Predstavljamo destinacije za odmor u BiH: Panonska jezera u Tuzli

Kako je nedjelja dan rezerviran uglavnom za odmor i boravak u prirodi na našem portalu ćemo vam nedjeljom predstavljati turističke destinacije za odmor u Bosni i Hercegovini, koje biste svakako trebali posjetiti ovoga ljeta.

Panonska jezera u Tuzli- jedinstvena slana jezera u centru grada

A da u Bosni i Hercegovini imamo sjajnih destinacija koje ne susrećemo nigdje u regiji svjedoče nam i slana jezera u Tuzli. Ne postoji grad u regiji niti u Evropi koji u svojoj centralnoj zoni, samo 300 m od centralnog gradskog trga, posjeduje turistički kompleks sa čak tri slana jezera. Dok se sami ne uvjerite kako izgledaju ta jezera teško ćete povjerovati u ono što vam drugi pričaju ili što vidite na fotografijama.

Panonska jezera
Panonica

Mnogim posjetiocima Tuzle biva naprosto čudno kad tokom ljeta viđaju u gradu djecu, omladinu, odrasle kako sa svim “plažnim” rekvizitima, u papučama i japankama, s peškirima oko ruke hodaju gradom. Priznaćete takvu sliku teško da možete vidjeti i u jednom drugom kontinentalnom gradu. Stoga iskoristite ovu ljetnu sezonu na Panonskim jezerima, koja se zvanično otvora sljedeći vikend, i zaputite se prema Tuzli i okupajte se, umjesto u morskoj slanoj vodi, u gradskom slanom jezeru.

Ljekovitost slane vode 

Kompleks Panonska jezera je nastao na staroj lokaciji pod nazivom Pinga, koja se nalazi u centralnoj gradskoj lokaciji na relaciji Borić-Trnovac, koja je nastala kao posljedica slijeganja tla, poznatog tuzlanskog fenomena “tonjenja” uzrokovanog iscrpljivanjem slanice u slanim bunarevima na tom lokalitetu. Slana voda koja se crpi ispod grada Tuzle potiče od ostataka nekadašnjeg Panonskog mora, a slanitet vode u jezerima se kreće od 35-40 g/l, što nadmašuje čak i slanitet Jadranskog mora. Često ćete čuti kupače koji će vam tvrditi da je voda u tuzlanskim slanim jezerima “slanija” od morske vode  na Jadranu.Temperatura vode u jezerima se kreće između 26-29 °C tokom cijele sezone kupanja.

Panonska jezera
Panonske jezera

2003. je otvoreno prvo, veliko jezero, pet godina kasnije drugo, a 2012. i treće jezero. Pored slanih jezera na ovom jedinstvenom kompleksu možete uživati i u jedinstevnim slanim slapovima. U sklopu kompleksa nalazi se i zanimljiv arheološki park sa sojeničkim naseljem iz neolitskog doba sa muzejskom postavkom, koji svjedoči o kontinuitetu življenja na gradskom području grada Tuzle još u doba neolita.

Slani slapovi u Tuzli

Panonska jezera su jedinstven fenomen vještačkih slanih jezera u Evropi, ukupne površine 75.000 m². Zahvaljujući prisustvu soli i raznih minerala natrija, kalcija, sumpora, joda, broma i drugih minerala u tragovima slana voda iz Panonskih jezera je daleko poznata zbog svoje ljekovitosti. Mnogi se pitaju je li voda dovoljno čista za kupanje zbog velike količine kupača koja dnevno posjeti jezera tokom ljetne sezone. No, razloga za brigu nema i treba naglasiti da se voda u jezerima stalno kruži i svakodnevno se pročišćava specijalnim pješčanim filterima. Proces dezinfekcije vode u jezerima vrši se uz pomoć hlora, a analiza vode, tri puta sedmično tokom ljetne sezone, obavlja se u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Panonska jezera
Treće jezero

Zanimljivo je da a Panonskim jezerima postoje i sjajni slani slapovi, na kojim se voda obrušava pod velikim pritiskom i to mnogi psojetioci koriste za masažu.

Na raspolaganju imate skoro 22000 m² šljunkovite plaže, bezbroj tuševa, kabina za presvlačenje, nekoliko WC-a, a tu je i nekoliko kafića s ljetnim baštama i ljetna pozornica za koncerte i druge zabavne sadržaje. 

Sezona kupanja na jezerima traje od sredine maja do konca septembra, ukoliko vremenski uvjeti ne uvjetuju drugačije. Rekordi posjećenosti kupača na jezerima se svake godine iznova obaraju, no rekord dnevne posjete je još uvijek negdje oko 16 500 kupača. 

A ovo ljeto na Panonskim jezerima, popularnoj Panonici, vas očekuje sjajan program, zato planirajte jedan od ljetnih vikenda provesti na ovim jedinstvenim jezerima i uživajte u ljekovitoj slanoj vodi. 

Photo: Panonica

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

konferencija za poduzetnice panel

Upoznajte iskusne paneliste Konferencije za poduzetnice

Usred tekućih diskusija o potencijalnom pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, postoji ključni narativ koji često ostaje u sjeni. Riječ je o izvanrednim pričama...