Prhka pita od krušaka

Na kraju ljeta zamirišu pijace kruškama. Ima ih bezbroj vrsta. Sočne, ukusne, mirisne. Žute. Crvenkaste. Zelene. Razne vrste krušaka nazivaju Pyrus species i spadaju u familiju Ruža, Rosacea. U Evropu su stigle iz Azije.

Vrlo su hranjive i cijenjene zbog svojih nutritijenata. Bogate su vitaminom C, K, kompleksom B vitamina, kalijumom, magnezijumom, bakrom, betakarotenom, luteinom. Imaju dosta dijetalnih vlakana i bogate su pektinima. Poboljšavaju varenje i stimuliraju rad crijeva. Zbog antioksidanata jačaju imuni sistem i neutraliziraju slobodne radikale. Poboljšavaju cirkulaciju, smanjuju upale. Zbog luteina i vitamina A povoljno djeluju i na kosu, kožu i oči.

Zbog malog broja kalorija i vlaknastih materija, za razliku od nekog drugog voća, daju se u obliku kaše i soka i bebama.

Kruške

Napravite maslo za prhko tijesto

Nije lako napraviti dobro prhko tijesto. Nemojte se sekirati. Uspjećete. Možda ne prvi put, ali drugi definitivno da.

Dobra masnoća je najvažnija za izradu prhkog tijesta. Probajte tijesto napraviti sa prečišćenim puterom, kako su ga radile naše nene i zvale ga maslo, a u Indiji ga zovu ghee? Ili napravite svoju kombinaciju masnoće.


Pročitajte više: Magična Normina pita od višanja iz Twin Peaksa


Zagrijte domaći maslac do vrenja, pustite ga da vri par minuta i polako kašikom skidajte bjeličastu pjenu s vrele tekućine. Postupak ponovite nekoliko puta sve dok vrela masnoća u šerpi nije postala potpuno bistra. Ostavite maslo da se ohladi. Nakon što se prohladilo odvojite 3 kašike tog masla u keramičku zdjelu, u nju dodajte prečišćeno palmino ulje i kokosovo ulje i smjesa je spremna.

Priprema: pita od krušaka

200 g brašna

100 g rižinog brašna

1 vel. kaš. tapioce

125 g mješavine masla (ili mješavina kokosovo ulje + palmino ulje)

¼ kaš. limunovog soka

1/2 č.kaš. soli

1/2 č.kaš. sode BB

1 1/2 č.kaš. praška za pecivo

3 vel.kaš. dekstroze

50-70 ml ledeno hladne vode

4-5 krušaka

150 g grožđica namočenih u 1-2 kaš ruma

Sastojci za pitu od krušaka

Dodajte brašno, pripremljen mix masnoće, te 50-tak ml hladne vode. Tijesto polako mijesite dok ne postane glatko, na dodir mekano. Nakon što dobro umijesite prhko tijesto morate ga ohladiti u frižideru bar pola sata. Sat vremena je idealno, jer ga je hladnog puno lakše razvaljati oklagijom. Naravno, za sljedeći korak, razvlačenje tijesta, vam definitivno treba iskustva. No, nije to teško naučiti, bitno je samo vježbati i biti uporna.

I još jedna važna stvar je masni papir za pečenje na kojem ćete puno lakše razvaljati vaše prhko tijesto. Sljedeći bitan korak je kako tijesto s papira prebaciti u kalup za pečenje. Kalup nije nužno mastiti jer je tijesto dovoljno masno. Bitno je da je to neki keramički kalup za pite, jer je hladniji i tijesto manje prijanja za keramiku ili staklo. Metalni kalupi, ili teflonski recimo, su puno lošiji izbor. No, ako nemate keramički onda na vaš metalni kalup stavite masni papir radi lakšeg vađenja.

Kad ste razvaljali tijesto na papiru, namotajte ga na drvenu oklagiju i s njom dignite tijesto s papira i stavite u kalup. Sa svih strana će vam tijesto preći preko rubova kalupa, ali nemojte da vas to zabrinjava. Rukama ćete te dijelove poravnati sa rubom i utisnuti do sredine tijesta.

Na pripremljeno tijesto posložite ranije pripremljene kruške, koje ste sat vremena ranije potopili u rum, zajedno sa grožđicama. Dodajte meda ili smeđeg šećera i prekrijte tijesto u kalupu. Vaša pita s kruškama je spremna za posljednji korak, a to je pečenje u rerni. Zapamtite da se pita peče u zagrijanoj rerni nekih 35-40 min, ovisno o tome kako vaša rerna peče.

Nakon što je pita pečena, izvadite kalup i ohladite je. Ukoliko želite da izvadite vašu pitu na tanjir lakše ćete to napraviti ako prije stavljanja u kalup stavite dvije trake od masnog papira u vaš kalup. Jer ovo je prhko tijesto i svako naglo vađenje iz kalupa može uzrokovati pucanje pite.

Uživajte u posljednjim danima ljeta i ovoj prekrasnoj, sočnoj piti s kruškama 🙂 

Photo: Anisa Šerak

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

meke vještine

Ovo je najtraženija vještina u 2024. godini!

Mjesecima unatrag čitamo i slušamo o tome hoće li umjetna inteligencija zamijeniti čovjeka na radnom mjestu. Stoga sve češće promišljamo o vještinama koje čovjek...