Otkrijte skriveni srednjovjekovni grad Dubrovnik kod Ilijaša

Ukoliko ste u potrazi za bijegom iz grada koji uključuje historiju, prirodu kao i planinarenje, preporučujemo vam srednjovjekovni grad Dubrovnik kao vikend destinaciju. Bosna i Hercegovina je poznata po svojoj bogatoj historiji, te je ovaj grad savršen spoj prirode i historije. Također je pogodan za sve ljubitelje fotografije.

Srednjovjekovni grad Dubrovnik nalazi se u širem području sela Višnjica, općina Ilijaš. Sagrađen na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, tj. ušća potoka Zenika u rijeku Misoču. Grad se nalazi na prirodno terasastom terenu koji se pruža od sjeveroistoka, tj. brda Huma prema jugozapadu i završava se strminom koja pada ka Sastavcima, na 9. km rijeke Misoče.

Lakši pristup gradu je iz sela Kopošić, dok je drugi pristup moguć lošim makadamom pored rijeke Misoče. Grad je od Ilijaša udaljen nešto više od deset kilometara.

Historijski osvrt na srednjovjekovni grad Dubrovnik

Nema preciznih podataka o nastanku grada, a prvi put se spominje u zapisu Dubrovačke kancelarije (Diversa Cancellariae) u kojem se govori o prevozu robu do Deževica, Podvisokog i do mjesta zvanog “Doboruonich”. O odbrani Starog Dubrovnika prepričavaju se brojne legende, a među njima je i ona o kraljici koje je sakrila dvije bačve zlata u njivi koja se zove pozlaćenica, pa je pobjegla pred Osmanlijama. Bosanski Dubrovnik se spominje i u ugovoru od 20. augusta 1503. godine sklopljenom između ugarskog kralja Vladislava i Osmanlijskog carstva. Prema navodima u vakufnami Gazi Husrev-bega iz 1531. godine, ime ovog grada bilo je navedeno kao “Dobronik”, a pretpostavlja se da se spomenuti naziv odnosi na sadašnji stari grad Dubrovnik.

Pogled na kulu u srednjovjekovnom gradu
Srednjovjekovni grad Dubrovnik

U blizini grada u mjestu Kopošići nalazi se nekropola stećaka gdje na jednom od stećaka piše: “Ovdje leži knez Batić u milosti Božjoj slavnog kralja Tvrtka, knez bosanski.”
Ipak, senzacionalno otkriće je brokatni plašt (ogrtač) oca ovog bosanskog velikog kneza sa dvora kralja Tvrtka I. Ostaci arheoloških istraživanja i plašt za koji se pretpostavlja da je pogrebni plašt kneza Mirka Radojevića, danas se nalaze u zbirci Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu.


Pročitajte više: Posjetite čuvenu muzičku dvoranu u bijambarskim pećinama


Nastojanje je da se ova lokacija učini prepoznatljivom turističkom destinacijom, nadomak je Sarajeva, u blizini je veliki broj stećaka koji predstavljaju i privredni potencijal. Bitno je također naglasiti da je srednjovjekovni grad Dubrovnik 2003. godine proglašen kao nacionalni spomenik.

Danas je srednjovjekovni grad Dubrovnik popularan i za brojne grupe planinara koji žele da posjete nacionalne spomenike Bosne i Hercegovine. Pri nastojanju da se ovo nacionalno blago očuva, formirana je i Fondacija Starobosanski grad Dubrovnik koji ulažu entuzijazam, ljubav i strast u razvoj i očuvanje kulturno-historijskog blaga Bosne i Hercegovine.

Photo: Facebook/Srednjovjekovni grad Dubrovnik

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

žene u upravama održivost

Hoće li održivost konačno dovesti žene u uprave?

Žene dominiraju na svim hijerarhijskim ljestvicama održivosti. Njihova je prisutnost važna za predstavljanje tvrtke. Još 2022. godine Mattel je izdao seriju od četiri Barbie...