Provedite vikend na ušću Neretve u Jadransko more i otkrijte kitesurfing

Ako razmišljate gdje biste mogli provesti jedan od posljednjih toplih dana ovoga ljeta preporučujemo vam deltu Neretve, u Kominu, gdje se Neretva ulijeva u Jadransko more i da okušate avanturu zvanu kitesurfing, ili surfanje sa zmajevima.

Raj za surfanje sa zmajevima uz čarobni maestral

Putem prema luci Ploče, nekih 30 tak kilometara od ploča doći ćete do Komina, gradića pored kojeg se nalazi Kominsko ušće, delta Neretve, gdje se Nerteva ulijeva u Jadransko more. Neretva je jedina rijeka u Bosni i Hercegovini koja teče prema moru i upravo se ovdje ulijeva u Jadransko more. Na ovoj delti stalno pušu vjetrovi s mora i kopna, no vjetar koji ovo mjesto čini bajkovitim rajem za surfanje je čarobni maestral.

Kitesurfing na Neretvi

Upravo je taj maestral deltu Neretve posljednjih dvije decenije učinio nezaobilaznim mjestom za sve poklonike kitesurfinga, koji se na ovu bajkovitu deltu vraćaju upravo zbog ovog čarobnog maestrala. U julu i avgustu kad najbolji maestral s Pelješca puše u rano poslijepodne, svi “kiteri” ko zapete puške sa svojim zmajevima i daskama čekaju prvi val maestrala, između 4 i 5 popodne, da “dignu” svoje zmajeve i zaplove sa svojim daskama nošeni zmajevima na tim čudesnim valovima.

Kitesurfing, čekajući maestral

Susrešćete ovdje kitere sa svih destinacija, Slovenije, Austrije, Njemačke, Holandije, Italije, Engleske, USA, Norveške, Švedske…i svi će vam potvrditi da su prošli razne surfing destinacije od Portugala, Španjolske, Francuske, Kanarskih otoka, ali da se uvijek s velikim guštom vraćaju na neretvansku deltu jer takvog čudesnog maestrala još nigdje sreli nisu. Svi oni će vam reći da ovako sjajnih uvjeta za surfanje na zmajevima, gdje je ušće u vodu plitko, gdje nema visokih valova, a pijesak je mekan, voda u ljetnoj sezoni prosječne temperature 27 C, a ovaj čarobni maestral puše od maja do kraja septembra, naprosto nigdje osim na ovoj delti nema.


Pročitajte više: Hutovo blato na jugu Hercegovine je najveći evropski rezervat za ptice


Možda će vam se ovo beskrajno divljenje čarobnom maestralu iz Komina učiniti pretjeranim, no vjerujte da je skok u taj čudesni maestral s daskom sa zmajem kojeg vjetar visoko u nebo digne poseban doživljaj koji će vam ubrizgati ogromnu dozu adrenalina i učiniti vašu vikend avanturu nezaboravnom.

Kitesurferi

Ne propustite okušati se u surfanju s daskom i zmajem

A biti na delti u Kominu a ne okušati se u surfanju na zmaju je pravi grijeh. Za to će se pobrinuti i lokalni klub Kiteboarding Komin Neretva, koji vam nude malu školu kitesurfanja u trajanju od tri dana, što je taman dovoljno vremena da naučite ovladati daskom i zmajem uz maestral.

Kitesurrfing

Ako vas pak surfanje na zmajevima nimalo ne privlači ne brinite. Imate tu odmah i kafić u koji se možete udobno smjestiti i uz neko lagano pićence i sjajnu chill out muziku u pozadini promatrati čarobni ples zmajevima na nebu iznad kominske delte.


Pročitajte više: Posjetite Stolac, hercegovački biser s najvećim brojem nacionalnih spomenika u BiH


Na delti možete i kampirati, a u blizini iznajmiti bungalov ili neki drugi smještaj.

Kitesurfing na neretvi

Iskoristite miholjsko ljeto koje najavljuju tokom septembra i u oktobru i otkrijte surfanje na zmajevima na čarobnom neretvanskom kominskom maestralu.

Kominska delta

Photo: Hanza Media/Kitesurfing Komin

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...