih, zaboravljenih objekata i zaboravljenih članova društva, ljudi s margine društva.

Prvi put će se održati i Industry AJB DOC days

Od 9. do 13. septembra u okviru zvaničnog programa AJB DOC festivala biće prikazano 25 filmova, a kompletan program možete pogledati na internetskoj stranici Festivala.

Nagradu za najbolji film u Takmičarskoj selekciji AJB DOC-a donijet će internacionalni žiri koji čine: filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Internacionalni žiri AJB DOC

Ono što je novost ovogodišnjeg jubilarnog izdanja Festivala je platforma Industry Days, koja je nastala u saradnji s kanalom Al Jazeera Documentary. Ova platforma je nastala po uzoru na CineLink program Sarajevo Film Festivala, koja će filmskim autorima dokumentarnih filmova pružiti mogućnost da se povežu s producentima i menadžerima s Balkana i regije, te da osiguraju financiranje i produkciju dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike.

Na ovogodišnjem Festivalu u ponedjeljak će biti održano masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog Agelast podcasta.

AJB DOC Festival je dokazao svoju opredijeljenost za prikazivanjem vrhunskih dokumentarnih filmova, i već je postao nezaobilazna adresa u svijetu filmske dokumentaristike Jugoistočne Evrope. Uz Sarajevo Film Festival sa ovim Festivalom Sarajevo i Bosna i Hercegovina su potvrdili svoje vodeće mjesto na karti filmskih festivala u regiji Jugositočne Evrope, koji u velikoj mjeri potvrđuju posvećenost ove regije, zemlje i grada razvoju filma kao jedne od najvažnijih industrija u regionu.

AJB DOC

Ovogodišnje izdanje AJB DOC Film Festivala održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Photo: Al Jazeera Balkans/AJB DOC Film Festival

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...