Jesmo li ušli u eru feminističkih, osvetničkih himni prevarenih i izigranih žena?

Obično se ne osvrćem na nove muzičke uratke slavnih pop/rock zvijezda, osim ako to nije bend ili pjevač/ica koji zaista volim, no jedan mi je novi muzički uradak sasvim nenadano privukao pažnju ovih dana. Prvo sam kod prijateljice, koja živi u Berlinu, još prošle sedmice na Instagram storyiju vidjela objavu kako već dva dana na repeat sluša novi hit Miley Cyrus Flowers i ispod njega hashtag #canlovemebetterbaby. Začudila sam se objavi znajući da prijateljica, baš kao ni ja, nije njen fun, no kad je gđica MC sa svojim Cvijećem počela iskakati iz skoro svakog drugog storyija i posta bilo mi je jasno da se neka viralna ujdurma dešava, no još uvijek je to bio nedovoljno ubjedljiv alarm da pjesmu poslušam na You Tubeu. Ali, kad me jučer mama, starija gospođa na zalasku svoje osme decenije života, začuđeno upitala ko je ta pjevačica Miley Cyrus i kakav je to hit o ženama i ljubavi napravila da su svi portali objavili stihove te pjesme kao revolucionarne, shvatila sam da je vrag odnio šalu i da mi valja preslušati pjesmu i uvjeriti se o kakvoj je revolucionarnosti riječ.

Je li ovo feministička himna ili samo osvetnički hit ili jedno i drugo?

Kad je naime Miley Cyrus prije 5 dana objavila svoj novi hit “Flowers” sa albuma koji je najavljen tek u martu ove godine, njen Spotify kanal se usijao i u dva dana je pjesma doživjela nevjerovatnih 35 miliona pregleda. Ovaj viralni hit naprosto je usijao Internet i za ovih 5 dana od objave samo na You Tube kanalu ga je do trenutka objave ovog teksta (op.aut. 18.1.2023.) pregledalo 49 miliona ljudi, a na Spotify-u poslušalo preko 65 miliona! A nije Miley Cyrus ni tako slavna poput Beyonce ili Madonne, niti se na scenu vratila Adelle, pa da pjesma poluči takvu posve nenadanu popularnost. A ni pjesma iskreno nije neko remek djelo niti neka super neponovljiva muzička numera, nego lagani pjesmuljak, zaraznog ritma, ugodan za uho, simpatičan, pjevljiv, lako pamtljiv…idealan za razigranu ljetnu sezonu…Pa, šta se onda zaboga desilo pa su njeni Cvjetovi usijali Internet u ovom toplom januaru? I sama sam se to isto pitala, a kako sam i mami ostala dužna odgovoriti na već postavljeno pitanje, krenula sam u potragu za pojašnjenjima.

Miley Cyrus

Nije bilo nimalo teško pronaći objašnjenje, jer su naprosto svi regionalni i globalni portali, magazini, blogovi, postovi, svi muzički i drugi kritičari pisali o Cvijeću od MC kojim se obračunala sa svojim bivšim suprugom. Jedni su njen novi uradak proglašavali revolucionarnim hitom, drugi feminističkom himnom, treći neponovljivim ženskim udarcem muškarcima!? Možda ni vama, kao ni meni, nije bilo jasno otkud takve salve hvalospjeva za jedan tako bezazlen muzički uradak u trajanju od 3,21 minute, koji ne zagovara nikakvu novu planetarnu zavjeru, niti promovira neku novu revolucionarnu političku platformu, nego ustvari pjeva o ljubavi i prevari. E, u tom grmu leži zec, drage moje! U pjesmi koja pjeva o ljubavi i prevari. To je, što bi rekli ovi današnji SEO moguli, ključna riječ cijele ove viralne muzičke drame.

I dalje mi nije bilo previše jasno kakav je zaplet u igri u cijeloj ovoj priči pa je valjalo i meni staviti pjesmu “na repeat” ne bi li preslušala stihove od MC i skužila šta je žena htjela reći, poručiti, štagod. Nakon drugog preslušavanja shvatila sam da žena pjeva o nekom domu koji gori, cvijeću koje sam sebi može kupiti, o nekom laganju i plakanju, o tome kako samu sebe može odvesti na ples, pa i kupiti sebi buket cvijeća ako to želi, ispričati se sama sa sobom bez da joj to pravo iko ospori, pa čak samu sebe držati za ruku ako joj je i to volja, malo o bordo ružama (valjda iz onog buketa koji je sama sebi kupila) koje se slažu s bojom njenog laka za nokte, lalalalalalala…What’s the story behind, što bi rekla moja prijateljica? Ili u našem kolokvijalnom političkom tamnom vilajetu jednostavno rečeno “Ja, i?”

Kad prevarena žena, umjesto uvreda, svom muškarcu baci buket cvijeća u lice…

Hm, ne bi ništa od ovih stihova, koje je pjevušila Miley Cyrus obučena u sexy Saint Laurent zlatnu haljinu, osunčana na užarenom kalifornijskom asfaltu negdje na Hollywoodskim sokacima, zvučalo tako skandalozno ni revolucionarno da ona ove verse, što bi hip hoperi rekli, nije bacila u lice svom bivšem suprugu. Pa, dobro, ljudi se razvode svakodnevno, nije to više nikakva fama, čemu takva strka oko bivšeg? E, pa, očito to nije baš tako jednostavan razvod bio, dok mu je odlučila napisati i otpjevati baš ovakve stihove.

Tananušna, istetovirana Miss Miley Cyrus svoje je Cvjetove posvetila prekidu s bivšim suprugom Liamom Hemsworthom, stihove u kojima na početku priznaje kako su nekada bili divan, zlatni par, živjeli u prekrasnom snu, izgradili čaroban dom, koji su potom gledali kako gori. Pomislila sam na prvu da im je kuća izgorila u nekom požaru ili stradala u nedavnim zemljotresima u Californiji, no avaj! Nije bilo riječ o bukvalnom uništenju doma, nego je MC svom bivšem dragom poručila da se njihov zajednički dom urušio nakon njegove prevare. Nakon 14 ljubavnica, kako pročitah na nekom portalu čije ime više ni ne zapamtih, koje je gospon “bivši” dovodio i zavodio u njihovom zajedničkom domu!

Milet Cyrus i Liam Hemsworth

14 različitih žena! E, pa mislim se, dobro je još i prošao. 14 ljubavnica! U tome i jeste cijela bit i poruka ovog viralnog hita. Prevarena i izigrana žena, nakon što su se rastali koncem 2020., nakon desetogodišnje burne veze i dvogodišnjeg braka, bivšem je mužu baš na njegov rođendan 13. januara, objavila ovaj “osvetnički” hit kako ga mnogi nazivaju posljednjih dana. I u tom mu je hitu poručila da je bila nesretna i tužna zbog razvoda, no da je ubrzo shvatila da sebi sama može kupiti cvijeće, i plesati i pričati sama i na koncu ono što je najvažnije, voljeti samu sebe. Izigrana žena, prevarena i ponižena, ostavljena, pjesmom je uzvratila udarac, baš na rođendan svog bivšeg, i to spotom koji je snimljen u istom onom domu koji spominje na početku pjesme, kojeg su sagradili pa “spalili”, a koji je bio poprište sve njene boli i traume, jer je u njega njen bivši dovodio sve te silne ljubavnice s kojima ju je varao tokom njihovog braka.


Pročitajte više: Ivana Marić: “Ako žene žele bolji položaj u politici, ali i biznisu, onda se moraju za njega i izboriti!”


Zašto su ženama širom Planete stihovi ove pjesme silno važni?

Ovo je pitanje, sjećate se početka ovog teksta, postavila i moja mama, pa sam i sama pokušala pronaći suvisao odgovor. Zato jer su se žene konačno okuražile da progovore ili propjevaju u ovom MC slučaju, o svojoj boli, prevarama, uvredama, poniženjima koje trpe ili su trpjele u svojim vezama, brakovima, partnerstvima. I to javno. Na sav glas. Na repeat.

Zato jer su žene konačno osvjestile da ne moraju moljakati više za zagrljaj, pogled pun ljubavi i nježnosti, poljubac, sex, pa i onaj buket ruža iz pjesme…Zato jer su žene shvatile da ne žele prositi mrvice sa stola svojih momaka, muževa, partnera…Zato jer su žene shvatile koliko mogu biti slobodne, sretne, zadovoljne voleći same sebe, ljubeći svoje vrline i mane, njegujući sve svoje poroke i sve svoje uspjehe, jer mogu satima sjediti i pričati same sa sobom bez da ih iko smatra neuračunljivim lujkama. Zato jer su naučile same sebi kupiti kiticu cvijeća ako im se prohtije, napisati Volim te, draga u pijesku ako baš to žele, mogu sebi dopustiti da odvrnu svoju omiljenu muziku na najjače i da plešu neumorno do zore, mogu sebe same zagrliti i držati za ruku, utješiti, poljubiti, zavoljeti…

Milet Cyrus i Liam Hemsworth

Zato jer su naučile i shvatile koliko je važno zahvaliti svakom muškarcu kojeg su imale u svom životu na svim lekcijama koje su usput naučile uz njih, o SEBI i svojim potrebama, željama, prohtjevima. Zato jer smo shvatile koliko je važno zahvaliti im na svemu čemu su nas svim svojim prevarama i izdajama naučili i pomogli nam da izgradimo sebe, još boljima, jačima, plemenitijim, ljubavnijim, zadovoljnijim, ponosnijim…na sebe same. Zato jer smo im naučile zahvaliti i na koncu oprostiti, pozdraviti se s najvećim smiješkom na licu jer su nam pomogli da u konačnici otkrijemo SEBE. Baš onakve kakve jesmo i kakve želimo biti.


Pročitajte više: Zašto se žene političarke ne mogu zabavljati i plesati?


I zato draga Miley, priznajem da nisam neki osobiti fun ovog tvog uratka, ali ti moram čestitati na hrabrosti da progovoriš iz dubine svog srca, iz srži traume prevarene i izigrane žene, zahvališ na svemu što ste proživjeli skupa i oprostiš. I oldepršaš niz onaj vreli Hollywoodski sokak u nova sretna poglavlja u svom životu. I hvala ti što si bar na tren, u ovom depresivnom, južinom opterećenom januaru, oplemenila srca mnogih žena širom Planete ovim svojim zarazno pjevljivim versama…Haleluja!!!

Cvijeće by Miley Cyrus

Bili smo dobri, bili smo zlatni
Poput sna koji nema cijenu
Bili smo u redu, sve dok nismo prestali biti
Sagradili smo dom i gledali kako gori
 
Nisam te željela ostaviti
Nisam željela lagati
Počela sam plakati, ali onda se sjetila da

Mogu sama sebi kupiti cvijeće 
Napisati svoje ime u pijesku
Pričati sama sa sobom, satima
Reći stvari koje ti ne razumiješ
Mogu sama sebe odvesti na ples
I mogu se sama držati za ruku
Da, ja mogu voljeti sebe bolje nego što ti možeš
 
Lakiram nokte, boja trule višnje 
Slažu se s ružama koje si ostavio
Nema grižnje savjesti, nema kajanja
Opraštam ti svaku riječ koju si izgovorio
 
Nisam te željela ostaviti 
Nisam se željela svađati
Počela sam plakati, ali onda sam se sjetila

Mogu sama sebi kupiti cvijeće 
Napisati svoje ime u pijesku
Pričati sama sa sobom, satima
Reći stvari koje ti ne razumiješ
Mogu sama sebe odvesti na ples
I mogu se sama držati za ruku
Da, ja mogu voljeti sebe bolje nego što ti možeš
 

Photo: In style/People/You Tube/Mashable/Glamour

Ne propustite najnovije vijesti i najave događaja

* indicates required

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ

PROČITAJTE VIŠE

fitness anny iznenađenje

Kakva šefica! Zaposlenici darovala auto iz snova

Novi automobil, baš onaj iz snova, s mašnom. Taj prizor dočekao je Dražanu Palac iz Gruda ispred kuće jednog (običnog) radnog dana. Možemo reći...