Stingov rođendanski koncert u Sarajevu

Sinoć je u sarajevskoj olimpijskoj hali Zetra Sting održao fenomenalan rođendanski koncert. Bio je to koncert koji se trebao desiti još 19.marta ove godine, no Sting ga je otkazao i obećao da će u Sarajevu održati koncert na svoj 71. rođendan, 2. oktobra.

Rođendanski koncert u Zetri pred 15000 ljudi

Ni loša organizacija ulaza u halu Zetra bez obilježenih mjesta za ulaz i loše obučenih redara, nije obeshrabrila hiljade poklonika Stinga koji su došli iz raznih krajeva BiH i okolnih zemalja da poslušaju Stingov rođendanski koncert.

Zanimljivo je da je predgrupa Stingovom koncert bio Joe Sumner, britanski rock muzičar, Stingov sin. No, kad je na scenu u Zetri par minuta prije 21 h izašao Sting i počeo svirati jedan od najvećih hitova njegovog nekadašnjeg banda Police Massage in the bottle nastala je erupcija oduševljenja u dvorani. Nakon druge pjesme, velikog hita Englishmen in New York i Every Little Thing Sting je pozdravio sarajevsku publiku sa: Dobro veče, Sarajevo! Ovo je prvi put da sam u Sarajevu. Pitam se zašto?

Nakon toga publika u Zetri horski je otpjevala rođendansku čestitku Stingu: Happy birthday, Sting, orilo se Zetrom i Sting je bio vidno iznenađen.

Sting u Sarajevu

Izvrsno raspoloženi Sting zajedno sa odličnom bandom u dvosatnom koncertu otpjevao je neke od najvećih hitova Policea If It’s Love, Fields of Gold, Brand New Day, Shape of My Heart, Walking on the Moon. Posebno oduševljenje publike izazvala je pjesma Desert Rose, jedan od njegovih najvećih hitova iz 1999. s njegovog albuma New Day kojeg je snimio s alžirskim pjevačem Cheb Mamijem.

Posljednja pjesma Fragile posvećena hrabrim ljudima u Sarajevu i BiH i Ukrajini

Poslednje dvije pjesme koje je otpjevao na bisu bile su Roxanne i Fragile.

Na samom kraju koncerta Sting je izjavio da uvijek svoje koncerte završava jednom laganijom pjesmom.”Danas sam bio u Tunelu nade, dirnut sam onim što sam vidio i svime onime što ste prošli ovdje u Sarajevu. Zato ovu pjesmu posvećujem vama, ljudi, i vašoj borbi i nadi, i narodu u Ukrajini, koji se sada kao i vi nekad bori za svoju slobodu“, izjavio je Sting. Uslijedila je vrlo dirljiva pjesma Fragile, u kojoj nas je Sting podsjetio koliko krhki kao ljudska bića zapravo jesmo.

Ovaj se koncert zanimljivo je desio na dan parlamentarnih izbora u Bosni i Hercegovini i bio je svojevrsna poruka Stinga da svi izađu na glasanje jer jedino tako možemo promiejniti stanje u ovoj zemlji.

Možda je ljudima izvan Sarajeva i BiH čudno zašto je ovaj Stingov koncert bio neizmjerno važan baš u ovom trenutku za građane ove zemlje. No, podsjetićemo da osim nezaboravnog koncerta U2 1997. i koncerta Jamiroquai 2005. niti jedna velika svjetska zvijezda nije svirala u Sarajevu, niti je ijedna zvijezda elektronske scene gostovala u Sarajevu. Godinama svi zaobilaze u širkom luku Sarajevo i BiH i svi ljubitelji dobre rock i elektronske muzike vež gotovo dvije decenije primorani su odlaziti u Zagreb, Beograd, Ljubljanu ili put Beča i Budimpešte slušati velike zvijezde.

Sting u Sarajevu

Ovaj je koncert Stinga, iako vro loše organiziran kao da je riječ o koncertu nekog zavičajnog folklornog orkestra, bio beskrajno važan kako bi pokazao koliko je BH i sarajevska publika željna velikih muzičkih spektakla i koncerata. Stalno opravdanje muzičkih organizatora kako BH publika ne može financijski podnijeti koncerte velikih svjetskih zvijezda samo je isprazno opravdanje za njhovu nemoć i nespremnost da preuzmu rizik organizacije jednog takvog događaja. Jer BH i sarajevska publika su željni ovakvih veličanstvenih koncerata i zaslužili su da ih imaju priliku što češće gledati u svom gradu. Pogotovo što se sinoć u publici moglo vidjeti dosta ljudi iz Srbije i Hrvatske koji su došli slušati Stinga. Dobra muzika ne poznaje granice. Znamo da sve velike zvijezde koštaju, ali svaki dobro organiziran koncert velikih zvijezda definitivno ima mjesta i u Sarajevu.

Photo: Women in Adria/Klix

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

Težak je ovaj 11. jul…

Danas sam na šporetu skuhala fildžan kahfe. Iznijela sam ga na balkon i proučila El Fatihu. Kahfu neću popiti, ona nije za mene. Molitvom...