Otvoren je Pitchwise, Festival ženske umjetnosti i aktivizma

U organizaciji Fondacija CURE (CURE) sinoć je u Sarajevu u Historijskom muzeju otvoren 17-ti po redu Pitchwise Festivala ženske umjetnosti i aktivizma koji će trajati do 11.09.2022. godine. Festival je otvoren vrlo zanimljivom, dosad neviđenom, izložbom Mi nismo birale rat-Bilješke o ženskim bitkama u ratovima koje je vodio patrijarhat”.

Pitchwise izložba

Ovogodišnji festival organizatorice poručuju da žele da ispričaju jednu drugačiju priču, priču braniteljki mira o izgradnji mira, toleranciji i poštovanju, te da podijele iskustva aktivističkog otpora ratu i opresivnim politikama na Balkanu.

Ono što je vodilja ovogodišnjeg Pitchwise-a je Mi nismo birale ratove. Mir je naš izbor i naše pravo. Stoga, ovogodišnja centralna tema PitchWise-a je:

FEMINIZAM NIJE VODIO RATOVE – Patrijarhat jeste!

U svom obraćanju na sinoćnjem otvorenju ziložbe žene aktivistkinje s Balkana poručuju: “Sve mi, feministkinje Zapadnog Balkana, baštinimo naslijeđe izgradnje mira i solidarnosti.  Sve mi imamo iskustva u bavljenju mirovnim aktivizmom, i to ne samo tokom rata, nego i 30 godina poslije, kada aktivno radimo na suočavanju sa prošlošću i promociji feminističkog pristupa pravdi. Mnoge od nas su preživjele ratne terore, traume, gubitke, nepravdu, nasilje, seksualno nasilje, i još uvijek vidamo otvorene rane što na svom tijelu, što u duši. Naši ožiljci su utkani u naš pristup, razumijevanje i podršku usmjerenu ka onim koje svoje pravdu još uvijek traže. I pored bolnog iskustva i naučenih lekcija, danas smo opet suočene sa prijetnjom eskalacija novih sukoba, socijalne nesigurnosti, siromaštva, nepravde, razjedinjenosti, strahova i destabilizacije mira u regiji. Radi toga, ove godine otvaramo prostor za naše priče i naš otpor patrijarhatu!”, poručile su na otvaranju Festivala Jadranka Miličević i Vedrana Frašto.

Jadranka Miličević i Vedrana Frašto

Na izložbi “Mi nismo birale rat-Bilješke o ženskim bitkama u ratovima koje je vodio patrijarhat” prikazani su umjetnički radovi pjesnikinja, glumica, aktivistkinja Feride Duraović, Šejle Šehabović, Arme Tanović-Branković, Aide Pašić Hadžiselimović, Adna Muslija i Rebeka Abdagić.

Na Festivalu će u ovih 4 dana biti zanimljivih okruglih stolova i panela posvećenih Feminističkim mirovnim pokretima u svojetu-otpor patrijarhatu, Novinarke na prvpj liniji, te Kratki kurs feminizma Lamije Begagić, kao i mnoštvo plesnih radionica, uličnih performansa i radionica.

Program Festivala možete naći na ovom linku CURE.

CURE je feminističko-aktivistička organizacija koja djeluje za jednakost spolova i rodova zalagajući se za pozitivne društvene promjene putem obrazovnih, umjetničko-kulturnih i istraživačkih programa. Organizujući afirmativne akcije CURE slave snagu i moć žena, te rade na osnaživanju osoba kako bi postali/e pokretači/ce društvenih promjena u BiH i svijetu. Feministički aktivizam je omogućio siguran prostor u kojem su žene jake, neustrašive, sposobne i ujedinjene sa svim svojim različitostima…

Fondacija CURE, aktivistice

Photo: CURE

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...